Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Vidović Krišto posramila ministra zbog Snežane Šević: ‘Nećemo pljeskati primitivnim prevarama’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Nakon glasovanja, Sabor raspravlja Prijedlog zakona o hrvatskom jeziku čijim donošenjem skrb o hrvatskom jeziku i književnosti prvi put dobiva institucionalni okvir.

Zakonom se želi osigurati kvalitetnu razinu hrvatskog jezika u službenim dokumentima i službenoj komunikaciji prema građanima. Njime se ne ograničavaju slobode književno-umjetničkog izražavanja, niti se njime regulira privatna komunikacija.


Zakonom se predviđa osnivanje Vijeća za hrvatski jezik koje bi imalo predsjednika i 14 članova, a bilo bi koordinacijsko savjetodavno tijelo koje će se skrbiti o hrvatskom jeziku i promicati kulturu tog jezika u službenoj i javnoj uporabi. Donošenjem predloženog zakona, Hrvatska će se pridružiti brojnim europskim državama poput Francuske, Slovačke, Poljske, Litve, Slovenije, Švicarske, Belgije, koje imaju zakon o jeziku, odnosno zakon o službenoj upotrebi jezika.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Zekanović upro prstom u Benčić

Na početku se odmah s povredom poslovnika javio Hrvoje Zekanović, što je u čudu ostavilo Gordana Jandrokovića.

“Što sam već pogriješio?”, pitao je.

“Želim ukazati da se svojevremeno u Hrvatskoj potpisivala deklaracija o zajedničkom jeziku, a radilo se zapravo o zatiranju hrvatskog jezika, koja je govorila da ne postoji hrvatski jezik već srpsko-hrvatska – bosanska -makedonska inačica, tu deklaraciju je potpisala Sandra Benčić, da znamo tko s nama sjedi u Saboru”, rekao je, dobio treću opomenu i više ne može govoriti tijekom rasprave.

Anušić postao ministar, svemu prethodila sramota u Saboru: ‘Vi imate najprljavije gaće’

Bauk: Imamo li dva Fuchsa?

Zatim se javio SDP-ov Arsen Bauk i to s neobičnom molbom.
“Molim da utvrdite identitet predlagatelja, Radovan Fuchs je prije bio zadužen da objasni zašto ne treba zakon o hrvatskom jeziku, a sada je zadužen da objasni zašto treba, imamo li dvije Hrvatske i dva Fuchsa?”, pitao je i nasmijao sve prisutne.

Ministar Radovan Fuchs predstavlja prijedlog zakona o hrvatskom jeziku.

“Cilj zakona nije kažnjavati već istaknuti vrijednost jezika kao instrumenta kojim se izražava identitet, povijest i kultura, zakon propisuje da je u Hrvatskoj u službenoj uporabi hrvatski standardni jezik i pismo latinica. Od službene uporabe smatraju se iznimke kada je moguće korištenje lokalnih idioma. U neslužbenim prigodama moguća je narječna upotreba idioma. U medijskim sadržajima mogu se upotrijebiti narječni idiomi. Zakonom se na svim razinama zaštićuju hrvatski toponimi”, rekao je uvodno ministar.

Zatim su krenuli replike, prvi se javio Arsen Bauk koji ne smatra da će se donošenjem ovog zakona nešto promijeniti.

“Nakon kraćeg razmišljanja sam zaključio da bi za njegovo opisivanje trebalo upotrijebiti riječ ‘nothing burger’, čime se naziva nešto što je prenapuhano, bez inherentne vrijednosti ili supstance. Ni za građane ni za institucije nakon donošenja ovog zakona neće se ništa promijeniti”.
Selak Raspudić: Honey moon Plenković najednom štiti hrvatski jezik

HDZ-ov Ante Bačić (poznat i kao Baćo iz ratne škole) zabrinuo se za nasrtaje novih digitalnih platformi na hrvatski jezik, a Mostova zastupnica Marija Selak Raspudić bila je posebno oštra u napadu na ministra i premijera Andreja Plenkovića.

“Javno ćemo osuditi licemjerje onih koji donose zakon, Fuchs nas je u prethodnom mandatu branio od zakona o jeziku, a ništa čudnije nije što ‘honey moon, no way, legacy Plenković’ najednom stoji u prvom redu zaštite dragocjene vrijednosti jezika, a vi nakon što ste probali uvesti penalizaciju, čestitam što ste imali hrabrosti, da ne kažem drskosti pojaviti se ovdje”.

Vidović Krišto spomenula Snežanu Šević, Fuchs priznao da joj neće uzeti nagradu

Karolina Vidović Krišto po običaju sasula oštre kritike.

“Osmu godinu Vlade ste se sjetili donijeti Zakon o hrvatskom jeziku, dva dana prije obilježavanja žrtve u Vukovaru. Ministarstvo obrazovanja nagradilo je učiteljicu Snežanu Sević koja je pisala u knjizi da su hrvatski vojnici klali srpsku djecu, da se 11 redarstvenika ubilo, vaša Vlada briše pod s vrijednostima, građani ne žele više pljeskati vašim primitivnim prevarama, jeste li toga svjesni?”, oštra je bila Vidović Krišto.

“Ne znam gdje ste našli argumente da Vlada ne štiti hrvatske interese, to što je zakon u raspravi danas nema veze s Vukovarom, kada spominjete učiteljicu Šević, da, to je godišnja nagrada u kojoj sudjeluje 2000 kandidata, 500 osoba dobiva nagradu. Ta osoba je za te kriterije zadovoljila, ali nismo provjeravali povijesne podatke, nije dobro, ali nagrada se ne može oduzeti”, priznao je Fuchs.

Mostovac Nino Raspudić je rekao da će podržati zakon o hrvatskom jeziku, ali ne iz ljubavi prema Vladi.

“Važno je imati dobar zakon, vidi sad odjednom se javila potreba da se malo zahrvatuje pa se zakon donosi, u predizborne svrhe ste spremni učiniti i nešto u hrvatskom interesu. Žao mi je što izbori nisu češće”.

 

 

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.