Foto: Goran Mehkek / CROPIX

VIDOVIĆ KRIŠTO TEŠKO OPTUŽILA PLENKOVIĆA! ‘Bačić je skrivao crne torbe!’ Nahvalila smijenjenu ministricu i udarila po Vladi: ‘Provode razaračku korupciju’

Autor: I.G.

Saborska zastupnica Karolina Vidović Krišto u četvrtak je održala samostalnu konferenciju za medije, na kojoj je komentirala jučerašnju odluku premijera Andreja Plenkovića da smjeni dvoje ministara Natašu Tramišak i Ivana Paladinu. Uz snimku konferencije, Vidović Krišto je objavila i tekst u kojem iznosi vlastiti sud o ovoj odluci. Navodi kako su “Plenković i njegovi vladajući moćnici odlučni svim raspoloživim sredstvima zaštititi korupciju”.

“Jučerašnje odluke premijera Plenkovića, kao i njegov nastup na konferenciji za medije, potvrdili su da su Plenković i njegovi vladajući moćnici odlučni svim raspoloživim sredstvima zaštititi korupciju, zbog svoje gramzljivosti i pohlepe žrtvovati interese hrvatskih građana, i ne dopustiti da se Hrvatska izvuče iz korupcionaške močvare. Nataša Tramišak je smijenjena iz dva razloga, prvi razlog je što je kao ministrica surađivala s Europskim istražiteljima na razotkrivanju korupcije u slučaju „software“, a ta suradnja je rezultirala uhićenjem i procesuiranjem bivše ministrice Gabrijele Žalac. Kao što je poznato, Andrej Plenković nikada nije osudio korupciju Gabrijele Žalac, dapače, javno ju je branio.

Drugi razlog je suradnja ministrice Tramišak s Europskim istražiteljima u slučaju korupcije u ministarstvu EU fondova, poznatiji kao afera najbrži prst. Gospođa Tramišak je promijenila tehničke uvjete natječaja kako bi dodjela Europskih sredstava bila transparentna. Taj hvalevrijedan potez gospođe Tramišak izazvao je otvorene prijetnje i pritiske samoga Andreja Plenkovića na ministricu Tramišak, koje je vršio putem svoga savjetnika Zvonimira Savića”, tvrdi Vidović (Savić je, podsjetimo, te tvrdnje demantirao. “U potpunosti odbacujem takve navode koji su netočni, ničim potkrijepljeni i krajnje zlonamjerni. Isto je potvrdila i sama ministrica u svom javnom nastupu”, izjavio je u ožujku dok je afera bila u jeku).

“Plenković je smjenom Nataše Tramišak izazvao nevjericu u Europskim krugovima, jer ovako otvorena korupcija koju provodi Plenković, ne postoji ni u jednoj drugoj državi Europske unije. Plenković smjenjuje ministricu Tramišak koja se bori protiv korupcije, a kao novog ministra postavlja Šimu Erlića, osobu iz kadrovskog inkubatora Božidara Kalmete, simbola korupcionaškog sustava Ive Sanadera”, rekla je.

Nije Vidović Krišto zadovoljna što su u Vladi “preživjeli” Beroš i Malenica, a dotakla se i novih imena, Branka Bačića i Šime Erlića.

“Imenovanje, pak, Branka Bačića za ministra i potpredsjednika vlade je posebno apsurdno. Taj Branko Bačić je od Sanaderovog rizničara Barišića primio i skrivao crne torbe s crnim novcima preko godinu dana. Valja napomenuti da je ministar Šime Erlić pouzdanik Božidara Kalmete, koji se hvali javno da je prijatelj s Budimirom Lončarom, čovjekom krvavih ruku iz poslijeratnog Zadra i predlagačem uvođenja embarga na oružja napadnutoj Hrvatskoj 1991. godine. Sve ove činjenice svjedoče da Hrvatskom upravljaju antieuropske i antihrvatske snage, čiji je zajednički nazivnik lopovluk i zlouporabe”, smatra ona.




“Plenković je premijer isključivo zbog blokiranog DORH-a i drugih državnih institucija. Jer, da se u Hrvatskoj primjenjuju zakoni kao u Slovačkoj, Francuskoj, Austriji ili Njemačkoj, onda Plenković, Kalmeta ili Branko Bačić ne bi vladali Hrvatskom, već bi bili procesuirani. Svaki hrvatski građanin mora biti svjestan da visoke cijene, niske plaće ili raspad zdravstvenog sustava u Hrvatskoj imaju isključivog uzročnika u korupciji i blokiranim institucijama(…). 

Dužnost svake javne, djelatne osobe jest suprotstaviti se razaračkoj korupciji koju provodi sadašnja vlada i druge institucije koje ne rade po zakonu. Svatko se mora pitati – jesam li na strani pravde, morala i zakona – ili na strani gramzljivosti, pohlepe i lopovluka. Hrvatska nije podijeljena na desne i lijeve, već na poštene i nepoštene”, poručila je je Vidović Krišto.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.