Foto: Policijska uprava istarska

(VIDEO) SIGURNOST NA NOVOJ RAZINI Uz Hrvatske, sada ulicama patroliraju i strani službenici

Autor: Dnevno/M.V.

Sigurnost tijekom turističke sezone jedna je od najvažnijih zadaća hrvatske policije, a svoj doprinos i ove godine dat će strani policijski službenici koji su već dospjeli u policijske uprave diljem naše obale.

“Želim vam srdačnu dobrodošlicu u Policijsku upravu istarsku i uvjeren sam da ćemo zajedničkim radom i brigom za domaće i strane turiste osigurati da još jedna turistička sezona prođe mirno i da Hrvatska ostane jedna od najsigurnijih i najpoželjnijih turističkih destinacija”, rekao je danas načelnik policijske uprave Božo Kirin na svečanom prijemu stranih policijskih službenika koji će ovog ljeta boraviti u Istri.

Tako će o sigurnosti istarskih turista brinuti sedam policijskih službenika iz pet zemalja: Austrije (2), Mađarske (2), Poljske, Njemačke i Slovenije. U Umagu će već tradicionalno raditi policijski službenici iz Austrije, i to u srpnju policijska službenica Marijana Kaldrmdzic, a u kolovozu policijski službenik Stefan Gmasz. Preostali policijski službenici radit će na području Pule pa će tako hrvatskim kolegama u srpnju pomagati mađarski policijski službenik Lajos Magyar, kojeg će u kolovozu zamijeniti Gabor Jankovics.

Poljski policajac Patryk Pelszyk u Puli će boraviti čak dva mjeseca, dolazak slovenskog policijskog službenika Matije Breznika očekuje se sredinom srpnja, a njemačkog policijskog službenika Vanje Scekica početkom kolovoza. Svi će oni, u svojim nacionalnim odorama, raditi u zajedničkim ophodnjama s hrvatskim policijskim službenicima, a njihova je zadaća pomoć hrvatskoj policiji u obavljanju svakodnevnih poslova, posebice u odnosu na unaprjeđenje komunikacije i suradnje s turistima, kao i u prevenciji kaznenih djela te održavanju povoljnog stanja sigurnosti u prometu.

Strani policajci stigli su i u Šibensko-kninsku županiju. U toj županiji radi se o dva njemačka službenika pa su danas pozdravili Roberta Pocrnjić, policijskog službenika Savezne Republike Njemačke, koji će od danas do 24. srpnja obavljati službu na području Šibenika i Primoštena, dok će Goran Sučić, drugi njemački policijski službenik na tom području službu obavljati u vremenu od 1. do 31. kolovoza.

Strani policajci pristigli su u sklopu projekta Sigurna turistička sezona, projektu međunarodne policijske suradnje, originalnom brendu hrvatske policije, koji se provodi od 2006. godine. Te prve godine u projektu su sudjelovala samo četiri policijska službenika iz Mađarske, a kroz godine su njegovu vrijednost prepoznale brojne europske, ali i azijske zemlje, tako da je do sada u projektu sudjelovalo ukupno 805 policijskih službenika iz 19 zemalja, odnosno 22 policijske organizacije.

Evo što građanima poručuju istarska pojačanja.







Autor:Dnevno/M.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.