Photo: Marin Tironi/PIXSELL

VLADA PRIHVATILA ODLUKE! Raspisuju se izbori, a isplaćuju covid dodaci, premijer pričao o dodatnim dozama Pfizera

Autor: Sanja Plješa

Hrvatska Vlada otvorila je 53. sjednicu, a uvodno se ministrima i ministricama obratio premijer Andrej Plenković. Osvrnuo se na početku na pandemiju koronavirus. Rekao je kako osmi tjedan imamo situaciju da nam broj novozaraženih raste, a u utrci smo cijepljenja i širenja zaraze. Opet je pozvao na osobnu odgovornost svakoga od nas.

Dodao je kako razgovarao s predsjednicom Komisije te otkrio kako rade na tome da se dodatno ubrza dostava Pfizerovog cjepiva za drugo tromjesečje.

Najavio je donošenje odluke o covid dodatcima te podsjetio na “kvalitetan polugodišnji susret biskupske konferencije” na kojoj se govorilo o pandemiji i potresu, između ostaloga. Zahvalio se potom i hrvatskoj policiji na zapljeni ogromnih količina droge. “Kontinuirani rad policije i suradnja s policijama drugih država pokazuje trud da ćemo jednog dana stati na kraj toj pošasti”, istaknuo je.

Govorio je i o posjetu Koprivnici i Podravci te podsjetio kako u Saboru traje rasprava o Nacionalnom planu oporavka i otpornosti gdje će, kako tvrdi, rasprava saborskih zastupnika zasigurno doprinijeti njegovu razvoju.

Potresom pogođeno područje

Premijer je potom dao riječ ministru Tomi Medvedu koji je izvijestio o razvoju situacije na području Sisačko-moslavačke županije. Govorio je kako je do sada uklonjeno 39 objekata, a do sada je podijeljeno 1936 kontejnera i mobilnih kućica. Osim toga, u skladištu u Lekeniku nalazi se njih još 139.

Najavio je i kako će se raspisati javni poziv za lokalne poduzetnike za pripremu i podjelu toplih obroka na potresom pogođenom području.

Pandemija

Ministar zdravstva, Vili Beroš predstavio je epidemiološku situaciju Hrvatske, a istaknuo je i kako je Ministarstvo izdalo dodatne upute Zavodima za javno zdravstvo i obiteljskim liječnicima o cijepljenju protiv covida, a podsjetio je i na obavijest HZJZ-a koji je otkrio kako u Hrvatskoj nije bilo slučajeva krvnih ugrušaka nakon cijepljenja AstraZenecom.




Tvrdi i kako je izdao uputu za raspodjelom zdravstvenih djelatnika koji će potom ići u ispomoć u KB Dubrava.

Podsjetio je kako se virus širi tamo gdje mu to dopustimo. Zamolio je građane, a posebno mlade, da nose maske, drže distancu i dezinficiraju ruke.

Potom se o svemu oglasio i predsjednik stožera civilne zaštite RH, Davor Božinović. On je podsjetio na strože mjere na lokalnim područjima. Od posljednje sjednice Vlade, tvrdi, doneseno ih je pet. Najstrože mjere, na području RH, od početka ove godine, tvrdi, ima Primorsko-goranska županija.




Govori i kako poseban oblik mjera ima Dubrovačko-neretvanska županija koja se tehnički podijelila na tri dijela. U jednom je recimo Dubrovnik gdje je dozvoljen rad ugostiteljima dok u Metkoviću pak nije, a tu su i otoci kakvo je recimo Lastovo za koje ne vrijede strože mjere već se pridržavaju samo nacionalnih.

Govorio je potom o nadzoru inspektora civilne zaštite pa rekao kako je od posljednje sjednice provedeno 15897 nadzora, izdano 15 prekršaja, 22 obavijesti te četiri optužna prijedloga. Što se tiče kršenja obaveze nošenja maske, izdano je 14 upozorenja te 24 prekršaja. Zabilježeno je i 57 kršenja samoizolacije te dva kaznena djela širenja zaraze.

Covid dodatak

Ministar Josip Aladrović potom je iznio informacije o covid dodatcima te je zatražio donošenje odluke Vlade koja je potom i usvojila Odluku kojom će se isplatiti jednokratna novčana pomoć za 850 tisuća umirovljenika, rekao je premijer.

Uz to, članovi Vlade razgovarali su i o prijedlogu zaključka u vezi s potpisivanjem ugovora o provedbi Okvirnog ugovora za opskrbu lijekom Veklury (remdesivir) za liječenje COVID-19 pacijenata kojima je potreban dodatni kisik.

