Foto: MUP Srbija/Screenshot

(VIDEO) PROCURILO IME UHIĆENOG ČLANA ‘BALKANSKOG KARTELA!’ On je mozak operacije šverca 430 kila kokaina u bananama iz Ekvadora u riječku luku

Autor: Dnevno.hr

Iako je srpska javnost uskraćena za informacije tko su članovi ‘Balkanskog kartela’ s obzirom na to da nisu objavljeni njihovi identiteti, Direktno.rs saznaje da se iza inicijala L.LJ. (1970.) krije Ljubiša Lindo, u Srbiji osuđivani narko-diler, kojeg su hrvatski istražitelji još prošle godine identificirali kao jednog od organizatora krijumčarenja 430 kilograma kokaina iz Ekvadora u riječku luku.

Ime mu je isplivalo u istrazi koju su hrvatska policija i USKOK vodili protiv Petra Ćosića, zvanog Šarac, vođe hrvatskog ogranka kriminalne grupe Darka Šarića.

Ćosić, kao i Šarić u Srbiji, uhićeni su prije 15 mjeseci, a nedavno je protiv Darka Šarića podignuta i optužnica u kojoj se, među ostalim, terete za šverc kokaina iz Južne Amerike u Europu.

Dok su češljali sky aplikaciju, putem koje su komunicirali članovi klana, isplivalo je ima Ljubiša Lando, a poruke koje je razmijenio s pojedincima povezanim s članovima Šarićevog ogranka u Hrvatskoj, ukazale su na to da je ovaj Beograđanin krajem veljače i početkom ožujka 2021. godine organizirao ‘spašavanje’ isporuke kokaina iz Ekvadore, skrivene među bananama, koja je stigla u riječku luku.

U tome nije uspio, no temeljem poruka koje su razmijenili putem aplikacije, može se zaključiti da je Lindo bio ‘na vezi’ s osobom koja je organizirala šverc, a čiji identitet nije utvrđen.

Postavlja se pitanje kako to da srpski istražitelji nisu imali šifre, koje su Francuzi dali hrvatskoj policiji kako bi razbile šifre aplikacije.




Više je nego zanimljivo da upravo tih dana, kada na sve načine pokušava izvući drogu iz kontejnera banana, u ime vlasnika nudi i impozantnu masu kokaina da se kokain “spasi”, čak 40 posto tereta te razbojnike da presretnu kamion koji prevozi robu do firme koja je naručila južno voće, i prijeti da će onome tko je uzeo narkotike “ići na kuću, ženu i djecu” te počinje i novi, legalan posao s Lazarom Hopplom u Beogradu.

Ova dvojica, sudeći prema podacima Agencije za privredne registre, 1. ožujka 2021. osnivaju tvrtku “Ars inssat”, sa sjedištem u Ulici internacionalnih brigada 4, na Vračaru, koja je sljedećeg dana upisana u APR.

Tvrtka je registrirana za izgradnju stambenih i nestambenih objekata, a Lindo i Hoppl imaju osnivački udio, svaki od pedeset posto. Uz njih je kao član društva upisana tvrtka “Ars inssart’ sa sjedištem u Turskoj.




Uhićen zbog proizvodnje droge

Ljubiša Lindo je javnosti u Srbiji postao poznat nakon uhićenja u veljači 2003., kada je policija u Staroj i Novoj Pazovi i Šimanovcima, otkrila najveći laboratorij sintetičke droge u Europi i zaplijenila dva milijuna tableta amfetamina. S njim je tada uhićen i doktor Milan Zarubica, vlasnik farmaceutske firme “Lenal farm” koja im je služila kao paravan za proizvodnju droge. Zadatak Ljubiše Linda bio je da nabavi kemikalije neophodne za proizvodnju sintetičke droge, kao i da drogu plasira na strano tržište.

Osuđen je na pet godina zatvora, a po izlasku iz pritvora pobjegao je iz Srbije, da bi tijekom skrivanja od domaćeg pravosuđa dobio državljanstvo Bosne i Hercegovine. Uhićen je 2013., kada je na prelazu Gradina pokušao pobjeći iz Srbije u Bugarsku. Posljednji put je privođen 10. siječnja 2019. u Beogradu, u velikoj akciji MUP-a Srbije, kada je uhićeno još nekoliko zvučnih imena iz kriminalnog svijeta.

No, ubrzo je pušten, a pitanje je hoće li tako biti i sada jer su akcijom rukovodili Europol i Eurojust koji ne izvode predstave za narodne mase, već rade temeljem dokaza.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.