Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Vidović Krišto izbačena, šef Sabora poludio: ‘Lažljivice, klevetnice jedna’

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Nastavljena je sjednica Sabora koji broji zadnje dane aktualnog saziva. Zastupnici raspravljaju Vladin prijedlog da se izmjeni Zakon o PDV-u i do kraja ožujka 2025. produlji primjena snižene stope PDV-a na isporuke prirodnog plina, ogrjevnog materijala i grijanja iz toplinskih stanica.

Sabor će se očitovati i o Vladinu prijedlogu da se, izmjenama Zakona o financiranju vodnog gospodarstva, ukine vodni doprinos, računajući da će time gospodarstvo uštedjeti 16,5 milijuna eura na godinu  Po običaju, na početku su se zaredali zahtjevi za stankama, prvi se javio Damir Bajs u ime Kluba zastupnika Fokusa i Reformista.

“Imamo jednu od ponajviših stopa inflacije u eurozoni, a sada i najveću, najveći dio vezan je za hranu gdje cijena leti u nebo. Vlada kaže da su napravili sve, ograničili cijenu plina, električne energije… U konačnici smanjujemo PDV na hranu i druge artikle. Operacija je uspjela, a pacijent je mrtav, ako govorimo o potrošačima. Kako je moguće da u hrvatskim lancima, unatoč mjerama, hrana biva skuplja nego u tim istim lancima u Sloveniji, Austriji ili Njemačkoj? Francuska je imala isti slučaj, smanjili su PDV, a imali su isti takav porast cijena. No ministar financija je razgovarao s velikim trgovcima i proizvođačima, poslušali su Vladu i napravili iskorak. Kod nas trgovački lanci imaju rekordne dobiti, a Vlada ne radi ništa”, rekao je.

Foto: Saborska TV

Vukovac: Narod nije glup

Zatim se za riječ javila Ružica Vukovac (Klub za pravednu Hrvatsku). “Kada su nam predstavljali plan proračuna za 2024. godinu, od PDV-a će država prikupiti 11 milijardi eura, odnosno 6,9 posto više nego u 2023. Plan za trošarine je bio prikupiti 2,5 milijarde eura, odnosno 3,9 posto više nego prošle godine. Država će na građanima debelo zaraditi, pa ovih dana od premijera slušamo da ipak brinu za građane i da će potezima poput ovog danas pokazati empatiju prema građanima. Hoće li nas oguliti za 13,5 milijardi eura ili rasteretiti? Ne može oboje, možda računaju da je narod glup, e pa nije, samo su se vladajući zapetljali u vlastitim lažima”, vikala je.

Idući je stanku tražio Davor Bernardić (Socijaldemokrati), koji je također komentirao smanjenu stopu PDV-a i cijene koje ne padaju. I po njemu je operacija uspjela, ali pacijent se jedva miče. “Posebno oni koji osjećaju teret inflacije i rast cijena hrane. Najsiromašniji umirovljenici jedva spajaju kraj s krajem, a rast mirovina nije dosta da se pokrije veći trošak režija. Predlažemo da PDV na plin i energente cijelo vrijeme bude pet posto, a pred izbore se pokušava stvoriti dojam da se građanima nešto daje kroz niz mjera. Na austrijskoj burzi je cijena plina od 24 do 28 eura. Zagrebačka plinara je kupovala plin po cijeni od 196 eura po megavatsatu. Neviđeni kriminal, pitam se zašto DORH nije reagirao”, rekao je pa sjeo na mjesto, ali ne zadugo.

Foto: Saborska TV

Bakić nazvao Bernardića kretenom, ovaj se potužio

Taman kada je Božo Petrov trebao obrazložiti svoj zahtjev za stanku, opet se javio Bernardić i tražio pomoć predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića. Tvrdi, izvrijeđao ga je Damir Bakić iz Možemo.

“Bakić mi dobacuje, nezadovoljan jer njegova kriminalna organizacija u Zagrebu krade, po 106 eura po megavat satu su kupovali plin, zaštitite me od dobacivanja i pogrdnih izjava Bakića koji je od sramote izašao iz sabornice”, zavapio je Bernardić.
Foto: Saborska TV

“Vidio sam da je nešto dobacivao, nisam čuo”, rekao je Jandroković pa mu je vjerojatno netko iz sabornice došapnuo kakvu je to uvredu Bakić izrekao Bernardiću. “Kre…? Da?”, upitao je Jandroković. Iako nije do kraja ponovio uvredu koja je izrečena zastupniku Socijaldemokrata, po prva tri slova jasno je da je Bakić Bernardića očito nazvao kretenom.

“Mogu mu samo izreći opomenu, neprimjereno, nije način na koji bi u Saboru trebalo biti, nije baš ni u redu što je otišao”, rekao je Jandroković i zastupnike poslao na pauzu od 10 minuta.

Buran nastavak sjednice: Vidović Krišto izbačena

Nakon stanke nastavljena je sjednica i to vrlo burno, prvo su se zastupnici oporbe posvađali s HDZ-ovim Nikolom Mažarom, a onda je cirkus do kraja odvela Karolina Vidović Krišto koja je na kraju i izbačena iz sabornice.
“Čokoladni namaz je u Njemačkoj 3,95, a isti taj u Hrvatskoj 6,95. Plaća u trgovačkom centru u Njemačkoj je 2200 eura, a u Hrvatskoj inženjer strojarstva ima 1100 eura. Objasnite ovaj fenomen”, rekla je državnoj tajnici koja predstavlja izmjene Zakona o PDV-u.

“Sve što mogu ponoviti je da je jedan dio pitanje za trgovačke lance, Vlada je poduzela niz mjera kojima je utjecala na cijene, no na dio ne može utjecati. I po pitanju plaća, Vlada je provela veliku reformu, osjetit ćemo učinke u travnju ove godine”, odgovara joj državna tajnica u Ministarstvu financija Tereza Rogić Lugarić.

Foto: Saborska TV

“Ovo je besramno vrijeđanje, u Njemačkoj je PDV niži za šest posto, a plaće su veće jer njemačko ministarstvo financija radi po Zakonu, a vi kradete. Netko mora platiti tu korupciju. Možete što hoćete, ali ne dokle hoćete”, opet će Vidović Krišto, na što je reagirao Jandroković udijelivši joj opomenu.

No, zastupnica nije odustajala, Jandrokovića je optužila za korupciju. “Imate problem jer ste vi u kriminalu, iznosili ste srne novce Sanadera”, rekla je i ubrzo dobila i treću opomenu te zabranu govora. Jandroković joj je poručio da ga prijavi DORH-u ako ima argumente.

“Vi ste klevetnica i lažljivka”, rekao joj je, no pošto je zastupnica opet vikala, izbacio ju je. “Isključujem vas iz rada, morate napustiti sabornicu”, rekao je Jandroković.

Nakon sezone iz noćne more Modrićev suigrač napokon saznao prekrasnu vijest koja sve briše

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.