Foto: Screenshot Al Jazeera

(VIDEO) ‘ZA KRST, ZA KRST’, OPAKE SCENE IZ BANJA LUKE! Naoružani do zuba, stotine glasova urla: ‘Srba ima kao lista, nema više komunista’

Autor: N.K

U nedjelju 9. siječnja obilježen je Dan Republike Srpske koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim praznikom.

Povodom toga, specijalna antiteroristička jedinca MUP-a RS tijekom povorke izvodila je i specijalnu pjesmu.

Povorka u kojoj su sudjelovale specijalne policijske snage RS-a organizirana je u Banjoj Luci, a događaju su prisustvovali predstavnici tog entiteta kao i ambasador Rusije u Bosni i Hercegovini.

Sve ovo događa se u trenutku dok su u BiH velike napetosti, a prijetnje Milorada Dodika separacijom zabrinjavajuće.

“Za krst, za krst”

Ovako glasi pjesma koju su izvodili:

“Srba ima kao lista, nema više komunista. Za slavu, za slavu Obilića. Za krst, za krst Nemanjića. Za slavu, za slavu Obilića. Banja Luko naša diko…Srba ima kao lista, nema više komunista. Za krst, za krst Nemanjića. Za slavu, za slavu Obilića. Stasala je naša dika, nova Srpska Republika…Za krst, za krst…”




“Živjela Srbija”

“Živjela Republika Srpska, živjela Srbija”, povikao je Dodik, koji je za državne medije u Beogradu potvrdio da “RS vidi kao nezavisnu državu, u budućoj federaciji sa Srbijom”.

Incidenti u nekoliko gradova

U više gradova tog entiteta Republike Srpske zabilježeni su incidenti uoči obilježavanja 9.siječnja.




U Prijedoru, gradu masovnog stradanja Bošnjaka u proteklom ratu, više osoba, uz paljenje baklji i nošenje zastava, prolazeći kroz središte grada veličalo je osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Izmjenama Kaznenog zakona BiH, koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko, veličanje ratnih zločinaca je kazneno djelo. I u Gacku incidenti uoči obilježavanja 9. januara. Ulicama tog grada sinoć je prošla kolona automobila iz kojih se pjevalo: “Ne volim te, Alija”.

U Brčko Distriktu sinoć je ponovo uništen grafit posvećen žrtvama Genocida u Srebrenici, na mezarju civilnih žrtava rata. U Foči je tokom obilježavanja na jednoj zgradi razvijena i slika ratnog zločinca Ratka Mladića.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.