Foto: Guliver Image/ AP Photo/Ohad Zwigenberg

(VIDEO) PROSVJEDNICI PREPLAVILI ULICE, SUKLJAO CRNI DIM! Opasno vrije nakon smjene ministra: ‘Oči svijeta su uprte u vas!’

Autor: M.P.

Mnoštvo ljudi ispunilo je ulice izraelskog grada Tel Aviva u nedjelju kasno navečer nakon što je premijer Benjamin Netanyahu smijenio svog ministra obrane zbog njegovog protivljenja planiranoj reformi pravosuđa.

Mašući izraelskim zastavama i skandirajući “demokratija”, moglo se vidjeti kako prosvjednici blokiraju ulice i mostove, uključujući autocestu Ayalon.

Na glavnoj autocesti u Tel Avivu zapalili su i nekoliko požara, a gusti crni dim sukljao je u nebo.

Do oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu u Tel Avivu prosvjedi su se prorijedili, ali slike uživo s mjesta događaja pokazale su snage sigurnosti kako vodenim topovima kreću na dio još uvijek okupljenih prosvjednika.




Kriza se produbila odlukom o smjeni ministra

Politička kriza u Izraelu produbila se u nedjelju kada je Netanyahuov ured najavio smjenu Yoava Gallanta u kratkom priopćenju, nakon što je navedeni ministar postao prvi član vlade koji je pozvao na zaustavljanje kontroverznih planova za preuređenje pravosudnog sustava zemlje.

Gallant se založio za zaustavljanje pravosudnih reformi u govoru u subotu navečer, kada je Netanyahu bio izvan zemlje u službenom posjetu Ujedinjenom Kraljevstvu. Neki vojni rezervisti obećali su povući se iz svoje službe protiveći se planovima, za koje kritičari kažu da bi potkopali neovisnost pravosuđa. Gallant je rekao da bi nastavljanje s prijedlozima moglo ugroziti sigurnost Izraela.

Njegovo svrgavanje i masovni prosvjedi koji su uslijedili potaknuli su niz istaknutih dužnosnika da pozovu na zaustavljanje procesa reforme pravosuđa. U objavi na Facebooku u ponedjeljak, izraelski predsjednik Isaac Herzog pozvao je Netanyahua i njegovu vladu da odmah zaustave planove, rekavši “oči cijelog svijeta su uprte u vas”.




Od ponedjeljka će u štrajk stupiti i Sveučilišta u Izraelu.

Sporna reforma pravosuđa

Prema spornim prijedlozima, vlada bi imala kontrolu nad imenovanjem sudaca, a parlament bi dobio ovlasti poništiti odluke Vrhovnog suda.

Vlada tvrdi da su promjene ključne za obuzdavanje Vrhovnog suda, koji smatraju izoliranim, elitističkim te da više ne predstavlja izraelski narod. Protivnici kažu da planovi ugrožavaju temelje izraelske demokracije.

Prosvjed vojnih rezervista smatra se posebnom zabrinutošću za izraelsku vladu, budući da su oni redovito pozivani na obuku i služenje, čak i u mirnodopskim uvjetima.

Dio prijedloga zakona – kojim se sudovima zapravo oduzima ovlast da proglase premijera nepodobnim za dužnost – već je proguran.

Kritičari kažu da Netanyahu gura promjene zbog vlastitog suđenja za korupciju u tijeku; Netanyahu to negira. Sam premijer nije dao naznake da će se povući. U govoru u četvrtak rekao je da će se pozabaviti zabrinutostima “obje strane”, ali je obećao da će nastaviti s reformskim planovima.

Zastupnik Likuda Danny Danon rekao je da je prerano znati ima li u stranci dovoljno ‘pobunjenika’ da zaustave zakon, rekavši za CNN: “Znat ćemo tek u ponedjeljak”, kada se članovi stranke sastanu u Knessetu ili parlamentu.

Netanyahu i njegovi saveznici kontroliraju 64 mjesta u zakonodavnom tijelu od 120 mjesta, pa bi u teoriji pet Likudovih pobunjenika moglo lišiti koaliciju apsolutne većine. Ali zastupnici mogu biti suzdržani ili biti odsutni, smanjujući broj glasova koji je zakonu potreban da bi bio usvojen.

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.