fbpx
Foto: Screenshot/YouTube/Facebook

(VIDEO) ZAKRČENE CESTE DILJEM ZEMLJE, GRMLJAVINSKO NEVRIJEME I BUJICE U SPLITU! Kaos u prometu i ogromne oborine stvorile probleme na udarni turistički vikend

Autor: L.B.

Jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je u subotu poslijepodne dijelove zemlje, a udarni turistički vikend i smjena turista stvorile su velike gužve na prometnicama.

U Dalmaciji je nevrijeme koje prate pljuskovi i grmljavina napravilo još veće gužve

Udarni turistički vikend, smjena turista, loše vrijeme i početak produženog vikenda glavni su razlozi za ogromne gužve diljem zemlje. U Dalmaciji upravo traje olujno nevrijeme, veliki pljusak koji prati grmljavina. To će prometne gužve učiniti još većima.


Bujice u Splitu

Preko Jadrana se premješta visinska ciklona, a glavnina oborine u ranim popodnevnim satima zahvatila je srednju Dalmaciju. Lokalno je palo više od 40 litara kiše po kvadratnom metru.

Prva obilna kiša ovog ljeta zahvatila je i u Split. Velike količine oborine u kratko vrijeme izazvale su bujice u dijelu grada. Prva se pod vodom našla Poljička ulica gdje je visina vode na mjestima i preko 30 centimetara. Tako su pod vodom dijelovi Poljičke, Ulice Ivana plemenitog Zajca kod Medicinskog fakulteta, Šimićeva, javlja Dalmacija danas.

Oborine nisu zaobišle ni druge dijelove srednje Dalmacije, kiša je pala na Braču, Šolti i Visu, a obilnijih je oborina bilo u dijelovima Dalmatinske zagore.

Zamjetan pad temperature

Uz obilne oborine, ciklona je donijela i zamjetan pad temperature zraka za 10 do 15 Celzijevih stupnjeva u odnosu na petak. Pojedina mjesta Dalmatinske zagore mjere tek 15 stupnjeva dok je na Dinari u 15 sati izmjereno tek osam stupnjeva, a kiša je ugasila požar koji je tamo bio aktivan.

U Splitu su uobičajeno bile poplavljene gradske ulice i ceste na kojima su se zbog nečištoće uz rub kolnika začepili odvodi, pa su na nekim mjestima vozači u svojim automobilima više plutali nego vozili dok su pješaci te ceste i ulice zaobilazili u širokom luku.




Ogromne gužve

Još jednu veliku ljetnu smjenu turista na Makarskom primorju, gdje boravi više od 60 tisuća registriranih gostiju, prate gužve u cestovnom i trajektnom prometu, doznaje se od nadležnih službi.

“Od Omiša do Splita vozi se tri sata, minimalno! A Omiš – Trajektna luka je vjerojatno 5 sati. Ovo prema Omišu je milenijska gužva, to povijest gužvi ne pamti, a na kartama se čini da je isto i oko Makarske. Krenuo sam iz Omiša u 9:30. Sad sam na Šinama”, objavila je Slobodna Dalmacija opis svog novinara koji je upao u gužvu.




Trajekti i autobusi kasne

Trajekt na liniji Makarska-Sumartin u svih šest današnjih plovidbi je popunjen, malo je slobodnih mjesta za polazak u 21 sat, a za sve sutrašnje plovidbe prema Braču ima još poneko slobodno mjesto.

S Brača prema Makarskoj danas i sutra sve su plovidbe popunjene, a prva slobodna mjesta tek su za plovidbu u ponedjeljak u 20 sati.

Na liniji Drvenik – Sućuraj plove dva trajekta i čekanje na ukrcaj je do pola sata, a s Hvara prema kopnu na ukrcaj se čeka oko sat i pol.

Autobusi stižu u Makarsku sa zakašnjenjem, a pri dolasku i odlasku sva su mjesta popunjena.

Prema podacima turističkih ureda, na Makarskom primorju, odmor provodi više od 60 tisuća domaćih i stranih gostiju. Hoteli u gradu, kao i na cijeloj rivijeri, popunjeni su, kuće za odmor također, a rijetka su slobodna mjesta i u privatnom smještaju.

Autocesta A1 Zagreb-Split-Ploče:

 • prekinut je promet kroz tunel Sveti Rok u smjeru Dubrovnika, kolona je oko 3 km
 • kolona je između čvorova Maslenica i Zadar I u smjeru Zagreba oko 17 km;
 • kolona je između tunela Sveti Rok i čvora Maslenica u smjeru Dubrovnika oko 14 km;
 • pred naplatom Lučko i Demerje u smjeru Zagreba kolone su oko 2 km;
  vozi se u kolonama uz zastoje na dionicama Lučko-Bosiljevo u oba smjera, Žuta Lokva-Otočac-Perušić i Gospić-Gornja Ploča u smjeru Dubrovnika, Šibenik-Benkovac u smjeru Zagreba.

Autocesta A2 Zagreb-Macelj:

 • kolona je pred naplatom Trakošćan u smjeru Slovenije oko 1.5 km.
  Autocesta A3 Bregana-Lipovac:
 • pred graničnim prijelazom Bajakovo u smjeru istoka kolona je oko 2 km.
  A7 Rupa-Rijeka:
 • pred graničnim prijelazom Rupa u smjeru Slovenije kolona je oko 1 km;
 • pred čvorom Rupa prema graničnom prijelazu Pasjak kolona je oko 1 km.
  A7 Orehovica-Šmrika:
 • kolona je između tunela Burlica i čvora Šmrika u smjeru Krka oko 4 km, a povremeno se prekida promet kroz tunel Burlica.

Krčki most:

 • kolone u oba smjera oko 4 km.

Istarski ipsilon:

 • prema graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona je oko 7 km i dijelom se proteže na Istarski ipsilon;
 • pred tunelu Učka u smjeru Rijeke kolona oko 4 km;
 • pred čvorom Matulji u smjeru Rijeke kolona je oko 2 km.

Jadranska magistrala (DC8):

 • zastoji su povremeno na dionicama Kraljevica-Novi Vinodolski, Šibenik-Zadar i Split-Omiš-Makarska;
 • prema graničnom prijelazu Pasjak kolona je od čvora Rupa.

 

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.