Photo: Patrik Macek/PIXSELL

VLADA: Na zatvorenom dijelu sjednice predložit će se vršitelj dužnosti predsjednika Uprave Janafa

Autor:

Na dnevnom redu otvorenog dijela današnje sjednice Vlade, među ostalim, bit će iznesen prijedlog zaključka kojim se prihvaćaju Smjernice za izradu državnog proračuna za 2021. godinu.

Ujedno će se predstaviti projekcije za 2022. i 2023. godinu.

Na sjednici Vlade predstavit će se i Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o doprinosu između Europske investicijske banke i Republike Hrvatske vezano uz Paneuropski jamstveni fond kao odgovor na Covid-19.

Članovi Vlade raspravljat će i o Prijedlogu odluke o davanju ovlasti za potpisivanje Sporazuma o zajmu između Republike Hrvatske i Jedinstvenog sanacijskog odbora.

Premijer Andrej Plenković se na početku kratko osvrnuo na aktualnu raspravu u javnosti vezanu uz pitanje neovisnosti rada pravnih institucija.

“Važno je da javnosti pošaljemo jasne poruke, a ne kao predsjednik Republike zbunjujuće informacije. Problem je ako Vlada i pravosudna tijela pa i policija postupaju po zakonu, to je bit rasprave. Jedan dio medijskih i političkih krugova čudi se tome. To je bit ove teme. Izgleda da još neki u Hrvatskoj nisu dobro razumjeli koja je naša politika, a politika je vrlo jasna da nema nedodirljivih, imena i prezimena, stranačke iskaznice koja bi ih zaštitila od tijela koja ih ispituju o tome da ne rade po zakonu. Brojni stručnjaci ustavnog i kaznenog prava su pojasnili kako se to radi i tko može znati što se radi. Očito ima nekih kojima takav zakonit način postupanja djeluje kao da nije normalan”, rekao je Plenković.

“Postupati po zakonu je dobro, normalno i očekivano, i to kao poruku šaljem u javnost”, dodao je. “Fenomen korupcije treba pokušati iskorijeniti”.

Tijela će i dalje raditi kako treba, a to je po zakonu i ovlastima koje su im date. “U demokraciji smo, u doba trodiobe vlasti i nema toga tko će određivati koji će se procesi voditi”, istaknuo je Plenković.

U odnosu na ranije projekcije, predviđa se pad BDP-a od osam posto u 2020. “To je dobro jer je to manji pad. Realni pad BDP-a od pet posto očekuje se u 2021. godini”, naglasio je.

Ministar zdravstva Vili Beroš je rekao kako je u posljednjih 24 sata u Hrvatskoj zabilježeno 232 nova slučaja zaraženih Covidom-19. “Jedna od novih preporuka je skraćivanje izolacije s minimalno 14 na minimalno 10 dana onih bolesnika koji imaju blage ili nemaju simptome koronavirusa. U Hrvatskoj brojke novozaraženih na tjednoj razini padaju treći tjedan zaredom. Stopa novozaraženih u ovom tjednu manja je za 5,2 u odnosu na prošli tjedan”, istaknuo je Beroš.

Potpredsjednik Vlade Davor Božinović je rekao kako je u razdoblju od zadnje sjednice Vlade Nacionalni stožer donio pet novih odluka.

Smjernice za izradu državnog proračuna predstavio je ministar financija Zdravko Marić. “Ovo je bio iznimno zahtjevan posao u ovim okolnostima pandemije koronavirusa. Pad gospodarske aktivnosti od osam posto je projekcija za ovu godinu, osobna potrošnja 6,3 posto, rast državne potrošnje od 2,4 posto”, rekao je Marić.

Inflacija se za 2021. procjenjuje 0,8 posto za sljedeću godinu, ona će biti sukladna cijenama sirovina na međunarodnim tržištima. Procjenjuje se da će sljedeće godine biti 147,1 milijarda kuna  prihoda iz državnog proračuna, a najveći dio od 80,1 milijardu kuna namaknuto iz poreza. “Očekujemo pomoć iz europskih fondova, za jačanje likvidnosti gospodarstva, otvaranje radnih mjesta, a predviđaju se i određena sredstva iz fonda solidarnosti. Najavljene su i porezne izmjene za 2021. godinu. Rashodovna strana proračuna je dodatni izazov. I ove godine smo se vrlo odgovorno odnosili prema svemu”, rekao je Marić.

U 2021. očekuje se rast rashoda, a na to će najviše utjecati mirovinska primanja. Za iduću godinu će se značajno pomoći jedinicama lokalne uprave i samouprave i veći teret ide na “leđa države”, naglasio je ministar financija.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat govorio je o o izmjenama i dopunama Zakona o građevnim proizvodima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona. “Za provedbu tog zakona nije potrebno osigurati dodatna sredstva u državnom proračunu”, rekao je Horvat.

Ministar Marić je govorio i o HNB-u koja će preuzeti ovlast kao sanacijsko tijelo za kreditne institucije.

Na kraju otvorenog dijela sjednice, premijer Plenković je rekao kako se očekuje dolazak američkog državnog tajnika Mikea Pompea, 2. listopada u Hrvatsku.

Članovi Vlade danas bi trebali predložiti vršitelja dužnosti predsjednika Uprave Janafa.

Podsjetimo, nakon nekoliko burnih proteklih dana kada je uhićen predsjednik Uprave Janafa Dragan Kovačević, koji je trenutno pod istragom i određena mu je mjera istražnog zatvora od mjesec dana, na današnjoj sjednici Vlade trebao bi biti predložen novi vršitelj dužnosti tog trgovačkog društva.