Ministar Tomislav Ćorić potom zatražio je odluku o nacrtu konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o biogorivima za prijevoz (EU). Vlada je prihvatila Nacrt o kojem će sada odlučiti Sabor.

Vlada je prihvatila i Prijedlog odluke o donošenju Programa sufinanciranja rada regionalnih organizacija vinara i vinogradara za razdoblje od 2021. do 2023. godine.

Lokalni izbori

Na red je potom došao Prijedlog odluke o raspisivanju izbora za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave; Prijedlog odluke o raspisivanju izbora za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike te Prijedlog odluke o raspisivanju izbora za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Ministar Malenica govorio je kako bi izbori trebali biti 16. svibnja 2021. godine.

Osvrnuo se potom na Prijedlog odluke o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor članova predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te Prijedlog odluke o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika i za izbor zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda, visinu naknada utvrđuje Vlada svojom odluku, naknada troškova isplaćuje se iz jedinice lokalne samouprave, rekao je.

Zatražio je potom donošenje navedenih pet godina, a premijer Plenković potom je zaključio da su Odluke prihvaćene.

Uslijedile su ostale točke dnevnog reda koje je Vlada usvojila. To su: Prijedlog odluke o koncesiji na pomorskom dobru u svrhu izgradnje i gospodarskog korištenja luke posebne namjene – industrijske luke Urinj i izgradnje i gospodarskog korištenja pomorskog dobra izvan lučkog područja u k.o. Kostrena Barbara; Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Gradu Zaprešiću za zaduženje kod Erste&Steiermärkische Bank d.d., Rijeka; Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Gradu Belišću za zaduženje kod Privredne banke Zagreb d.d., Zagreb; Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Općini Privlaka za zaduženje kod Zagrebačke banke d.d., Zagreb.

Usvojeni su tako i Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage Odluke o davanju suglasnosti za unos u temeljni kapital trgovačkog društva Agencije Alan d.o.o., Zagreb, nekretnina u k.o. Stupnik, bivše vojne nekretnine „Skladište šuma Kerestinec“; Konačno izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2020. godini; Prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacionalnog plana Republike Hrvatske za provedbu   Dogovora o civilnoj Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici (ZSOP); Prijedlog uredbe o graničnim vrijednostima emisija onečišćujućih tvari u zrak iz nepokretnih izvora (EU); Prijedlog uredbe o objavi izmijenjenog Sporazuma o osnivanju Opće komisije za ribarstvo Sredozemlja.

Ministar Aladrović potom je zatražio da se ne prihvati Prijedlog zakona o dopuni Zakona o mirovinskom osiguranju (predlagatelj: Silvano Hrelja, zastupnik u Hrvatskome saboru), a Vlada je isti usvojila.

Uslijedilo je prihvaćanje Izvješća o stanju sektora vodnih usluga i radu Vijeća za vodne usluge za 2019.; Izvješća o korištenju sredstava Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2021. godinu, za veljaču 2021. godine.

Vlada je prihvatila i Prijedlog za prihvaćanje pokroviteljstva Vlade Republike Hrvatske nad obilježavanjem 30 godina od ubojstva 12 redarstvenika u Borovom selu.

Naposljetku, usvojena je i Verifikacija odgovora na zastupnička pitanja postavljena Vladi Republike Hrvatske.

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice: 

1.         Prijedlozi stajališta Republike Hrvatske za sastanke ministara nadležnih za:

a)         ekonomske i financijske poslove (ECOFIN), 16. travnja 2021.
b)         vanjske poslove (FAC), 19. travnja 2021.
c)         opće poslove (GAC), 20. travnja 2021.

2.         Prijedlog odgovora Republike Hrvatske na Obrazloženo mišljenje Europske komisije, broj 2020/2133, u vezi s opskrbom plina

3.         Prijedlog odluke o davanju suglasnosti Glavnoj državnoj odvjetnici Republike Hrvatske za davanje punomoći

4.         Izvješće o stanju iskorištenosti sredstava ESI fondova u Republici Hrvatskoj – usmeno izvješće
5.         a)         Pregled zakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2021. godinu
b)        Pregled podzakonskih prijedloga kojima Republika Hrvatska preuzima pravnu stečevinu Europske unije za 2021. godinu

6.         Kadrovska pitanja

7. Informacije, pitanja i prijedlozi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.