Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Vođa svinjogojaca: ‘Najveći prijenosnik zaraze je Grlić Radman sa svojim kamionima’

Autor: Dnevno.hr

Ako smo seljaci, nismo bedaci, poruka je kojom je vođa prosvjednika, Tomislav Pokrovac pozvao sve ostale svinjogojce da ih podrže. Tijekom današnjeg dana iznikli su novi punktovi s nezadovoljnim uzgajivačima svinja. Pokrovac je pozvao sve da im daju podršku jer “ovdje se ne podržava Pokrovac, nego mali čovjek, hrvatski čovjek, jednostavno se podržava Hrvatska”.

Prosvjednici su zatražili zaustavljanje eutanazije i dopuštanje prometa zdravih svinja te dozvolu za kolinje uz prethodni pregled veterinara. Pokrovac smatra da će se svinje tako ukloniti s tržišta te da se smanjiti šanse za širenje zaraze među zdravom populacijom. Za širenje afričke svinjske kuge prozvao je Ministarstvo poljoprivrede, Veterinarski institut i ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, suvlasnika tvrtke Agroproteinka koja se bavi zbrinjavanjem životinjskih lešina i eutanaziranjem svinja.

“Ako će netko reći da ste vi ili mi prijenosnici afričke svinjske kuge, to je notorna laž. Najveći prijenosnik je Grlić Radman, koji sa svojim kamionima vozi po cijeloj Slavoniji i Hrvatskoj”, rekao je Pokrovac, ustvrdivši na konferenciji za medije održanoj pored naplatnih kućica autoceste A3 kod Kutine da iz tih kamiona “cure krv i sekreti zaraženih svinja”.

Foto: Damir Krajac / CROPIX

Genocid nad blagom

Prosvjed je danas održan u Drnišu, dok je u Slavoniji organizirano dvadesetak punktova. Za Agicu Ferić, koordinatoricu prosvjeda kod Nove Gradiške ustvrdio je da ih je prevarila, pozvavši ljude da se povuku s prosvjeda.

“Proteklih mjeseci vlada, Ministarstvo poljoprivrede i veterinarske skupine vrše genocid nad našim blagom i teror nad obiteljskim gospodarstvima. Želimo sve riješiti dijalogom, biti partneri Vladi i Ministarstvu, ali mi nismo krivi što Ministarstvo poljoprivrede i Veterinarski institut nisu bili kompetentni ni stručni kod prve pojave afričke svinjske kuge”, rekao je Pokrovac, dodavši da je trebalo “cijelo mjesto izolirati, zatvoriti, postaviti barijere i pobiti sve svinje te ukloniti gnoj”.

Pokrovac je istaknuo da se svaka zaražena svinja mora zbrinuti u hermetički zatvorene vreće koje se potom prevoze u hermetički zatvorenim hladnjačama kako bi se suzbila mogućnost širenja zaraze. Stoga je problematizirao prijevoz stoke u otvorenim kamionima na području cijele zemlje, ali i činjenicu da se nisu ubijale divlje svinje, iako je rečeno da je zaraza afričkom svinjskom kugom potekla od njih.

“Mi ne znamo je li ta stoka zaražena ili nije, a stoka koja se prevozi u otvorenom kamionu može biti prenositelj afričke svinjske kuge”, rekao je Pokrovac i dodao da resorno ministarstvo nije našlo način da te kamione preusmjeri izvan naseljenih mjesta.
Radić detaljno objasnio: ‘Svinjogojci su ustali zbog nepravde i arogancije vladajućih struktura’

U nedjelju novi sastanak

Uz to, optužio je vlasti da su namjerno širile zarazu prijevozom svinja kroz naseljena mjesta, kako bi srušili cijenu po grlu ili omogućili veći uvoz.
“Dolazimo u situaciju da su to namjerno radili da bi Hrvatsku očistili od svinja, da bi Pivac ili neka druga mesna industrija kupila naše svinje za 0,80 eura, a vama i nama prodavala tko zna kakvo smeće po četiri-pet eura. Ako smo seljaci, nismo bedaci”, poručio je Pokrovac.

Postoji mogućnost, dodao je, da ministrica poljoprivrede Marija Vučković dođe na sastanak koji će se održati u nedjelju u Đakovu. Naglasio je da će taj sastanak pokušati iskoristiti za dijalog i usuglašavanje “kako bi prosvjednici mogli otići doma i pripremiti se za Božić”.

Ministrica poručuje svinjogojcima: ‘Hrvatska vlada ne pristaje na ultimatume’

Poruka Milanoviću

Uz Pokrovca, prosvjednicima su se pridružili saborski zastupnik HSS-a Željko Lenart i Josip Juretić, koji se okupljenima obratio “u svojstvu predstavnika svinjogojaca i jednoga od koordinatora”, iako je došao u odori Hrvatske vojske. On je najavio podnošenje kaznene prijave protiv “određenih državnih dužnosnika”, za koje postoji sumnja, ali i dokazi da su pronevjerili sredstva iz fondova Europske unije.

Pozvao je i predsjednika Zorana Milanovića da “izvede vojsku na ulicu”, sukladno članku 94. Ustava, te da “spriječi organizirani kriminal i teror koji se provodi nad građanima i svim stanovnicima Hrvatske”.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.