Naime, statut trgovačkog društva Janafa d.d. onemogućava da bilo tko alternativno predstavlja društvo.

Ime novog vršitelja dužnosti predsjednika Uprave Janafa, članovi Vlade još uvijek čuvaju u tajnosti “kao zmija noge” pa se očekuje kako će se nova osoba doznati na zatvorenom dijelu sjednice.

Nakon što Vlada predloži osobu koja će obnašati dužnost predsjednika Uprave Janafa do izbora novog predsjednika Uprave putem javnog natječaja, Nadzorni odbor te tvrtke očitovat će se o tom prijedlogu.

Podsjetimo, Jadranski naftovod (JANAF) sa sjedištem u Zagrebu u većinskom vlasništvu Republike Hrvatske upravlja naftovodno-skladišnim sustavom kao suvremenim, učinkovitim i ekonomičnim sustavom transporta i skladištenja sirove nafte i naftnih derivata.

Izgradnjom i puštanjem u rad naftovodno-skladišnog sustava 1979. godine JANAF je postao strateški značajan čimbenik sigurnosti opskrbe rafinerija u šest država jugoistočne i srednje Europe te je danas prepoznat i kao strateški naftovod Europske unije kroz projekt od zajedničkog interesa (PCI) pod nazivom Naftovodi JANAF-Adria.

Uz transport nafte, osnovne djelatnosti JANAF-a uključuju skladištenje nafte i naftnih derivata.

Postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red na samoj sjednici Vlade.

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice

1.         Informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj

2.         Prijedlog zaključka kojim se usvajaju Smjernice za izradu državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. i projekcija za 2022. i 2023.

3.         Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o građevnim proizvodima, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU)

4.         Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o doprinosu između Europske investicijske banke i Republike Hrvatske vezano uz Paneuropski jamstveni fond kao odgovor na COVID-19

5.         Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma o jamstvu na prvi poziv između prvotnih jamaca i jamaca pristupnika koji pristupaju s vremena na vrijeme i Europske investicijske banke

6.         Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o konačnosti namire u platnim sustavima i sustavima za namiru financijskih instrumenata, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU)

7.         Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o kreditnim institucijama (EU)

8.         Nacrt prijedloga zakona o sanaciji kreditnih institucija i investicijskih društava (EU)

9.         Prijedlog odluke o davanju ovlasti za potpisivanje Sporazuma o zajmu između Republike Hrvatske i Jedinstvenog sanacijskog odbora

10.       Prijedlog uredbe o provedbi Uredbe (EU) 2019/452 Europskog parlamenta i Vijeća od 19. ožujka 2019. o uspostavi okvira za provjeru izravnih stranih ulaganja u Uniji (EU)

11.       Prijedlog odluke o sudjelovanju u financiranju projekta izgradnje Spomen područja „Barutana 1991.“

12.       Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Ministarstvu obrane za preuzimanje obveza na teret sredstava državnog proračuna Republike Hrvatske u 2021. i 2022. godini za opremanje centra za sigurnosne operacije i mobilnog tima za odgovor na kibernetičke prijetnje

13.       Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o osnivanju Povjerenstva za praćenje provedbe Nacionalne strategije za uključivanje Roma, za razdoblje od 2013. do 2020. godine

14.       Prijedlog odluke o dopuni Odluke o visini, načinu i rokovima uplate sredstava trgovačkih društava u državnom vlasništvu u Državni proračun Republike Hrvatske za 2020. godinu
15.       Prijedlog odluke o dopuni Odluke o izboru ponuditelja i prodaji nekretnina u k.o. Vis (Češka vila)

16.       Prijedlog odluke o izmjeni i dopuni Odluke o davanju državnog jamstva u korist Hrvatske poštanske banke d.d., Zagreb i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji i/ili inozemstvu, za financiranje novogradnje 483 u društvu BRODOSPLIT–HOLDING d.o.o.

17.       Davanje mišljenja Hrvatskome saboru na:

17.1.    Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (predlagatelj: Klub zastupnika Mosta nezavisnih lista u Hrvatskome saboru)
17.2.    Izvješće pučke pravobraniteljice za 2018. godinu
17.3.    Izvješće pučke pravobraniteljice za 2019. godinu
17.4.    Izvješće o radu pravobraniteljice za djecu za 2019. godinu
17.5.    Izvješće o radu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom za 2019. godinu
17.6.    Izvješće o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2019. godinu
17.7.    Izvješće o obavljenoj reviziji učinkovitosti mjera i aktivnosti poduzetih za ublažavanje siromaštva u Republici Hrvatskoj
17.8.    Izvješće o radu i poslovanju Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje za 2019.
17.9.    Godišnje izvješće o radu Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti za 2019.

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice 

1.        Prijedlozi stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara:

a)         Vijeće za promet, telekomunikacije i energetiku, u formatu ministara prometa (TTE Transport), 28. rujna 2020.
b)         Vijeće za konkurentnost (istraživanje) (COMPET Research), 29. rujna 2020.

2.        Prijedlozi odgovora Republike Hrvatske na pisma službene obavijesti Europske komisije:

a)         broj 2020/0188, u vezi s energetskom učinkovitosti
b)         broj 2020/0189 i 2020/0190, u vezi s otpadnim vozilima
c)         broj 2020/0191 i 2020/0192, u vezi s tehničkim specifikacijama
3.         Prijedlog za davanje suglasnosti zastupnici Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava za postizanje prijateljskog rješenja spora (ograničeno)

4.         Kadrovska pitanja

5.         Informacije, pitanja i prijedlozi.

 

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.