fbpx
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX

(VIDEO) ‘SUBJEKTI SU ISKORISTILI UVOĐENJE EURA!’ Plenković nakon sastanka s Dombrovskisom nastavio rat s poduzetnicima: ‘Naštetili su hrvatskim potrošačima’

Autor: I.G.

Premijer Andrej Plenković sastao se u ponedjeljak u Banskim dvorima s izvršnim potpredsjednikom Europske komisije za gospodarstvo u interesu građana Valdisom Dombrovskisom. Nakon sastanka dvojac se obratio javnosti.

“Imamo inflaciju u prošloj godini. Ona je prema podacima ZDS-a 10.8 posto, što je niže nego u državama članicama Unije u srednjoj Europi, koje nisu članice eurozone. Vjerujemo da smo našim mjerama i velikim antiinflacijskim paketom uspjeli pomoći građanima i gospodarstvu na način koji je primjeren, ali isto tako i umirovljenike, branitelje, ribare i one koji primaju dječji doplatak”, rekao je Plenković.


Kako navodi, dio poslovnih subjekata “iskoristio je uvođenje eura za pretjerano zaokruživanje cijena te time direktno naštetio hrvatskim potrošačima”.

“Izvijestili smo i o mjerama koje poduzimamo kako bi se ispravile te situacije. Razgovarali smo i o provedbi Nacionalnog plana oporavka i otpornosti kroz instrument EU iduće generacije. Razgovarali smo o aktivnostima koje je Hrvatska do sada poduzela. Od 5,5 milijardi eura isplaćeno je više od 40 posto. Vjerujemo da ćemo u zajedničkom dogovoru kroz prijedloge ministra Filipovića iskoristiti i ostatak sredstava”, rekao je Plenković.

Rekao je da Vlada vodi računa i o rješenjima za izazove s energetskom krizom.

“Bili smo pozitivno iznenađeni atmosferom na Svjetskom ekonomskom forumu prošlog tjedna, gdje su prevladavali optimistični tonovi, gdje se očekuju i mjere koje će se poduzimati na europskoj razini s ciljem smanjivanja stope inflacije”, rekao je Plenković.

Zahvalio je Dombrovskisu na potpori.

“Mi ćemo nastojati da hrvatska energetska tranzicija ide ka obnovljivim izvorima energije, a da ovo vrijeme iskoristimo na najbolji mogući način”, rekao je Plenković.
Dombrovskis: ‘Svjesni smo zabrinutosti…’

I Dombrovskis se osvrnuo na rast cijena nakon uvođenja eura.

“Svjesni smo zabrinutosti zbog rasta cijena, pogotovo u sektoru usluga, i znamo da Vlada na njih odgovara. Donesene su mjere kako bi se ograničio rast cijena, donesen je etički kodeks za tvrtke, postoje i inspekcije. Promjena na euro se događa u kontekstu visoke inflacije, ne samo u RH nego u cijeloj eurozoni. Bitne su te mjere podrške kućanstvima i tvrtkama koje je vlada donijela’, rekao je potpredsjednik EK.

“Ako gledamo širu sliku opskrbe energentima u EU-u, treba reći da ove zime imamo pune spremnike energenata i da zima prolazi dobro, a pomoglo je i što je bila relativno blaga. ali treba se pripremati za sljedeću zimu. U tom kontekstu će LNG terminal na Krku imati svoju ulogu”, kazao je Dombrovskis.
Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.