Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

(VIDEO) PLENKOVIĆ: Zatvaraju se ugostiteljski objekti, kafići, casina, ali dozvoljena je priprema i dostava hrane

Autor:

Predsjednik Vlade Andrej Plenković predstavio je nove strože epidemiološke mjere.

“Paket novih mjera se nadovezuje na mjere od prije nekoliko tjedana kako bismo usporili širenje zaraze, a u konačnici i broj hospitaliziranih i oboljelih sugrađana te smanjili broj preminulih. Važno je imati na umu da će mjere imati konkretnu epidemiološku podlogu”, rekao je Plenković.

Kako je najavio, one će stupiti na snagu u subotu, 28. studenoga, a trebale bi trajati do 21. prosinca. Ukoliko epidemiološka situacija i dalje bude nepovoljna, postoji mogućnost njihova produljenja.

Premijer je naglasio kako će se “nastojati s dodatnim testiranjima utvrditi što bolje trendove zaraze, nastojati održati funkcioniranje zdravstvenog sustava te pripremiti za distribuciju cjepiva kada dođe u Hrvatsku”.

“Broj dnevno zaraženih danas je, nažalost premašio 4000 i zbog toga predstavljamo novi paket mjera”, rekao je Plenković.
“Sada smo primorani dodatnim ograničenjima pokušati suzbiti širenje epidemije, a to smo mogli mnogo djelotvornije suzbiti da su se mjere bolje poštovale. Daljnja dinamika zaštite od virusa ovisi opet o svakome od nas jer i ako se i mali broj okupljenih ne bude pridržavao mjera, zaraza će se i dalje širiti. Jedna od 58 zaraženih osoba, nažalost će preminuti. To su statistički podaci. Slično je i drugdje u svijetu. Od devet hospitaliziranih osoba, jedna će, nažalost, preminuti. I dalje apeliram na sve da držimo distancu i nosimo maske u zatvorenim prostorima, ne rukujemo se, svakih sat vremena prozračujemo prostore, odgodimo obiteljska druženja te nosimo maske kada su s nama najranjivije osobe, a to su starije osobe. Trebamo provoditi mjere, proširiti krug testiranja, održati  zdravstveni sustav i učinkovito se pripremiti za distribuciju cjepiva”, istaknuo je premijer.

NOVE MJERE

Zabranjuju se svi javni događaji i okupljanja na kojima može biti najviše 25 osoba, na privatnim okupljanjima može biti 10 osoba. Javna događanja mogu trajati najdulje do 22 sata. Sve svadbene svečanosti se obustavljaju.
Obaveza stanara je redovito dezinficiranje svih javnih površina. Na okupljanjima za svaku prisutnu osobu mora biti najmanje četiri četvorna metra površine. Svi se moraju pridržavati epidemioloških mjera.

Mjere uključuju ograničenja u javnom prijevozu. Smanjit će se broj putnika u javnom prijevozu na 40 posto ukupnog kapaciteta. To se planira postići većim brojem prijevoznih sredstava u gradskom i prigradskom prijevozu. Pravila će vrijediti i za međugradski promet.

Trgovine i trgovački centri – na ulazu mora biti obavijest o najvećem broju kupaca koji istodobno mogu biti u tom prostoru. Ograničenje radnog vremena za pekarnice i trgovine pekarskih proizvoda je do 22 sata. Obustavlja se rad casina, ugostiteljskih objekata, kafića, ali je dozvoljena priprema i dostava hrane. U hotelima će raditi kafići, ali samo za goste hotela.

Zabranjuje se prodaja alkohola od 22 do 6 ujutro.
Zabranjuju se sajmovi, a time i Adventi u gradovima.

Škole, trgovine i šoping-centri ostaju otvoreni. Pojačat će se nadzor je li broj kupaca u šoping-centrima i u trgovinama u skladu s propisanim brojem po četvornom metru.

Škole stranih jezika svoju djelatnost mogu obavljati samo online. Auto škole teoretski dio nastave imat će online.

