Photo: Patrik Macek/PIXSELL

(VIDEO) PREMIJER RAZJAREN U SABORU, SPOMINJE ZOMBIJE! Zekanović zagrmio: ‘Plenković je veći ljevičar od bilo kojeg SDP-ovca’

Autor: Mia Peretić

Andrej Plenković nazvao je “vapajem” inicijativu koalicije koja nastoji izglasati nepovjerenje Tomislavu Ćoriću.

“Imate samo jedan cilj, da birači zaborave rezultate izbora, na kojima ste vi izborili nekoliko glasova…Sada bi mi trebali zaboraviti da sada vi naučene lekcije ponavljate istim putem. To je sjajan put da ostanete 12 godina u opoziciji. Mi ćemo otkloniti čak dvije stranice vašeg prijedloga i ovih nekoliko točkica”, govori premijer.

Pitao je opet što je napravio Ćorićev prethodnik pa dodao kako ministar ima puno povjerenje njega i Vlade, a prozvao je opoziciju i da je krivo napisala ime CERP.

Potom je na poziciju stao i ministar Ćorić. On je istaknuo kako on nije kontaktirao s Kovačevićem ni prije ni poslije njegova odabira na mjesto direktora Janafa.

Uslijedile su i povrede Poslovnika na kojima je istaknuto kako je premijer povrijedio Poslovnik jer se dotaknuo drugih tema, Istanbulske koalicije te nasilja nad ženama.
Hrvoje Zekanović je pak istaknuo kako je “Plenković veći ljevičar od bilo kojeg SDP-ovca”. Zbog navedenog je opomenut.

Prilikom odgovaranja na replike, Plenković se zanio pa se opet dotaknuo koalicija Mosta, Domovinskog pokreta i SDP-a, a nastavio je o tome pričati i druže nego je smio pa ga je predsjednik Sabora, Gordan Jandroković upozorio na to. No, nastavio je Plenković, gestikulirajući rukama. Ipak, ugašen mu je mikrofon.

“Predsjednicima Vlade ne mogu davati opomene, mogu ih upozoravati. Toga nema u Poslovniku”, govori Jandroković.
“Zašto je premijer nervozan”, moglo se čuti u šaputanjima iz Sabornice.

Premijer Plenković uputio je Zekanovića da skupa s Gmojom traži zombije. “Kakve zombije?”, pitaju se zastupnici.

Nastavile su se beskorisne rasprave sa zastupnicima dok je predsjednik Sabora pokušavao vratiti red. “Molim vas predsjedniče Vlade”, ponavljao je.

“Nije ovo vaša privatna prčija, vratite temu na dnevni red”, tražio je Bulj. “Temu ćete vratiti vi svojim pitanjem”, govori Jandroković koji tvrdi kako se pitanje proširilo pa se proširio i predsjednik Vlade.
Izgovoreno je tu puno “uvreda” koje Jandroković nije htio nazvati takvom. No, javio se i Katičić koji je stao u obranu predsjednika Vlade, ministra Ćorića i HDZ-a te ovu inicijativu zaista nazvao besmislenom jer nema konkretne dokaze protiv ministra. “Rad Vlade bio je savjestan, odgovoran i zakonit”, tvrdi Katičić.

Dotaknuli su se potom i ovršenih i blokiranih, a potom i opet nasilja nad ženama. Ministar Vrkljan upitao je premijera u nekom trenutku je li bio na zabavi pa je tako dobro raspoložen.

“Hodate tu s tom bočicom, mašete rukama kako nikada niste, namigujete zastupnicima pa sam pomislio da su vam jedni draži od drugih, ali vidim da nisu”, govori pa dodaje: “budite odgovorni prema građanima koji vas sada gledaju. Preko 100 tisuća istih je sada ovršeno, oni vas gledaju”.

Nakon pauze, predsjednik Vlade nije se pojavio u sabornici.

Podsjetimo, nakon izglasavanja proračuna, u Hrvatskom saboru počela je rasprava o oporbenoj inicijativi za opoziv ministra gospodarstva Tomislava Ćorića.

“Kao ministar jasno je pokazao da mu javni interes, na uštrb partikularnih interesa, nije bitan. Ćorić je još jednom pokazao pravo lice HDZ-a , a to je poptpuna nebriga za javno s fokusom na privatno. Ćorić je pokazao da je HDZ, koliko se god Plenković trudio pokazati suprotno, isti, bio na čelu Sanader, Karamarko ili Plenković.

U zadnje vrijeme tome svjedoče medijski napisi i sudske presude. Tražimo opoziv, i dalje ćemo upućivati interpelacije za one koje je jasno da krše zakon, zanemaruju javno da bi podebljali privatno, samo iznošenjem onog što je loše možeš spriječiti da se takve stvari ne ponavljaju. Što je njegov krimen? Njegova uloga u aferi Vjetroelektrane, gdje je pogodovao privatnom investitoru koji je zbog toga zaradio milijarde, protuzakonita zapošljavanja, od NP Krka, do Kovačević”, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

Nakon Grbina, za govornicu je stala saborska zastupnica SDP-a Mirela Ahmetović.

“Ne postoji ništa jadnije nego kada moramo gledati upropaštavanje javnog interesa u korist bezdušnog rođačkog kapitalizma, pod vladavinom uvijek iste stranke i njezinih komesara. Upravo zbog rođačkog i nepotističkog upravljanja Hrvatskom smo danas ovdje”.

Oporba je pokrenula inicijativu zbog tri razloga – odluke vezane uz projekt izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene, imenovanje Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog paka Krka te moguću povredu načela nepristranosti prilikom sudjelovanja u reizboru Dragana Kovačevića na čelo Janafa.

Vlada je inicijativu za opoziv Ćorića odbila po sve tri osnove.

UŽIVO:

Autor:Mia Peretić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.