(VIDEO) ŽESTOKA SVAĐA SA SELAK RASPUDIĆ! ‘Ovo je totalitarizam!’ Rada Borić zagrmila: ‘Naučite se demokraciji!’ Napala ju i Ahmetović!

Autor: N.K

Danas je zasjedao Saborski odbor za ravnopravnost spolova kojim predsjeda Marija Selak Raspudić iz Mosta. Atmosfera je bila blago rečeno užarena jer je Selak Raspudić predložila da se danas raspravlja o rezoluciji o reproduktivnim pravima žena koju je u EU parlamentu predstavio naš zastupnik Fred Matić. Selak Raspudić smatra da je potrebno raspraviti o tome prije nego što rezolucija bude donesena.

Njezino mišljenje nisu dijelili ostali članovi odbora koji su tražili da se točka makne s dnevnog reda jer se navodno nisu imali vremena pripremiti te da je na toj raspravi trebao i želio sudjelovati Fred Matić koji je predlagatelj.

Izbila je svađa, a bilo je i povišenih tonova.

Selak Raspudić izložila dnevni red

“Žao mi je ako sam uvrijedila kolege iz SDP-a jer sam u polušaljivom tonu primijetila da je tu kolega Bauk kojeg inače ne vidim i što mi je drago jer bih voljela da imamo sjednice odbora koje će biti proaktivne interesantne i važne svim saborskim zastupnicima. Naravno da je neupitna činjenica da kolege iz SDP-a sudjeluju u radu odbora, štoviše, sudjeluju i kolege koje nisu članice ovog odbora. Prva točka dnevnog reda je izvještaj o radu pravobraniteljice za ravnopravnost spolova za 2020., a druga točka koja je stigla kao dopuna je prijedlog rezolucije o stanju u pogledu seksualnog i reproduktivnog zdravlja i prava u Europskoj uniji u kontekstu zdravlja žena o kojoj će biti dana obavijest i napravit će se prostor za razgovor o njoj ukoliko bude interesa. Treća točka je razno. Sada otvaram pitanje tko je za predloženi dnevni red?, pitala je Selak Raspudić.

Ahmetović tražila da se rezolucija makne s dnevnog reda

Javila se članica odbora Mirela Ahmetović iz SDP i predložila da se točka o rezoluciji makne s dnevnog reda.

“Hvala lijepa, pozdravljam sve i molim da se druga točka dnevnog reda, a to je rezolucija skine sa dnevnog reda. Ovdje se radi o prijedlogu rezolucije koji je radni prijedlog, koji je prijedlog europarlamentaraca koji raspravljaju danas o ovom prijedlogu koji će možda biti u sasvim u drugom obliku na glasanju tek u četvrtak. Istovremeno, osim ovog prijedloga rezolucije, tematski istovjetni prijedlozi odnosno dvije alternative prijedloga su također upućene u proceduru. Pitam se hoćemo li o raspravljati o svim prijedlozima koji su u proceduri. Treće, s obzirom da je dnevni red nadopunjen ovom točkom 21.6, dakle prije nepuna dva dana, mislim da bi bilo logično da i Fred Matić koji je predlagatelj Fred Matić bude ovdje. On je zamolio da se promijeni termin ove sjednice o njegovom prijedlogu o kojem ćemo raspravljati.  Osim toga, to je radni dokument i treba ga skinuti s dnevnog reda. O ovome još nije raspravljao ni EU parlament. Trošimo sredstva poreznih obveznika na raspravu o dokumentu koji nije raspravilo ni matično tijelo. Zanima me čiji je prijedlog da se baš danas o tome raspravlja? Trebali smo se moći i pripremiti i imati izvjestitelja. S obzirom na to, predlažem da povučemo točku dnevnog reda”, rekla je Ahmetović.
Selak raspudić: “Zar ćemo raspravljati o rezoluciji u prazno nakon što je donesu”?

“Što se tiče tih pitanja koje ste imali. Ja sam to stavila na dnevni red jer mi je to dužnost kao predsjednica odbora. Riječ je o temi koja je od visokog interesa javnosti i hrvatskih građana. To je tema koja se tiče našeg odbora direktno. Riječ je o temi u kojoj se dovodi u pitanje načelo supsidijarnosti unutar EU. Ulazi li EU ovime u ingerenciju država članica i onoga što države imaju pravo propisivati unutar svog zakonodavstva. To pitanje je trebao otvoriti odbor za EU poslove. Vi ste kolege iz SDP-a upravo uređivali odnose između Vlade i Sabora. Odbor za EU poslove nije našao važnim da o tome raspravlja, pa sam odlučila da mi raspravljamo o tome”, rekla je Selak Raspudić i nadodala kako su se svi mogli pripremiti.

