Foto: Patrik Macek/PIXSELL

VIDOVIĆ KRIŠTO PRIJE GODINU DANA UPOZORAVALA NA RAD POLIKLINIKE: ‘Riječ je o alarmantnim slučajevima’, sve je prijavila DORH-u! Nitko je nije doživio

Autor: L.B.

Nakon pravosudnog presedana kojim je po prvi put u Hrvatskoj nekom portalu sudskom odlukom zabranjeno pisanje o nekome i nečemu pljušte reakcije u medijskom prostoru.

Naime, nakon što je zabranjeno pisanje portalu H-alter o Poliklinici za zaštitu djece i mladih, kao i o ravnateljici te ustanove Gordani Buljan Flander, koja je pred kamerama u četvrtak podnijela ostavku, poručivši gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću kako to radi na taj način jer joj se nije javio tri mjeseca, ne smiruju se reakcije, a mnogi mediji pišu kako se u ovom slučaju radi o neobjašnjivoj cenzuri medija.

Iako je Buljan Flander istaknula i kako se u Poliklinici radilo stručno i prema zakonu, na pritužbe roditelja je 2020. godine upozoravala nezavisna zastupnica Karolina Vidović Krišto. Naime, saborski Odbor za obitelj, mlade i sport je točno prije godinu dana, 23. rujna 2020. odbio prijedlog svoje predsjednice Karoline Vidović Krišto da raspravi i donese zaključak o pritužbama roditelja na rad Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba radi utvrđivanja možebitnih propusta. Potom su zastupnici iz HDZ-a i zeleno-lijevog bloka srušili kvorum te je sjednica Odbora prekinuta.

‘Zanemarivana svjedočanstva djece o seksualnom zlostavljanju’

“Uslijed pregleda djece i uslijed vještačenja došlo je do toga da su usprkos svjedočenju djece o seksualnom zlostavljanju zanemarena njihova svjedočanstva i da su u nekim slučajevima djeca dodjeljivana na temelju propusta Poliklinike zlostavljačima”, kazala je prije godinu dana i ustvrdila je kako postoje jasne indicije da institucije ne samo da nisu radile svoj posao, nego su očito radile na štetu djece.

Vidović-Krišto je od Ministarstva pravosuđa tražila utvrđivanje mogućih propusta prilikom vještačenja, od Hrvatske liječničke komore provođenje nadzora i mogućih propusta vještaka psihijatara, a od Hrvatske psihološke komore nadzor radi mogućih propusta suradnika psihologa. Osim toga, predložila je i prosljeđivanje zaključka DORH-u radi istražnih radnji i inspekcijskog nadzora u Poliklinici vezano za sumnju da je djeci počinjena šteta neetičnim postupanjem, kršenjem struke i pravila medicinske skrbi te zataškavanjem kaznenih djela. Zaključkom je predložila prosljeđivanje pritužbi roditelja na rad Poliklinike Ministarstvu za rad, mirovinski sustav, obitelj i socijalnu politiku, radi utvrđivanja mogućih propusta u radu djelatnika centara za socijalnu skrb.

“Riječ je o alarmantnim slučajevima i zato sam to stavila na dnevni red sjednice, ne kako bi Odbor rješavao slučajeve, nego kako bi se osvijestila devijantna i možebitna kaznena djela”, pojasnila je Vidović Krišto.

Rada Borić i Vesna Bedeković napustile sjednicu

Članovi Odbora odbili su o tome raspravljati i glasovati, tvrdeći da Odbor nije nadležan za rješavanje prigovora u pojedinačnim slučajevima te da o tome ne treba donositi zaključke.




“Radi se o jednoj teškoj brakorazvodnoj parnici i predlažem da taj slučaj ide u nadležnost onih institucija koje se time trebaju baviti. Ovaj odbor nije nadležan za donošenje bilo kakvih zaključaka, niti se bavi pojedinačnim slučajevima”, kazala je Vesna Bedeković (HDZ), bivša ministrica za obitelj, mlade i socijalnu politiku, te napustila sjednicu.

Nada Murganić (HDZ), također bivša resorna ministrica, iz istoga je razloga predložila skidanje te točke s dnevnog reda.

“Često se u sustavu socijalne skrbi nađemo u situaciji teških problema vezanih za brakorazvodne parnice i mislim da stručnjaci tu imaju puno posla, no mi nismo takvo tijelo koje bi trebao raspravljati o pojedinačnim pritužbama”, rekla je Murganić te i ona napustila sjednicu.




