Foto: CROPIX

Više od polovine Srba živi u teškoj paranoji od ovoga: Stigli su jezivi rezultati istraživanja

Autor: Dnevno.hr

U Srbiji je provedeno veliko istraživanje kojim je otkriveno čega se građani susjedne nam zemlje najviše boje.

Rezultate je novinarima u beogradskom Medija centru predstavila Jovanka Vukmirović iz Agencije za istraživanje javnog mnijenja “Stata” i otkrila kako je ljudima najveći problem rast cijena, što je spomenulo čak 72% ispitanika, dok njih 48% navodi i problem niskih plaća.

Sve je veći strah od nasilja i bezakonja

“Kada ovo zbrojimo dolazimo do 84% građana koji navode da su problem cijene i niske zarade“, zaključila je Vukmirović, piše Danas.


Nakon stravičnog ubojstva, strah se uvukao među seljane: ‘Bile su uvijek u crnom, izlazile samo noću’

Nadalje, zemljom i dalje vlada golemi strah od masovnih ubojstva što brine više od polovicu ispitanih, a 43% je priznalo i da se plaši rata na Kosovu.

Osim toga, 48 posto ispitanih Srba se požalilo da je zabrinuto zbog nasilnika iz okruženja koji su iznad zakona, 39% radi vršnjačkog nasilja, a 29% strahuje da slučajno ne postane žrtvom kriminalnih obračuna.

Čak 45% ispitanih kao najveći problem Srbije vidi korupciju i kriminal, a Vukmirović je navela da je ta kategorija u istraživanjima od 2004. do 2008. godine iznosila 14 do 17%.

Kuda ide Srbija?

Ispitanici kao problem vide i nasilje u društvu i sigurnost građana, njih 44%, a Vukmirović ističe da ove dvije teme u tim ranijim istraživanjima nisu ni postojale, ili su se javljale u minornim postocima do pet posto.
Zaključno, da se Srbija ne kreće u dobrom pravcu smatra 46% ispitanika, 38% je zadovoljno, a 16 nema stav o ovom pitanju.

Foto: CROPIX

Odgovor da živi lošije nego prije godinu dana dalo je 39% ispitanika, 40% je reklo da je isto, a 18% izjasnilo se da živi bolje. Samo 4% nisu mogli ponuditi odgovor na ovo pitanje.
 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.