Foto: Danica.hr/CROPIX

(VIDEO) ‘SREĆOM, VIDIO SAM VLAK KAKO DOLAZI, PA SAM STAO!’ Zastrašujući prizor snimljen jutros na pruzi: Rampa je podignuta, signala nema, a vlak juri prema Mađarskoj

Autor: L.B.

Uznemirujuća snimka stiže iz Koprivnice.

Naime, čovjek je u srijedu na adresu redakcije Danica.hr poslao uznemirujuću snimku s pružnog prijelaza u Koprivnici.

Mjesto radnje je pružni prijelaz Čarda – Đelekovečka prema industrijskoj zoni Danica u Koprivnici. Vrijeme radnje je srijeda, 2.55 sati ujutro.

Rampa je podignuta, a teretni vlak juri

Na šokantnoj se snimci vidi kako teretni vlak juri prugom prema Mađarskoj kroz pružno-cestovni prijelaz na Čardi. Rampa je podignuta, svjetlosno-zvučni signali se ne pojavljuju.

Vozač koji je snimio prizor rekao je kako je, srećom, stao jer je vidio vlak kako dolazi.

Inače, kad se to dogodi, u HŽ-u se pravdaju time da vlak ionako uspori na svim takvim prijelazima te prođe vrlo malim brzinama. Ovog puta, kao što je to vidljivo na snimci, to definitivno nije bilo tako.




Koliko su opasni problemi sa signalizacijom na prugama koja, kako je razvidno, ne fukcionira kako treba u Hrvatskoj, pokazala je i željeznička nesreća koja se u rujnu prošle godine dogodila u Novskoj i u kojoj su živote izgubile tri osobe, a ozlijeđeno ih je 12.

Nesreća u Novskoj

Podsjetimo, do nesreće je došlo u 21.30 sati kada se putnički vlak velikom brzinom zabio u teretni vlak koji je stajao na pruzi. Troje ljudi je poginulo, među njima su kondukter i strojovođa, ali i 17-godišnjak.

Sindikat strojovođa Hrvatske održao je konferenciju za novinare na kojoj su, kako su rekli, predočili dokaze o neispravnosti i nefunkcionalnosti sigurnosno-signalnih uređaja između kolodvora Okučani i Novska u vrijeme vožnje vlaka.




“Dosta izjava pojavljuje se u medijima koje ne prikazuju stvarno stanje Hrvatskih željeznica, pogotovo kad je riječ o infrastrukturi”, rekao je tada Nenad Mrgan, predsjednik sindikata, a jedan od strojovođa na konferenciji je dodao:

“APB na dionici Novska – Okučani bio je u kvaru dva puta u tri dana. U zadnja dva mjeseca bio je više od 20 puta u kvaru. Netko je morao vidjeti da vlak stoji. Ne želim sugerirati da je itko kriv ili da je itko nevin.”

Vezano za kvar na signalizaciji na pružnom prijelazu u Čardi, poslali smo upit Hrvatskim Željeznicama, a odgovor ćemo objaviti kada ga dobijemo.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.