Misna slavlja bit će preko radija i tv programa bez dolaska u vjerske objekte gdje god je to moguće. Za vjerske objekte isto vrijedi preporuka od 25 osoba u prostoru.

Zabrana dolaska na radna mjesta radnicima koji imaju povišenu temperaturu. Uvođenje kliznog radnog vremena, redovito provjetravanje. Poslodavci trebaju omogućiti radnicima rad od kuće.

Frizerski saloni i drugi obrti ostaju otvoreni.

Kina, kazališta, galerije, muzeji i fitness-centri rade uz ograničenja. Broj posjetitelja bit će ograničen brojem četvornih metara. U Vladi i Nacionalnom stožeru su zaključili da ta mjesta trenutno nisu žarišta, a tamo već i postoje ograničenja kojima se osigurava socijalna distanca.

Zatvaraju se teretane.

Sport će biti podijeljen u tri kategorije i prema tome će biti propisane mjere.

“Cilj nam je održati održivost zdravstvenog sustava. Paralelno će se pojačati kapacitet testiranja i važno je izolirati svaku zaraženu osobu”, rekao je Plenković. Dodao je kako je Vlada i Nacionalni stožer protiv totalnog zatvaranja. Istodobno će se voditi računa o gospodarstvu i aktivnostima.

“Covid-19 mijenja način našeg života, ovo je trenutak gdje se osobna odgovornost mjeri sa načelom solidarnosti prema drugima. Moramo se odreći komoditeta i svega onoga što predstavlja naš životni stil kako bi jedni drugima zaštitili zdravlje. Ovo sada radimo jer smatramo da je to nužno, a vodit ćemo računa da ekonomski i financijski izdržimo tjedne koji su pred nama”, naglasio je premijer.

Odluke o eventualnom prelasku na online nastavu donosit će se selektivno.

Ranije je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs rekao da će škole ostati decentralizirane u odnosu na mjere koje će Vlada danas donijeti, jer su u njihovu radu već predviđene sve blaže i oštrije mjere. “Nastava u osnovnim i srednjim školama za sada ostaje kako je zapisano u uputama koje su od samoga starta predviđale sva tri oblika nastave – A, B, i C, koji je online oblik nastave”, naglasio je Fuchs.

“Ravnatelji i osnivači odlučit će kako će se odvijati nastava u srednjim školama. Prijedlog je da se trajanje školskih praznika od Božića do Sveta tri kralja produži za još jedan tjedan”, rekao je Plenković.

Krunoslav Capak je rekao kako se zajedno s ovim mjerama upotpunjuje i paket antigenskih testova. “Ove mjere skupa s većom mogućnošću testiranja dat će rezultat i kroz sljedeća četiri tjedna broj oboljelih će početi padati”, istaknuo je.

Govorio je o antigenskim testovima pri čemu je istaknuo kako ima veliki broj lažnih negativnih testova. U tom slučaju, za nekoliko dana bi osoba trebala ponoviti testiranje. “Odlučili smo ići u široku primjenu tih testova, ali s preporukom da se oni rade na simptomatskim bolesnicima”, rekao je Capak.

“Ne živimo u dva paralelna svemira. Bitka protiv Covida-19 je naći balans, a mjere koje donosimo imaju taj cilj”, rekao je Plenković. Osvrnuo se i na nedavno održanu Kolonu sjećanja u Vukovaru koja je bila na otvorenom, no ni tamo se neki nisu pridržavali epidemioloških mjera te nisu nosili maske.

Rekao je i kako bi bilo “najjednostavnije sve zatvoriti, ali to jednostavno nije realno”. “Pri donošenju odluka konzultiramo struku, sve odluke koje donosimo to radimo na temelju podataka i sve uzimamo u obzir”, naglasio je Plenković.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović na upit što će biti s Arenom, rekao je da će se tamo primati pacijenti iz bolnica koji još nisu za odlazak svojim domovima.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.