Foto: Sasa Buric / CROPIX

Vraća SDP-ovu iskaznicu: Veteran odlazi iz stranke, a za kraj je rekao sve što misli

Autor: I.G.

SDP je nekoć bila jedna od najutjecajnijih hrvatskih političkih stranaka, a danas se suočava s teškom krizom. Sve više članova odlučuje napustiti stranku zbog neslaganja s vrhom i navodnog odstupanja od socijaldemokratskih vrijednosti. Najnoviji primjer toga je Gradski vijećnik Grada Splita, Damir Barbir, koji je objavio svoju odluku o napuštanju stranke.

“Nakon više od desetljeća zajedničke borbe za socijaldemokratske vrijednosti kroz SDP, teška srca, ali ponosan i uvjeren da ničime nisam povrijedio načela u koja vjerujemo, moram s vama podijeliti da neću više biti član SDP-a. Dopustite mi da se zahvalim svim divnim ljudima koje sam upoznao u SDP-u i svima koji mi svakodnevno šalju brojne poruke podrške jer mi to daje snagu da ustrajem na ispravnom putu! Hvala na suradnji, prijateljstvu i borbi!”, poručio je Barbir.

Nisam više član SDP-a


Nakon više od desetljeća zajedničke borbe za socijaldemokratske vrijednosti kroz SDP, teška srca,…

Posted by Damir Barbir on Tuesday, 18 July 2023

 

‘Stranka je odabrala sitno politikanstvo’

Kako navodi, ovu odluku je “naprosto bio prisiljen donijeti”.

“Organizacija kojoj sam pripadao više ne baštini vrijednosti koje je imala kada sam joj se priključio”, rekao je i dodao.

“To je sada jasno jer je taj put odabrala stranačka središnjica na čelu s predsjednikom Peđom Grbinom koja je birala između glasanja za projekte poput vrtića i škola i sitnog politikanstva kojeg u Splitu simbolizira Davor Matijević. U dvojbi između borbe za javni interes i borbe za jačanje osobne ucjenjivačke pozicije na temelju koje bi ušićario neku povlasticu ili sinekuru, središnjica SDP-a odabrala je ovo drugo.
Foto: Sasa Buric / CROPIX

U SDP-u, bez ikakve sankcije, ostaje Davor Matijević. Sitni politikant koji ni po kojoj vrijednosti ne pripada SDP-u, koji je osobne sebične interese nametnuo splitskoj gradskoj organizaciji kao neupitne, vrhu SDP-a je podnošljivo prihvatljiv bez obzira što radi i koliko šteti ugledu stranke u općoj javnosti. A Peđa Grbin ostaje predsjednik bez snage za liderstvo i u samoj stranci, a da o koalicijskom potencijalu i širenju prihvatljivosti prema drugim poželjnim političkim opcijama ne govorimo.”, poručio je bivši SDP-ovac.

‘Ostajem u Gradskom vijeću’

“Ostajem u Gradskom vijeću Grada Splita kao jedini socijaldemokrat, ponašat ću se jednako kao i do sada i kako smo se dogovorili kada je SDP gradonačelniku Puljku ponudio suradnju. Sada kada postajem nezavisan zastupnik, nitko više u moje ime neće moći šurovati s HDZ-om kako bi podmetnuli nogu pod svaki projekt i razvoj Splita. To je veliko olakšanje za mene osobno, a SDP-u siguran put u pad ispod izbornog praga, što će mu se sljedećim izborima nažalost i dogoditi.

Foto: Duje Klaric / CROPIX

Za mene ovaj izlazak nije željeni odabir, nego posljedica ponašanja onih koji su svoje osobne interese stavili ispred SDP-a. Zato pozivam sve građane koji imaju socijaldemokratska uvjerenja da se aktivno uključe u, prije svega, gradsku politiku i da zagovaraju promjene koje će unaprijediti naše društvo.
Iskaznicu vraćam SDP-u, a socijaldemokraciju i sve njezine vrijednosti zadržavam.”, stoji u priopćenju za medije Damira Barbira.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.