fbpx
Foto: Wochit/ Erkin Keçi/Anadolu Agency / Getty Images

VON DER LEYEN NAKON SUSRETA S ĐUKANOVIĆEM: Pohvalila Crnu Goru! ‘Najviše ste napredovali!’

Autor: Dnevno.hr

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen izjavila je danas u Podgorici kako je u Crnu Goru došla kako bi je ohrabrila i pohvalila za njena dostignuća, pozivajući političare te zemlje da uspostave dijalog kako bi Crna Gora nastavila biti predvodnica europskih integracija Zapadnog Balkana.

Von der Leyen je na konferenciji za novinare nakon susreta s crnogorskim predsjednikom Milom Đukanovićem istaknula da je Europska unija Crnoj Gori tijekom pandemije koronavirusa pomogla donacijama medicinske opreme i cjepiva, a da sada želi s njom raditi na gospodarskom oporavku.

“Sada moramo gledati u budućnost i strateški investirati u ključne sektore. Građani zaslužuju zeleniju, digitalniju, održiviju budućnost, dobro plaćene poslove… Zajedničkim naporima uspjet ćemo povući još 20 milijardi eura zajmova za regiju”, rekla je Von der Leyen, koja je istodobno pozvala partnere na Zapadnom Balkanu da ubrzaju aktivnosti na uspostavi zajedničkog tržišta.

“Crna Gora najviše napredovala u procesu pristupanja EU”

U tom kontekstu obećala je da će EK podržati određene sekcije crnogorske autoceste koja tu zemlju povezuje sa Srbijom te će financijski pomoći rekonstrukciju željezničke pruge između Podgorice i Tirane.

Von der Leyen je ponovila ranije stajalište da je Crna Gora država koja je najviše napredovala u procesu pristupanja istaknuvši da, ako želi nastaviti tim putem, mora uspostaviti politički dijalog.

“Politički dijalog je potreban u Crnoj Gori da bi se napredovalo u vladavini prava, privremenim mjerilima na europskom putu. I morate biti pažljivi da nema nazadovanja u postignutome”, rekla je predsjednica Europske komisije istaknuvši da podjele u zemlji treba nadići i da Crna Gora treba ostati multinacionalna i multikonfesionalna država.

“Potrebna je zaštita manjina”

“Potreban je kompromis, zaštita manjina i da provodimo mjere koje će Crnu Goru približiti EU”, navela je Von der Leyen. Podsjetila je da je Crna Gora prva u regiji dopustila istospolne brakove, čime je, kako je ustvrdila, pokazala posvećenost poštovanju različitosti i načinila važan korak ka EU.

Predsjednik Milo Đukanović rekao je da je s gošćom razgovarao o političkim procesima unutar Crne Gore te je podsjetio da je ta zemlja prije godinu imala promjenu vlasti, ustvrdivši da nova vlast nije dovoljno uradila na takozvanoj europskoj agendi.
“Pozdravili smo promjenu vlasti. Danas možemo sumirati učinke te vlasti. Kazao sam predsjednici EK da nisam zadovoljan ostvarenjima ove vlasti, ali da je to dio našeg unutarnjeg političkog života”, rekao je Đukanović. Istaknuo je kako vjeruje da će Crna Gora ipak nastaviti biti predvodnica EU-integracija u regiji te da će se prilikom prijema Unija voditi načelom regate i primati one koji prvi dosegnu europske standarde.

“Želimo vas u EU”

Komentirajući tekst Reutersa koji je objavio da EU ne može jamčiti članstvo za šest balkanskih zemalja i odgovarajući na pitanje znači li to da je Bruxelles odustao od proširenja Europske unije, Von der Leyen je odgovorila da je njen posjet regiji isključivo poduzet u svrhu europske perspektive te da je tu da ohrabri zemlje Zapadnog Balkana.

“Dokaz da ovome ozbiljno pristupamo je revidirana metodologija. Naša poruka je jasna – želimo vas u EU”, rekla je Von der Leyen.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.