Foto: Duje Klaric / CROPIX

Vjerovali ili ne: po Zakonu, napojnice nisu oporezive, ali u praksi država ih oporezuje! Evo kako je došlo do ovog apsurda!

Autor: Dnevno

Ugostitelji bi htjeli uvesti zakonske kriterije u plaćanje napojnica, jer konobari u sezoni izgube i do 20 tisuća kuna. Izračun je to zadarsko-ninskih ugostitelja koji tvrde da im država uzima ono što je njihovo – napojnicu! I to ako gosti račun plaćaju karticom, a takvih je sve više, prenosi N1.

Gotovo 80 posto gostiju u Hrvatskoj račune u restoranima plaća karticom, a kad se odluče dati konobaru napojnicu, nastaje nered. “Uvijek ostavljamo novac konobarima, na kartici”, kaže Joe iz Chicaga. “Ne znam trebam li ih plaćati ovdje, ali ih svejedno plaćam”, kaže Claduia iz Meksika.

Iako je država „legalizirala” napojnice kod kartičnog plaćanja, u praksi, tvrde ninski ugostitelji, to ne funkcionira.

“Tehnički je moguće provući karticu i ukucati u nju određeni iznos, ali zakonski nije regulirano kako to isplatiti tom konobaru čija je ta manča”, kaže za Dnevnik.hr Oleg Glavan, suvlasnik jednog restorana u Ninu.

Pisali su poreznoj upravi i Obrtničkoj komori na primjeru napojnice od 100 kuna, dobili su odgovor: “To znači da ste „dobili” napojnicu u iznosu od 80,00+pdv. Od ovih 80,00 kn, kada ih na kraju mjeseca svom zaposleniku svedete na neto (platite pripadajuće poreze, prirez porezu i doprinose) zaposlenik će dobiti cca. 40,00 kn”, stoji u odgovoru.

No, od države traže poštenije rješenje. “I bilo bi izvedivo na kraju mjeseca, svakom konobaru ovisi koliko je on ‘manče’ imao taj mjesec te mu je isplatiti  na plaći”, napominje Glavan.

“Za tu ‘manču’ je zaslužan konobar, on je dao dodanu vrijednost tim ljudima, oni su to prepoznali i htjeli su čovjeka nagraditi”, ističe suvlasnik restorana u Ninu, Marijan Jurišić. A oni, kažu, samo žele da im država njihov novac ne uzima olako.




“Jer manča nije oporeziva, jednako kao što milodar u crkvi nije oporeziv”, objašnjava Jurišić. Oporeziva pak, nije napojnica u gotovini. Na nju se mora posebno paziti, jer iznos u blagajni mora biti jednak onome u novčaniku. Kada bi se poštenije regulirale napojnice i kod kartičnog plaćanja, koje iz godine u godine sve više raste, ugostitelji su sigurni da bi svi mirnije spavali.

“Više ne bi imali bojazan  ima li viška novca u novčanicima ili nema”, navodi Stipe Knežević, predsjednik Ceha ugostitelja iz Zadra. Porezni stručnjak tvrdi: ovo pitanje trebalo bi  riješiti unutar Zakona o porezu na dohodak.

“Kojim bi se svote, neke svote do nekog limita, smatrale neoporezivim primicima, kada su to nagrade, koje daju kupci, korisnici i tako dalje, za dobru uslugu i slično”, ističe Vlado Brkanić, porezni stručnjak.




Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.