“Stigli ste se pripremiti”

“Prijedlog ima 30 stranica i već u ponedjeljak ga se moglo pročitati, a raspravljalo se ovdje o puno većim dokumentima. Imali ste vremena pripremiti se. Tema reproduktivnog i seksualnog zdravlja je direktna zadaća ovog odbora, a osim toga mi treba proaktivno nastupati, a ne postfestum kada je dokument koji možda krši naša prava donesen i da mi onda ovdje imamo raspravu u prazno. Sama ideja da vi nešto mičete s dnevnog reda umjesto da o tome polemiziramo pokazuje jednu totalitarnu tendenciju pokušaja rušenja”, rekla je Selak Raspudić na što ju je prekinula Rada Borić.

Rada Borić zagrmila: “Naučite se demokraciji”

Selak Raspudić je odgovorila da ima pravo reći svoje mišljenje, na što je Borić rekla da nema i da prijedlog da se nešto makne s dnevnog reda nije totalitarizam. “Naučite se demokraciji zagrmila je Borić”.
Selak Raspudić je odgovorila da je šokirana da nitko danas ne želi raspravljati o toj temi, na što ju je ponovno prekinula Borić. Selak Raspudić poručila joj je da je demokracija da govori kada dođe na red

Za riječ se opet javila Mirela Ahmetović.

“Ja sam šokirana vašim riječima kojima pokušaj demokratskog djelovanja nazivate totalitarnim ponašanjem, a zapravo je vaše ponašanje bliže totalitarizmu”, rekla je Ahmetović dodavši kako nije točno da je riječ o kršenju supsidijarnosti.

Matić: Nitko se ne zalaže za pobačaj!

Uoči glasanja Europskog parlamenta o njegovom izvješću o seksualnom i reproduktivnom zdravlju, hrvatski europarlamentarac Predrag Fred Matić istaknuo je na plenarnoj sjednici kako su lažne tvrdnje da se u toj rezoluciji promovira pobačaj.

„Nitko se ne zalaže za pobačaj, a posebno nema govora da bi on bio metoda kontracepcije”, kazao je u srijedu na plenarnom zasjedanju Europskog parlamenta (EP) zastupnik SDP-a.

“Jednak je broj pobačaja u zemljama gdje je dopušten i gdje je zabranjen. Samo što je u ovim drugim najčešće opasan po zdravlje žena, zbog toga svake godine umire 23 tisuće žena na svijetu”, dodao je.

Matić je predstavljajući izvješće na plenarnoj sjednici EP-a rekao da je “naš nepokolebljiv stav kako je pobačaj za svaku ženu izuzetno težak izbor, ali na kraju svega uvijek mora ostati izbor”.

“Nitko ne brani pravo liječnicima na uskratu medicinske usluge iz osobnih razloga, ali zdravstvena ustanova istodobno mora osigurati liječnika koji će pružiti traženu uslugu“, istaknuo je Matić, dodavši kako se u rezoluciji jasno ističe da je zdravstvo u nadležnosti država članica.

Matić je kazao da je doživio “ljute, bezočne i degutantne kritike” te da je dobio stotine mrzilačkih mailova “od onih kojima su puna usta dobrote, mira, ljubavi i milosrđa”

Zastupnik SDP-a smatra da glasanjem za tu nezakonodavnu rezoluciju muškarci trebaju pokazati da im je važno poštivanje ženskih prava, žene “kolika im je razina samopoštovanja”, a da svi zastupnici trebaju pokazati “kakvu Europu žele”.

Matić drži da su protivnici rezolucije spremni zanemariti njene brojne dijelove u kojima se govori o poboljšanju zdravlja žena i “dohvatiti se isključivo pitanja pobačaja uz nevjerojatnu količinu laži i manipulacija”.

Protivnike svog izvješća usporedio je s “ravnozemljašima”.

„Samo onima koji danas misle da su žene drugorazredna ljudska bića i da takva trebaju i ostati nikada ništa nećemo uspjeti dokazati. Oni neka paze kuda hodaju da ne padnu s ruba ravne Zemljine ploče”, kazao je Matić.

“Sutra je veliki dan za Europu i cijeli napredni svijet. Sutra odlučujemo o pozicioniranju Europe kao zajednice koja odabire živjeti u 21. ili 17. stoljeću. Ne dopustite da nas povijest zapamti kao ove druge”, zaključio je Matić.

 

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.