fbpx
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

(VIDEO) Tomašević: ‘Volio bih da sastanak s premijerom bude među prvim našim sastancima!’

Autor: Sanja Plješa

Novoizabrani zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obratio se javnosti na konferenciji za novinare, gdje je istaknuo svoje prve poteze kao gradonačelnik.

Istaknuo je kako će dati sve od sebe kako bi grad Zagreb dobio vlast kakvu zaslužuje.

-Danas je zadnji rok za žalbu na rezultate izbora, dogovorio sam s Jelenom Pavičić Vukičević primopredaju u petak.


Primopredaja vlasti u Zagrebu trebala bi, kako je najavljeno, najranije biti u petak.

Slijede sastanci, između ostalih s SDP-om gdje ćemo, budući da imamo slične programe, vidjeti što ćemo s većinom u gradskoj skupštini.

Moramo definirati termin za konstituirajuću sjednicu, čestitam svih strankama koje su ušle u gradsku skupštinu.

U petak u 8 ujutro je primopredaja vlasti, neki pročelnici i ljudi iz Uprave su najavili odlaske, ali očekujem da ćemo razgovarati konstruktivno i civilizirano.

– Danas je zadnji dan za rok za žalbu na rezultate. Ako sve prođe u redu, očekujemo da će u petak u 8 ujutro doći do primopredaje vlasti nakon 20 godina. Tako smo se dogovorili s gospođom Pavičić Vukičević. Dobit ćemo i zapisnik za kojeg vjerujem da će imati stotinjak stranica, financijsko izvješće, izvješće u proračunu… Na tom sastanku će, uz Pavičić Vukičević, biti i nekoliko pročelnika. Prvi dan ćemo se upoznavati s radom ureda, sa svih 27 pročelnika i pročelnica ćemo imati sastanke jedan na jedan – rekao je.

(VIDEO) Tomašević: ‘Volio bih da sastanak s premijerom bude među prvim našim sastancima!’
Tomašević je poručio i kako će se sastati sa SDP-om.

– Sjednicu očekujemo oko 20. lipnja, to ćemo dogovoriti sa svim strankama koje su ušle u Gradsku skupštinu – poručio je novi gradonačelnik.

Na pitanje o smjenama šefova u Holdingu, Tomašević je rekao kako će sa svima razgovarati i proučiti, a onda će donositi odluke. Poručio je i kako je prioritet obnova grada, ali i smanjenje broja “gradskih ministarstava”.
– Gradska uprava i poduzeća moraju funkcionirati odmah – rekao je.

Poručio je kako postoje rješenja i dodao kako su i sami rekli da su zadovoljni s radom nekih pročelnika, iako ih je sve više počelo davati mandate na raspolaganje.

– Sasvim je uobičajeno da partner u većini koji ima manje zastupnika dobije mjesto predsjednika Skupštine. Ali nećemo ništa raditi dok se to ne dogovori – rekao je.

Što se tiče Rade Borić, Tomašević je rekao kako će ona biti gradska zastupnica.

– Rekla je da se više želi tome posvetiti i to će biti njena funkcija. Na njeno mjesto će vjerojatno doći Ivana Kekin u Saboru. Ja ću danas staviti svoj mandat u mirovanje, nakon ove konferencije idem u Sabor – rekao je.

-Moramo imati stabilnu većinu, oko najbitnijih stvari želimo postići konsenzus u Gradskoj skupštini, ja želim da neki projekti idu dalje bez obzira tko došao na vlast za četiri godine.

Istaknuo je kako neće biti godišnjih odmora, grad Zagreb je živ organizam, očekujemo maksimalne atome naših snaga, posebice u ovom prvom periodu. Moramo što prije restrukturirati Gradsku upravu, kako bismo dalje mogli raditi.

Rekao je i kako mu premijer Plenković nije još čestitao na pobjedi.

Na pitanje kopiraju li HDZ, Tomašević se nasmijao i rekao da naravno da ne kopiraju.

– Ona izjava, da želimo mijenjati Hrvatsku i imamo nešto protiv Hrvatske… Mi želimo mijenjati korumpiranu Hrvatsku. Nisam još dobio čestitku od njega, ali htio bih se sastati s Plenkovićem oko velikih projekata, Dječje bolnice Srebrnjak i ostalih projekata, tu je nužno partnerstvo. Bez obzira na stranke, svjetonazore i činjenice da smo oporba u Saboru, volio bih da surađujemo – rekao je Tomašević.

Očekujem dobru suradnju s premijerom jer ono što svi želimo je da građani žive bolje.

Ne očekujem nikakva kočenja, po toj suradnji će nas građani ocjenjivati na sljedećim izborima. Ne vidim što bi bilo nešto drugačije od inače ovakvih situacija. Ne bih o čestitanju, čuo sam da je rekao da očekuje dobru suradnju.

– Mi imamo veliki legitimitet, skoro 200.000 glasova, mislim da to nitko nikad nije dobio na lokalnim izborima. Volio bih da je bila veća izlaznost u drugom krugu, no ona je uvijek manja jer neki od favorita otpadnu, pa ti birači ne izađu – rekao je.

– Po nama ne valja u Hrvatskoj što ona stagnira i prožeta je korupcijom. Mi doista želimo da pravila jednako vrijede za sve, da nema povlaštenih i nedodirljivih. Mi želimo voditi primjerom, pravila su jednaka za sve, pa tako i za nas. I da se komunalni redari ponašaju isto i prema nama. Zamjerio mi je? To pitajte premijera – rekao je Tomašević na pitanje da odgovori Plenkoviću što ne valja u Hrvatskoj.

-Volio bih da sastanak s premijerom bude među prvim našim sastancima.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.