fbpx

(VIDEO) ‘U VRAŽJU MATER, NE DAMO NAŠE GROTE’! Gori Markov trg, ‘Zakon vam je za gnjurac’: Prosvjednici su spremni za obračun s Plenkovićem

Autor: Dnevno.hr

Točno u podne na Markovom Trgu počeo je prosvjed inicijative “Javno je Dobro” zbog spornog Prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama. Pod sloganom “Pomorsko dobro je 100% naše” prosvjednici traže da se povuče Prijedlog Zakona o pomorskom dobru iz saborske procedure te ističu kako je potreban novi koji čuva, a ne rasprodaje našu obalu i more! Tvrde kako prijedlog zakona predstavlja (između ostalog) praktički i privatizaciju hrvatskih plaža.

Također ističu da bi po ovom prijedlogu zakonu privatna osoba (koncesionar) mogla dugoročno (više od 50 godina) zakupiti plažu i upravljati s plažom te ju povezati s hotelom, kampom i turističkim naseljem u jednu (funkcionalnu, infrastrukturnu i prostornu) cjelinu što je praktički privatizacija.

Prosvjed pratite uživo na portalu Dnevno.hr


13.37 Vijore hrvatske zastave, a prosvjednici pjevaju pjesmu Moja Dalmacija i skandiraju.

13.07 Prosvjednici su došli iz svih krajeva Hrvatske, od Makarske, Splita, Zadra, Pule Istre, Ilovika… Razgovarali smo s aktivistkinjama iz Fažane.

12.22 Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, udruge za razvitak hrvatskih otoka, poručio je da od vladajućih očekuju da vide da su pogriješili sa zakonom, da ga povuku i usklade s Ustavom i ostalim zakonima te s regulativama EU-a iz 2014.

“Plaže su i sad ograđene, a novi Zakon kaže da neće biti ograda, ali da koncesionar može ograničiti pristup svom polju što automatski vrsta ograde jer će koncesionar kontrolirati ulazak drugih građana na koncesijska polja. Zato tražimo povlačenje ovog Zakona jer nam se može dogoditi da banke postanu vlasnici pomorskog dobra u Hrvatskoj”, pojasnio je.

Istaknuo da je Hrvatska dobila sredstva iz EU-a, a u programu Vlade stoji turizam i pomorsko dobro. “To znači da je ovo pogodovanje gospodarstvenicima da mogu povlačiti sredstva za svoju uzurpaciju pomorskog dobra”, napominje Barić za N1. Komentirajući izjavu premijera Andreja Plenkovića da to nije tema, rekao je: “Ovo je jako bitna tema i to kaže Ustav – da je pomorsko dobro opće dobro”.

12.16 Prosvjed podupiru i zastupnici Domovinskog pokreta Davor Dretar Drele i Stipo Mlinarić Ćipe, kao i Mostovci Miro Bulj i Nikola Grmoja. Pridružio im se i SDP-ovac Peđa Grbin.
12.10 Zasvirala je i obrada pjesme “Daleka obala”, doduše s malo izmijenjenim tekstom.

“Postoji zakon gdje more je šporko,
Zakonska ograda,
Neki me čuvar gleda razroko,
Zakonska, zakonska ograda nas mami”

12.03 Transparenti su poprilično kreativni, a poruka je jasna! Pogledajte galeriju.
11.53 Prosvjednici s transparentima dolaze na Markov trg.

Ranije…

Organizator prosvjeda je nicijativa ”Javno je dobro”, a okuplja druge udruge i građane oko ideje očuvanja i zaštite javnog i općeg dobra.

”Tražimo povlačenje ovog štetnog Prijedloga Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama iz saborske procedure! Tražimo izradu novog Prijedloga ZPDLM koji će čuvati more i obalu, kojim će se osigurati 100% slobodan pristup svim plažama, koji neće ograničavati nikome boravak uz more, kojim se neće pokušavati privatizacija i koji će biti takav da pomorsko dobro ostane opće dobro, baš kako je bilo i do sad! Obala i more, 100% slobodno, 100% naše”, stoji u njihovom pozivu na prosvjed.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.