Photo: Jurica Galoic/PIXSELL

VLADA ODLUČILA! Nove mjere obuhvatit će sve, a ne samo one koji su ‘zaključani’ zbog epidemiološke situacije

Autor: Sanja Plješa/Dnevno

Vlada je odredila nove mjere koje uključuju potpore svima, a ne samo onima koji su “zaključani” zbog aktualne epidemiološke situacije i strožih mjera.

Tako će, kako su najavili, subvenciju od 4000 kuna po radniku dobiti sve djelatnosti zatvorene odlukom Stožera bez obzira na to koliki imaju pad prihoda.

To zahvaća i ugostitelje kojima je dana mogućnost dostave hrane, a potporu će, kako se doznaje, moći dobiti i tvrtke koje su poslovno povezane kao dobavljači s poslodavcima koji su zatvoreni uslijed jesenskog lockdowna, piše Jutarnji.hr.

Osim ugroženih sektora koji su prihvatljivi u mjerama za očuvanje radnih mjesta od listopada, a što će danas potvrditi Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), automatski ulaze i svi poslodavci koji su dobavljači i kooperanti restorana, kafića, barova, noćnih klubova, fitness, sportskih i rekreacijskih centara, industrije igara na sreću, organizatora svadbi, a moraju dokazati pad prihoda od najmanje 40 posto, bez obzira na djelatnost.

NOVE MJERE
Ugostitelji

Svi će dobiti 4000 kuna po radniku

Subvenciju od 4000 kuna po radniku moći će dobiti sve tvrtke koje su zatvorene odlukom Stožera, pa i ugostitelji kojima je dopuštena dostava hrane i pića.
Povezane tvrtke

Pomoć i dobavljačima zatvorenih ugostitelja.

Subvenciju od 2000 do 4000 kuna po radniku moći će dobiti i dobavljači i kooperanti zatvorenih djelatnosti, koji imaju pad prihoda od 40 do 60 i više posto.

Uvjeti za mjere
I novoosnovane tvrtke dobit će naknadu.

Za mjere pomoći gospodarstvu moći će aplicirati svi koji su osnovani do 30. rujna, a subvenciju će moći dobiti i za radnike zaposlene do 30. studenoga 2020.

Potpora

Obuhvaćeni direktori tvrtki s više od 10 ljudi.

Novost u mjeri jest i to što će za potporu biti prihvatljivi i direktori/prokuristi tvrtki koje imaju više od 10 zaposlenih ako primaju plaću iz te tvrtke.

Paket novih mjera pomoći gospodarstvu vrijedan je 2,1 milijardu kuna. Od toga, 1,3 milijarde kuna povoljni su krediti za likvidnost tvrtki u poteškoćama.

Mjera subvencije od 2000 do 4000 kuna po zaposlenom do kraja godine proračun će koštati oko 470 milijuna kuna, a procjena je da će je koristiti od 80 tisuća do 85 tisuća radnika koji sada ne rade jer im je Stožer obustavio rad, te još oko 20 tisuća radnika iz tvrtki koje rade, ali su dobavljači zatvorenih tvrtki i znatno im je oslabljena poslovna aktivnost.

Mjera obeštećenja fiksnih troškova za djelatnosti koje su zatvorene proračun će stajati oko 250 milijuna kuna, piše Jutarnji.hr.

 

Autor:Sanja Plješa/Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.