Foto: Ravnateljstvo civilne žastite

(VIDEO) Voda prodire u još jedno naselje u Podravini, upućen apel: ‘Svi koji možete, dođite do vatrogasnog doma’

Autor: I.G.

Na sjeveru Hrvatske i dalje se vodi teška borba s nabujalim rijekama Murom i Dravom, koje su uzrokovale izvanredno stanje u dijelovima regije. Tijekom protekle noći, najkritičnije je bilo u Podravini, između Drnja i Hlebina, gdje je nasip na nekoliko mjesta počeo propuštati. Brza intervencija i pomoć vatrogasaca i pripadnika Hrvatske vojske, njih 160, pridonijela je sanaciji ugroženih područja. Prvi put u ovom slučaju, država je građanima poslala i upozorenje putem SMS-a.

Situaciju s poplavama pratite uživo na portalu Dnevno:

U Podravini sve gore, sad je Torčec na udaru

Drava je “izbrisala” šetalište i potopila brojne vikendice oko Šoderice, od koji su neke u potpunosti pod vodom oko, javlja podravski.hr. Vodostaj Drave u jednom je trenutku iznosio 613 centimetara, a trenutno stagnira oko 600 centimetara.


Botovo i Drnje cijelo se vrijeme bore s vodom, a maloprije je došla i do Torčeca gdje se mještani i vatrogasci daju sve od sebe kako bi spasili selo od poplave. Iz DVD-a Torčec mole sve koji su u mogućnosti da dođu do vatrogasnog doma gdje je okupljanje prije odlaska na punjenje vreća. Također mole sve koji mogu da ponesu lopate. Priopćenje je poslao i Crveni križ Koprivnica koji hitno treba ljetnu odjeću za evakuiranu djecu i odrasle. Dječja od 4 do 10 godina, najmanja veličina 104 i za odrasle M i L, navode.

Međimurje obranjeno

Izvanredna obrana od poplave je još uvijek na snazi, s posebnim naglaskom na situaciju uz rijeku Muru. U Kotoribi mještani i vatrogasci pune vreće s pijeskom kako bi spriječili daljnje izlijevanje vode.

 
Međimurski župan, Matija Posavec, izvijestio je Hrvatski radio da su se uspješno obranili od poplava na desecima kilometara branjenog područja uz rijeku Dravu i Muru. U Pušćinama dodatno jačaju nasipe i postavljaju folije, a mještani i vatrogasci postavljaju nasipe kako bi osigurali svoje domove.

Smiruje se situacija kod Zagreba

Stanje nizvodno od Zagreba se smiruje. Sava je srušila rekord iz 2014. u Dubrovčaku, ali je u Rugvici i Dubrovčanima najgore prošlo, pa više nije na snazi izvanredno stanje.

Kod Osijeka vrhunac do petka

Situacija uz rijeku Dravu i dalje zahtijeva pažnju. Vodeni val raste i stigao je u virovitički kraj, dok se vrhunac vodenog vala kod Osijeka očekuje do petka.
Situacija je pod kontrolom na području Repaša , ali Drava je ostala u koritu. S druge strane, Križnica je potpuno odsječena rijekom, a prilazi mostu su zatvoreni zbog visokog vodostaja.

Najteže pogođena općina Peteranec

Najteže je pogođena općina Peteranec koja se nije uspjela obraniti unatoč branjenju nasipima. Preko noći, voda iz potoka Gliboki i starog toka Drave okružila je Starogradsku ulicu i Tore, poplavivši obje ceste. Ubrzano dizanje vode rezultiralo je poplavom dijela kuća, unatoč naporima da ih zaštite zečjim nasipima.

 

UPRAVO Jezero Šoderica kao da postaje more 😢😢 📹 Mirko Hanzekovic

Posted by Klikaj.hr on Monday, 7 August 2023

 

Dio stanovnika je evakuiran u Društveni dom u Sigecu, dok su drugi potražili smještaj kod susjeda i rodbine.

Poplava u Općini Peteranec

Iako je branjena nasipima, Općina Peteranec nije uspjela izbjeći poplavljivanje. U noći s…

Posted by Općina Peteranec on Monday, 7 August 2023

 

Jeste li ga dobili? Poslan SMS upozorenja zbog poplava za ovo područje

Svi raspoloživi resursi, uključujući vatrogasce i vojnike, daju sve od sebe kako bi se ublažile posljedice poplave. Unatoč teškoćama, stanovnici zahvaćenih područja ne gube nadu i zajedničkim naporima bore se protiv nesmiljene prirode.

Načelnica općine Hlebine, Božica Trnski, izrazila je zahvalnost za svu pomoć i napor koji su uloženi u obranu od poplava te optimistično istaknula da je najteže prošlo. Međutim, situacija zahtijeva stalni nadzor i pripravnost jer se vodeni val nastavlja širiti.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.