fbpx
Foto: Damir Skomrlj / CROPIX

‘VIDJELA SAM SVAŠTA, ALI OVAKVE RANE NIKADA’! Volonterke plaču na kolodvoru s migrantima: ‘Imaju svrab i sve moguće bolesti koje su posljedica prljavštine’

Autor: D.V

Na željezničkom kolodvoru u Rijeci velik broj migranata već danima spava pod vedrim nebom. Zima sve više pokazuje zube, a njihova sudbina i dalje je neizvjesna. Da ovim ljudima nije lako te da im treba pomoć svjesne su Roberta Nikšić, zaposlenica JRS-a (Isusovačke službe za izbjeglice) u BiH i časna sestra Vesna Zovkić iz reda Isusovih malih sestara, kao volonterka Službe.

Ove dvije žene pune samilosti porazgovarale su s novinarkom Slobodne Dalmacije, jedva sprežući suze zbog onog čemu su svjedočile.

“Neki su tu danima, promrzli, izranjavanih nogu, imaju svrab i sve moguće bolesti koje su posljedica prljavštine. Mi ljude previjamo ovdje na jednim stepenicama i, nažalost, oni nakon toga nastave boraviti na otvorenom”, započela je Roberta.


Traže minimum dostojanstva

Otkrila je i kako će se kontejner s tuševima uskoro priključiti na električnu energiju pa će biti tople vode, no nakon toga nesretnici spavaju na hladnom betonu.

“Nama koji im pomažemo sve je ovo vrlo emotivno, a kako li je tek njima samima. Hitno bi im trebalo pružiti minimum dostojanstva u nekom zatvorenom prostoru, da ne spavaju na peronima. Mi ovdje imamo malu priručnu hitnu pomoć koja se dijeli na stepenicama”, apelira Roberta.

Sestra Vesna pohvalila je obližnji kafić koji im pomaže i šalje hektolitre tople vode kako bi im ove drage žene skuhale čaj.

Ovakve komplikacije još nije vidjela

“Uočili smo dosta rana od svraba, a nemamo kreme. Možemo ih nabaviti, ali rane se moraju prije aplikacije oprati toplom vodom, zatim i naknadno… Ja sam svašta vidjela u životu, ali ovakve komplikacije od svraba nikada. Prestrašno”, potresena je sestra Vesna.

Kroz suze je rekla i kako su joj migranti priznali da ih ne tretiraju svi na isti način, što ju je posebno pogodilo.

“Za nedolična ponašanja prema njima mi smo im se ispričale u ime svih, ali zatim je jedan od njih komentirao kako shvaća da se prema njima ponašaju kao prema beskućnicima, što zapravo sada i jesu. Teško mi je zatim bilo čuti kad je bolno rekao da oni dobro znaju zašto sve ovo podnose. Mi to, kazao je, podnosimo s nadom i vjerom da ćemo uskoro moći pomoći svojim obiteljima, braći i sestrama”, ispričala je.
Vrebaju sumnjivi tipovi

Slobodna piše i kako su se oko kolodvora počeli kretati sumnjivi tipovi koji se migrantima predstavljaju kao agenti i nude im ubacivanje u autobuse preko reda.

Je li im netko povjerovao i nestao s kolodvora teško je znati.

S druge strane, iz Grada su poručili da “s ciljem stvaranja humanih uvjeta čine sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi se ljudima osigurao topli obrok i osnovni higijenski minimum”  te da se putem Gradskog društva Crvenog križa odmah osigurala dostava toplih obroka, potom šator u kojem migrantima pomoć pružaju volonteri Riječke nadbiskupije te sanitarne kontejnere.
Koliko će trajati ova tuga na otvorenom tek je za vidjeti.

 

 

Autor:D.V
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.