Negodovali su i HDZ-ovi Ante Deur i Ante Bačić, ocjenjujući kako bi se o tome trebalo raspravljati tek nakon prikupljanja dodatnih podataka o konkretnim slučajevima.

Slično misli i zastupnica lijevo-zelene koalicije Rada Borić, koja smatra kako treba čuti i drugu stranu, odnosno nekoga iz Poliklinike.

“Poznajem rad Gordane Buljan Flander 30 godina i naježila sam se na ideju da bi netko imao pritužbu”, kazala je te potom i ona napustila sjednicu.

Vidović Krišto isticala kako je situacija hitna jer se radi o djeci

“Što se negativno može dogoditi da se izglasuje da se slučajevi proslijede nadležnim institucijama”, upitala je Vidović Krišto kolege u Odboru, ističući da je riječ o zaštiti djece i hitnim situacijama.

Podsjetimo, Općinski građanski sud u Zagrebu je u srijedu portalu H-alter odredio privremenu mjeru zabrane objavljivanja tekstova o zagrebačkoj Poliklinici za zaštitu djece i mladih, kao i o ravnateljici te ustanove, Gordani Buljan Flander. Povod za takvu odluku suda je osobni zahtjev Buljan Flander koja je i pokrenula sudski postupak zbog niza od deset tekstova novinarke Jelene Jindre, pod nazivom “Sustav za zaštitu ili za zlostavljanje djece”, koji su od 13. srpnja do zabrane objavljivani na spomenutom portalu.

“Ja sam tražila privremenu mjeru isključivo za portal H-Alter s obzirom na to da je dva mjeseca pisao vrlo ružne članke, članke koji su bili puni neistina, koji su defamirali rad stručnjaka poliklinike, rad Poliklinike. Pokušali smo na razne načine i davanjem informacija i uredniku i novinarki utjecati na to da imaju prave informacije. Međutim, iz teksta u tekst informacije su bile sve manje istinite. Poslali smo sedam-osam demantija”, rekla je Buljan Flander prilikom podnošenja ostavke pred kamerama Dnevnika, objašnjavajući zašto je pokrenula sudski postupak.

Između ostalog, rekla je i kako ona nije protiv slobode medija.

Nakon ostavke Buljan Flander, Vidović Krišto opet komentirala slučaj

“Gospodine gradonačelniče, nakon što tri mjeseca nisam uspjela doći do vas, tražeći podršku za rad ustanove, ja vam večeras podnosim neopozivu ostavku. Nadam se da ćete naći stručnjaka, ili da ga već imate, koji će nastaviti voditi ovu ustanovu na način da i dalje ostane prepoznata i primjer prakse u Europi. Poštujem pravo svakog gradonačelnika da bira svoje suradnike” – rekla je Gordana Buljan Flander.

Slučaj je ponovno nakon godinu dana komentirala Karolina Vidović Krišto, koja je u četvrtak potvrdila ono što je govorila 2020., rekavši i opisavši događaj kada joj je tada srušen kvorum:

“Grozim se od primisli da netko od suda može zatražiti jednu ili drugu odluku, što se Poliklinike tiče, kao predsjednica saborskog Odbora za obitelj, mlade i sport, na svakodnevnoj bazi sam dobivala predstavke koje su bile strašne, tražila sam da ih kao Odbor proslijedimo na nadležne institucije. Tada mi je srušen kvorum, no ja sam ih proslijedila, nakon čega su uslijedili razni dopisi podrške Buljan Flander. Ovdje treba rasvijetliti što rade institucije. Nisam za to da se sve svede na jednu osobu i etiketira paušalno. Dokumentacije ima, godinama su se stvari stihijski gomilale i svatko malo netko zaustavi neko rasvjetljavanje”, rekla je zastupnica.

Vezano za ovakvu odluku suda, koju mnogi smatraju medijskom cenzurom, očitovala se i SDP-ova Mirela Ahmetović u četvrtak u Saboru.

“Nezabilježen je ovo slučaj pritiska na medije i mi ne možemo govoriti o demokratskoj i slobodnoj državi i o slobodnim medijima. Možemo samo pognuti glavu kad se govori o slobodnim medijima i ljudskim slobodama. SDP podržava HND i SNH i tražimo da se ovakva praksa ne događa u Hrvatskoj!”, rekla je Ahmetović.

 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.