fbpx
Foto: PIXSELL, Kolaž: Dnevno

VIDOVIĆ KRIŠTO: ‘USTAVNI SUD PRETVORIO U PISARNICU VLADE’: Šeparović: ‘S njom se više nemam namjeru upuštati u polemike!’

Autor: L.B.

Nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto u ponedjeljak je komentirala ponovni izbor Miroslava Šeparovića za predsjednika Ustavnog suda, istaknuvši kako je taj izbor samo još jedan dokaz “kako je današnja hrvatska vlast i vladajuća struktura u potpunosti izgubila osjećaj za realnost, te bahato prkosi hrvatskim građanima demonstrirajući kako za njih zakoni ne vrijede, pritom nanoseći štetu hrvatskoj državi i njezinim građanima”.

Vidović Krišto je napomenula i kako se na primjeru austrijskog kancelara Sebastiana Kurza vidi što znači funkcionalna vladavina prava.

“Austrijsko državno odvjetništvo otvorilo je istragu sumnjičeći kancelara Kurza da je protupravno koristio porezna sredstva za svoju političku promidžbu. Jednakost pred zakonom znači da nema nedodirljivih, ali isto tako da institucije moraju promptno i efikasno reagirati u provedbi zakona, što je, pak, zaštita poreznih sredstava i zaštita interesa građana”, kazala je.

‘Vlada ignorira, iako je Ustav obvezuje na davanje odgovora’

Dalje je navela kako ju Vlada ignorira, iako je prema Ustavu dužna dati odgovore.

“Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović je po svojoj imovinskoj kartici multimilijunaš, a to bogatstvo stekao je radeći posebno s državom i s državnim tvrtkama. Moja pitanja hrvatskoj vladi da objavi prihode bivšeg odvjetničkog ureda Miroslava Šeparovića, koje je ostvario radeći za državu i za državne tvrtke, Vlada ignorira, iako je Ustav obvezuje na davanje odgovora”, kazala je te dodala kako su transparentnost i funkcionalna primjena zakona preduvjet su društvenog napretka te blagostanja građana.

Navela je i kako na primjeru Austrije vidimo kako jednakost pred zakonom i nepostojanje nedodirljivih znače gospodarski rast, “i zato Austrijanac ima BDP per capita 48 tisuća dolara, a Hrvat 13.800 dolara”.

O ovim navodima očitovao se Miroslav Šeparović

Predsjednik Ustavnog suda na navode Karoline Vidović Krišto u kojima ga proziva za netransparentno bogatstvo rekao je za Dnevno kako ovo nije prvi put da se ona obrušila na njega.

“Zastupnica Vidović Krišto već se nekoliko puta obrušila na mene svojim neistinitim i klevetničkim optužbama na koje sam detaljno odgovorio i nemam se namjeru više s njom upuštati u ikakve rasprave ili polemike”, rekao je Miroslav Šeparović.
‘Ustavni sud ne vrši svoju ustavnu ulogu’

“Svaki zaposlenik u Hrvatskoj koji ima preniska primanja, svaki poduzetnik koji plaća previsoke poreze mora biti svjestan da odgovornost za to stanje snosi vladajuća struktura koja je suspendirala zakone u Republici Hrvatskoj”, istaknula je Vidović Krišto.

Dodala je kako Ustavni sud ne vrši svoju ustavnu ulogu.

“Ustavni sud, na čijem je čelu Miroslav Šeparović, čovjek dubioznog životopisa i netransparentnog bogatstva, ne vrši svoju ustavnu ulogu, već se pretvorio u pisarnicu hrvatske vlade. Suci Ustavnog suda ne služe hrvatskim građanima već moćnim strukturama, kojima i sami pripadaju”, navela je.

“Vladajuća vrhuška mora biti svjesna da će njihovo kršenje zakona, besramno bogaćenje i obespravljivanje građana vrlo brzo doći na naplatu. Hrvatski građani imaju pravo i znat će se izboriti za vladavinu prava i civiliziranu državu”, zaključila je Vidović Krišto u priopćenju.
Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.