Vladin pristup krizi ne rješava probleme, umjesto zaraze buknut će nezaposlenost!

Autor: D.Kt.

Vlada je danas krenula s ukupno 63 mjere pomoći gospodarstvu pogođenog epidemijom koronavirusa, a nakon što ih je prošli tjedan uputila Saboru na hitno usvajanje.

I prije nego su mjere došle pred saborske zastupnike naišle su na val kritika ekonomskih stručnjaka, poduzetnika i obrtnika sa zajedničkim nazivnikom: poduzećima ne treba odgoda državnih davanja, nego OPROST! S posebnim naglaskom na činjenicu da je sav teret korona-krize prebačen na leđa poduzetnika.

Vlada pak ističe da su njezine mjere usmjerene na očuvanje likvidnosti poduzeća i zadržavanje radnih mjesta i proizvodnje, no poduzetnici i ekonomski analitičari i nisu previše uvjereni u to.

Iako procjene Instituta za javne financije govore da bi u prvom valu udara epidemije na gospodarstvo bez posla moglo ostati između 40 i 50 tisuća radnika, ponajprije onih iz uslužnog sektora, ekonomski analitičar dr. Guste Santini u izjavi za Dnevno.hr poručuje da će rastu broja nezaposlenih „samo nebo biti granica“.

„Imajući u vidu mjere koje je Vlada donijela broj nezaposlenih buknut će kao epidemija jer Vladine mjere imaju elemente svete vodice – Vlada nije sagledala dubinu i jačinu krize i ne kontrolira procese kao što to izvrsno radi ministar zdravstva Vili Beroš. Vlada nije išla u očivanje živog tkiva ekonomje, a to su poduzeća, nego samo vodi brigu o proračunu i o tome koliki će biti deficit“, pojašnjava Santini. Slično razmišlja i profesor s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu dr. Drago Jakovčević.

„Nije vrijeme za mastrihtske kriterije, i Europska komisija je odustala od zadržavanja deficita na tri posto BDP-a i javnog duga na 60 posto BDP-a. Vlada ne treba spašavati proračun, treba spašavati poduzeća i radna i mjesta, a što se tiče državnog proračuna – on više ne postoji, nema poreznih priljeva jer je stalo gospodarstvo i novac koji bi i pristizao u državni budžet treba odmah usmjeriti u spašavanje ekonomije“, poručuje Jakovčević.

Hrvatska obrtnička komora traži da se obrtnicima najteže pogođenima epidemijom koronavirusa otpiše, a ne samo odgodi plaćanje doprinosa jer su prihodi nepovratno izgubljeni, odnosno neće iz čega imati podmiriti doprinose, a odgoda koju Vlada predlaže je odgođeno samoubojstvo – poručio je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec.

U međuvremenu, stigle su i prve procjene pada BDP-a uzrokovanog epidemijom koronavirusom i prema grubim projekcijama očekuje se pad gospodarskih aktivnosti za pet posto. No, ekonomski analitičari koje smo kontaktirali tvrde da je takve prognoze zasad nemoguće donositi, odnosno da je riječ o čistom gatanju, ali isto tako poručuju da je predviđeni pad za pet posto skromna procjena, tj. pad će biti znatno veći.

„Ako će epidemija trajati još par mjeseci prve naznake gospodarskih aktivnosti možemo očekivati tek krajem godine“, procjenjuje Jakovčević.

Njegov kolega s fakulteta i saborski zastupnik dr. Ivan Lovrinović drži da sve ovisi o Hrvatskoj narodnoj banci za koju kaže da nije na pravom putu unatoč činjenci da je napravila revolucionaran potez i otkupila državne obveznice.

„HNB je intervenirao na tržištu kako bi spašavao financijski, odnosno bankarski sektor, a ne hrvatsko gospodarstvo. Ako se HNB ne prisili da radi svoj posao, tj. pomaže gospodarstvu, ona će biti uzrok našeg pada“, poručuje Lovrinović.

I Santini naglašava da ovakav Vladin pristup krizi ne rješava probleme i da je jedina moguća formula snižavanje poreza i rast državnih rashoda, a za sve mjere koje je Vlada donijela kaže da su samo izvedenice mjera koje je donijela Hrvatska narodna banka.

U Institutu za javne financije procjenju da bi se u slučaju da pandemija potraje duže vrijeme broj nezaposlenih mogao povećati za 150 tisuća, dok je inicijativa Glas poduzetnika procjenila da je već sada zarazom ugroženo 185 tisuća radnih mjesta, a za tri mjeseca prema njihovim projekcijama taj će se broj popeti na 730 tisuća! I oni skreću pozornost na činjenicu da ih Vlada – umjesto da im otpiše poreze – kreditira, odnosno trošak krize svaljuje na leđa privatnog sekt. Posebno upozoravaju da je isplata minimalne plaće prevara jer bi država imala veće troškove ako bi radnik s plaćom od primjerice 6000 kuna dobio otkaz jer bi takvom radniku nakanda s burze iznosila 3600 kuna.

Autor:D.Kt.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.