Foto: Guliver Image/ AP Photo/Ilustracija

(VIDEO) U vodi se nalazi nešto mnogo strašnije! Uništena brana krije veliku opasnost, Zelenski šokiran: Gdje su?

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Međunarodna humanitarna organizacija CARE upozorila je da nagazne mine vjerojatno plutaju u bujici vode izazvanoj urušavanjem brane Nova Kakhovka u južnoj regiji Herson.

“Područje gdje je bila brana Kakhovka puno je mina koje sada plutaju u vodi i predstavljaju veliki rizik”, rekao je direktor CARE Ukrajina Fabrice Martin u izjavi.

Martin je također primijetio “katastrofalne posljedice” koje bi probijanje brane moglo imati na okoliš.

Rekao je da je nafta ispuštena u rijeku Dnjepar i upozorio da bi moglo curiti još i više, ponavljajući zabrinutost koju je čelnik glavne ukrajinske tvrtke za proizvodnju u hidroelektranama iznio u intervjuu za CNN u utorak.

“Najmanje 150 tona nafte ispušteno je u rijeku Dnjepar s rizikom daljnjeg istjecanja više od 300 tona”, rekao je Martin. “To bi moglo dovesti do nestanka Nacionalnog parka prirode Nyzhniodniprovskyi, što je više od 80.000 hektara zaštićene zemlje.”

Nataliya Humeniuk, glasnogovornica južnog zapovjedništva ukrajinske vojske, izjavila je za ukrajinsku TV da su mnoge protupješačke mine sada postale plutajuće mine.

“Predstavljaju veliku opasnost”, rekla je, objašnjavajući da će vjerojatno eksplodirati ako se sudare ili udare u krhotine.




Zelenski ‘šokiran’ odgovorom UN-a i Crvenog križa

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je “međunarodne organizacije, poput Međunarodnog odbora Crvenog križa, da se odmah pridruže akciji spašavanja i pomognu ljudima u okupiranom dijelu regije Herson”.

U video obraćanju kasno sinoć rekao je: “Svaka osoba koja tamo umre je presuda postojećoj međunarodnoj arhitekturi i međunarodnim organizacijama koje su zaboravile kako spašavati živote. Ako sada nema međunarodne organizacije na području ove katastrofe, to znači da ona uopće ne postoji, da je nesposobna funkcionirati. Svi relevantni apeli Ukrajine i naše vlade su na mjestu.”

A u intervjuu njemačkom časopisu Bild, Zelenski je rekao da je “šokiran” nedostatkom pomoći UN-a i Crvenog križa.




Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.