Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

VILI BEROŠ LETI IZ MINISTARSTVA!? Već se zna potencijalni nasljednik: Opasno mu drmaju fotelju!

Autor: 7dnevno/Iva Međugorac

Biti popularniji od šefa ni u jednoj profesiji nije jamstvo za opstanak i prosperitet, osobito ako popularnost stječete u politici. Popularniji od svojeg šefa Andreja Plenkovića tjednima je bio ministar zdravstva Vili Beroš. Nasljednik omraženog Milana Kujundžića u prvim danima svojega mandata uhvatio se ukoštac s pandemijom koronavirusa, pristupajući tom poslu krajnje odgovorno i profesionalno, a taj pristup odrazio se i na njegov rejting. Građani su u njemu prepoznali drugačijeg i nesvakidašnjeg političara koji je na poziciji radi njih, a ne radi samoga sebe. Brojni analitičari, razni eksperti, pa čak i oporbenjaci u prvim tjednima pandemije laskali su Berošu, govoreći o njemu s velikim respektom, i to baš zato što je u rekordnom roku uzašao na vrh ljestvice najpopularnijih političara u zemlji, što u našoj političkoj bari prepunoj afera i kojekakvih spletkara nije nimalo lako. Superheroj Vili, ubrzo mu se počelo tepati, tepala su mu djeca, građani, ali i stranački kolege koji su u Beroševu rejtingu prepoznali veliki potencijal. Veliki potencijal u Berošu je prepoznao i Plenković, kojemu se to nije previše svidjelo jer oni s velikim potencijalom, ali i velikim ambicijama, vrlo brzo u hrvatskoj politici od saveznika mogu postati protivnici pa im ne treba dopustiti da previsoko polete.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Status u stranci

Spekuliralo se uoči parlamentarnih izbora da bi Beroš trebao biti jedan od najjačih stranačkih aduta, govorilo se da će on biti taj koji će predvoditi skupove i pojavljivati se na plakatima, međutim, Plenković mu ipak nije dao ispred sebe – kampanju je odlučio personalizirati gurajući sebe u prvi plan. Nije premijer zanijekao uspjehe Nacionalnog stožera, pa ni Beroševu popularnost, ali mu je, šaljući ga u kritičnu desetu izbornu jedinicu, vrlo jasno dao do znanja gdje mu je mjesto. Beroš se za svoj status u stranci morao boriti s teškašima s desnice, u Dalmaciji mu je najveća prijetnja bila Škorina Ruža Tomašić, no popularni ministar zdravstva tu je prepreku otpuhao i s izbora izašao kao kandidat s najvećim brojem preferencijskih glasova, čime je nadmašio šefa Plenkovića koji ga nije htio staviti u prvu jedinicu baš zato što je strahovao da će s niže pozicije osvojiti više preferencijskih glasova od njega, a ovako glasove iz dalmatinske jedinice može opravdati time što je Dalmacija ionako oduvijek naklonjena HDZ-u. Sve su naklonjeniji HDZ-u i stanovnici hrvatske metropole, u kojoj se polako odvijaju predizborni procesi i pretkampanja za lokalne izbore koji bi se trebali održati u svibnju iduće godine. Jedno je vrijeme upravo Beroš slovio kao HDZ-ov kandidat za zagrebačkoga gradonačelnika. Sam je ministar u svojim javnim nastupima dao naslutiti da on protiv te kandidature nema ništa, no premijer Plenković te je njegove ambicije ipak odlučio srezati pa se posljednjih nekoliko dana kroz medije provlači priča kako se od njegove kandidature za šefa metropole odustalo i u tom kontekstu počeli su se spominjati neki drugi kandidati.

Dvostruki kriteriji

I dok se drugi potencijalni kandidati sve intenzivnije pojavljuju u medijima, Beroš je na naslovnice počeo stizati i u negativnom kontekstu, tako se u javnom prostoru pojavila snimka razgovora između njega i doktorice Dijane Zadravec, pretendentice na ravnateljsku poziciju u Vinogradskoj bolnici. Ta neugodna i neumjesna komunikacija, koja je otkrila da Beroš kadrovira po Plenkovićevu naputku, tek je jedna od stavki koje su se negativno odrazile na ministrov rejting. Borbu s pandemijom građani sve teže prihvaćaju, ljudi su se zasitili i mjera i maski i zbrajanja oboljelih, dok istodobno na burzi brojke nezaposlenih lete u nebo. Prije desetak dana na glavnom zagrebačkom trgu održan je Festival slobode na kojem su tisuće građana pokazale svoje zasićenje Stožerom, a i dio mjera u najmanju je ruku diskutabilan zbog dvostrukih kriterija kojima su građani nerijetko svjedočili. Beroša se pak u javnom prostoru najčešće poistovjećuje sa Stožerom, a taj status doveo je do toga da danas njegov rejting iznosi oko tri posto, što znači da mu je popularnost drastično pala s obzirom na to da je na početku pandemije, ali i na početku mandata, uživao potporu od gotovo 30 posto.

Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nije Beroš izgubio samo potporu građana, od njega se u posljednje vrijeme distancira i sam premijer Plenković koji se od njega prvi put ozbiljno ogradio nakon izjave o posvajanju djece i homoseksualcima, a zatim i nakon što je snimka s Dijanom Zadravec dospjela u medije. “Čini mi se neuobičajenim i bizarnim da se takvo što snima”, komentirao je Plenković slučaj koji je danima zabavljao javnost, dok se Beroš istovremeno pokušavao opravdati da on nije autor snimke, međutim, to mu nije pošlo za rukom jer ga je snimka sama demantirala. Plenković je, kao što je poznato, godinama u prisnim odnosima sa Zadravec, koja mu je u medijima bezbroj puta komplimentirala, potvrđujući da su uistinu dugogodišnji prijatelji, s druge strane, Beroš je ministrom postao silom prilika jer je iz Vlade zbog afera ispraćen Kujundžić, čiji je Beroš bio zamjenik, i to na Kujundžićevu inicijativu.

Potencijalni zamjenik

Plenković se izjavom u slučaju “snimka” distancirao od svojeg ministra, što je svojevrsni presedan jer je je u prijašnjim slučajevima i mnogo ozbiljnijim aferama uglavnom stajao iza svojih ministara. Prekriženih ruku nije ostala Zadravec, koja je protiv ministra podnijela kaznenu prijavu zbog kaznenog djela neovlaštenog zvučnog snimanja i prisluškivanja, a da je i brz te prijave situacija za Beroša i više nego ozbiljna, potvrđuje to što se i u liječničkim krugovima, ali i među HDZ-ovcima, sve češće progovara o njegovoj ostavci.

Photo: Davor Visnjic/PIXSELL

Premijer je navodno sve nezadovoljniji njegovim radom, a po kuloarima se kao njegov potencijalni zamjenik spominje doktor Ivica Lukšić, koji bi preuzeo rukovođenje Stožerom, za što je kompetentan jer u KB-u Dubrava vodi centar za zbrinjavanje pacijenata oboljelih od koronavirusa. Lukšić po užoj specijalnosti nije epidemiolog, nego maksilofacijalni kirurg i specijalist za operacije tumora glave i vrata, a prijatelj je premijerove majke, doktorice Vjekoslave Raos-Plenković. Uz to što je predstojnik Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta te voditelj Odjela za onkološku kirurgiju glave i vrata u Dubravi, Lukšić je i izvanredni profesor za zagrebačkom Medicinskom fakultetu, gdje je pročelnik Katedre za maksilofacijalnu kirurgiju, a s doktoricom Raos-Plenković vjerojatno se upoznao u bolnici, u kojoj je radila do umirovljenja. Podsjetimo, Plenkovićeva majka je kardiologinja koja je u vrijeme Jugoslavije radila u Vojnoj bolnici. Tako se, naime, nazivala zdravstvena ustanova koja je do 1998., kada se preselila u modernu zgradu u Dubravi, bila pozicionirana u Vlaškoj ulici. Govorilo se i da se upravo Plenkovićeva majka kod njega zauzela za to da njezin kolega Milan Kujundžić postane novi ministar zdravstva. Kolega Kujundžić s pozicije je posrnuo, Beroš je pak jedva dočekao da ga zamijeni, a sada pak njegovu fotelju klima kolega Lukšić, koji se opisuje i kao ministrov dobar prijatelj, no u politici se prijateljstva olako gaze, osobito kada je riječ o borbi za pozicije.

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Granić lobira

U borbu za pozicije u Vinogradskoj bolnici, uz Zadravec i aktualnog v. d. ravnatelja Marija Zovaka, ulazi i Marko Boban, kojega je Plenkoviću predložio njegov prijatelj i savjetnik Mate Granić. Upućeni svjedoče da Boban ima najveće šanse preuzeti rukovodeću poziciju u ovoj velikoj bolnici, s jedne strane zato što za njega lobira Granić, a s druge zato što se Plenković nakon afere “snimka” nastoji odmaknuti od svih ranijih kandidata kako bi izbjegao novu aferu. Sve u svemu, zbivanja u političkoj areni za Beroša u najmanju ruku nisu optimistična, izgleda da se obistinjuje onaj scenarij koji je još u začecima njegove slave prognozirao upravo naš tjednik. Kao što je naglo uzletio, tako je sada naglo pao, a u tim okolnostima više nikomu nije potreban, ni stranci, ni premijeru pa ni naciji koja sa strepnjom čeka reforme u zdravstvu i rješavanje problema kao što su liste čekanja ili pak dugovi u zdravstvu, odljev kadrova… Sve su to nevolje za koje Beroš dosad nije ponudio konkretno i konstruktivno rješenje, a sada je upitno hoće li on uopće biti taj koji će ih rješavati.

Autor:7dnevno/Iva Međugorac
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.