fbpx
Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

(VIDEO) Zastupnici izglasali da se uvode kazne za nepoštivanje mjera Nacionalnog stožera

Autor: Sanja Plješa

U nastavku 4. sjednice Hrvatskog sabora zastupnici će glasati o paketu poreznih zakona.

Osim toga, na dnevnom redu za glasanje su i dopune Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, paket zakona s područja financija i osiguranja te izmjena Zakona o socijalnoj skrbi.

Zastupnici će glasati i o Izvješću predsjednika Vrhovnog suda Đure Sesse o stanju sudbene vlasti u 2019.

Saborski zastupnici, među ostalim, očitovali su se o amandmanima na izmjene Zakona o zaštiti od zaraznih bolesti, kojim se uvode kazne za nepoštivanje epidemioloških mjera. Osim toga, izglasan je paket zakona iz petog kruga porezne reforme, koji stupa na snagu 1. siječnja, a donosi porezno rasterećenje u iznosu od oko dvije milijarde kuna.

Podsjetimo, izmjenama zakona o porezu na dohodak, na dobit, o PDV-u i fiskalizaciji u prometu gotovinom stopa poreza na dohodak snižava se s 24 na 20 posto i s 36 na 30 posto, a stopa poreza na dobit s 12 na 10 posto za poduzetnike koji godišnje ostvaruju prihode do 7,5 milijuna kuna.
Uz to izmjenama Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, kako bi se izbjeglo smanjenje prihoda lokalnih jedinica, povećava se udjel općina, gradova i županija u raspodjeli poreza na dohodak, dok se udio za fiskalno izravnanje ukida, a sredstva lokalnoj upravi će se nadoknaditi iz državnog proračuna.

Dosta rasprave u Saboru su izazvale konačne izmjene Zakona o osobnoj iskaznici. Kako je rekao Žarko Katić, državni tajnik u Ministarstvu unutarnjih poslova, nove osobne iskaznice građanima bi trebale donijeti nove mogućnosti jer će praktično u potpunosti moći zamijeniti putovnicu i koristiti se u svim državama, a ne samo u državama EU.

Koja će biti cijena iskaznica koje će vrijediti pet godina, Katić nije precizirao, no obećao je da će se raditi na tome da bude što povoljnija.
Podsjetimo, cijena osobne iskaznice u redovnom postupku iznosi 79, 50 kuna, a za starije i djecu je i jeftinija.

“Glavni razlog zakonskih izmjena je jačanje sigurnosti osobnih iskaznica”, istaknuo je Katić. Potvrdio je da će iskaznice i certifikati koje će sadržavati vrijediti pet godina, iznimno, iskaznica izdana osobi s navršenih 70 ili više godina, vrijedit će 40 godina.

Arsen Bauk iz SDP-a ponudio je dva rješenja koja, kako je istaknuo financijski ne stoje ništa, a olakšavaju život građanima. U nekim europskim državama osobna iskaznica traje slično kao i kod nas, s tom razlikom da u godini isteka istječe na rođendan građanina, pa oni točno znaju datum isteka. Napomenuo je kako uskoro istječu otočne iskaznice izdane na pet godina koje sadržavaju iste podatke koji se nalaze i na osobnoj iskaznici, pa predlaže nadležnima da o tome razmisle.

Ružica Vukovac iz DP-a upitala je zašto Hrvatska sebe i svoje građane “baca” u dodatne troškove svakih pet godina, kad europska uredba govori da je pet godina najkraći, a 10 godina najduži rok trajanja iskaznica. Zašto nismo propisali da iskaznica vrijedi 10 godina, jesmo li u njih odmah mogli ugraditi čip, odnosno memorijsku karticu, koja vrijedi 10 godina, pitala je.
Mogli smo, kao što je to učinila Estonija koja je zbog toga morala mijenjati 600 tisuća iskaznica svojih građana, odgovorio joj je Mario Kapulica iz HDZ-a tumačeći kako se to rješenje pokazalo nevaljalim što se tiče sigurnosti i brzine.

U nastavku sjednice zastupnici su potvrdili izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.