FOTO: Pixabay

VIŠE NEMA SUMNJE Blizu je dan kada ćemo karcinom otkrivati vrlo rano

Autor: Dnevno

U posljednjih nekoliko godina sve je više objava u časopisima i izjava renomiranih znanstvenika koji sugeriraju da su blizu otkrivanja metode kojom bi se lako mogao otkriti karcinom u njegovoj ranoj fazi. To, dakako, znači da bi i liječenje bolesti bilo kudikamo učinkovitije. Posljednja izjava u tom kontekstu dolazi nam od američkog onkologa Eltoukhyja.

“Znanstvenici nisu daleko od pronalaska testa krvi koji će se moći koristiti za otkrivanje karcinoma u njegovoj najranijoj fazi”, izjavio je suosnivač i izvršni direktor kompanije Guardant Health, Helmy Eltoukhy. Onkološka kompanija iz Silicijske doline radi s britanskom Astra Zenecom na razvoju krvnih testova koji će pomoći pri odabiru pacijenata koji bi dobro reagirali na onkološke terapije Astra Zenece.

Puno se karcinoma može otkriti u krvi pacijenta i tako liječnici znaju koje učinkovite tretmane trebaju primijeniti. Testovi, tzv. likvidne biopsije koji mogu otkriti sićušni genetski materijal, gotovo su već standard za ljude u trećem ili četvrtom stadiju bolesti, znači u vrlo uznapredovaloj fazi. Na konferenciji Američkog društva za kliničku onkologiju u Chicagu, Eltoukhy je rekao da nisu više daleko od krvnog testa za rano otkrivanje karcinoma.

Guardant očekuje da će likvidna biopsija pomoći pacijentima gdje biopsija tkiva ne može. Dodajmo da i brojne druge kompanije rade na sličnim testovima krvi.


Autor:Dnevno
loading...
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.