Photo: Luka Stanzl/PIXSELL

(VIDEO) PLENKOVIĆ: I mi ćemo ići u distribuciju cjepiva kada se steknu uvjeti, cjepivo će biti besplatno, daje se u dvije doze

Autor:

Redovna sjednica Vlade održat će se danas u 11 sati u Banskim dvorima.

Na sjednici će ministri dobiti informaciju o aktualnom stanju vezanom za epidemiju koronavirusa u Hrvatskoj.

Među ostalim, razmotrit će se i prijedlog odluke o oslobađanju obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske za zakupnike i korisnike kojima je obustavljen rad temeljem Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković je zbog pozitivnog nalaza na koronavirus u izolaciji.

Premijer se javio iz izolacije i vodi sjednicu Vlade. Na početku se zahvalio kolegama koji su ovih dana bili u Hrvatskom saboru.
“Jutros uoči vlade održane su konzultacije s predsjednikom Europskog vijeća, među ostalom, o odobrenju i lansiranju na tržište cjepiva. Na taj način imamo sveeuropski pristup u zaštiti zdravlja. Jučerašnji sastanak sa Stožerom civilne zaštite je bio važan”, rekao je premijer. Ujedno je čestitao Međunarodni dan osoba s invaliditetom te rekao kako će danas sa suradnicima imati online sastanke s predstavnicima institucija za osobe s invaliditetom.

Što se tiče pandemije koronavirusa, ona ne jenjava. Zadnjih nekoliko tjedana, za 40 posto se povećao broj zaraženih u svijetu, a u Hrvatskoj se utrostručio broj novozaraženih.

“Danas imamo novi rekord novozaraženih od 4534 i to je veliko opterećenje za naše bolnice. To znači veliki broj teže oboljelih te preminulih osoba. Veoma je važno pridržavanje epidemioloških mjera. Danas je u Hrvatskoj 58 tisuća sugrađana i svima želim brz oporavak”, naglasio je Plenković.
Što se tiče cjepiva, to je naravno sada tema pred vratima, dodao je.

“Sukladno ugovorima, i mi ćemo biti u procesu distribucije cjepiva. Očekuje se prvih 125 tisuća doza, a cjepivo se daje u dvije doze. Bit će besplatno. Ići će se na način da se odrede prioritetne osobe. Idemo najlogičnijim i najpravičnijim redoslijedom”, rekao je Plenković.

Ministar zdravstva Vili Beroš je govorio o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Hrvatskoj. Rekao je kako Ministarstvo zdravstva pregovara o dodatku na plažu zdravstvenim djelatnicima koji rade s Covid-19 oboljelim pacijentima.

“Smisao strožih epidemioloških mjera je prevencija, a ne penalizacija. Sve je više oboljelih kojima je potrebna bolnička skrb”, istaknuo je i pozvao još jednom na maksimalno pridržavanje epidemioloških mjera.
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je govorio o zabrani posjete štićenicima u domovima za starije i nemoćne osobe. Uz to, rekao je kako su provedeni inspektorski nadzori nad time drže li se objekti mjera zabrane rada prema strožim epidemiološkim mjerama.

Na sjednici Vlade prihvaćeni su nacrti konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama te o prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka (EU).

 

Dnevni red otvorenoga dijela sjednice

1.         Informacija o aktualnom stanju vezanom za koronavirus u Republici Hrvatskoj
2.         Nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o članarinama u turističkim zajednicama
3.         Nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o sigurnosnoj zaštiti pomorskih brodova i luka (EU)

4.         Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Međunarodne konvencije iz Hong Konga za sigurno i okolišno prihvatljivo recikliranje brodova iz 2009.
5.       Nacrt konačnog prijedloga zakona o potvrđivanju Sporazuma iz Cape Towna iz 2012. o provedbi odredaba Torremolinos protokola iz 1993. na Torremolinos međunarodnu konvenciju o sigurnosti ribarskih brodova iz 1977.

6.     Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državljanima država članica Europskog gospodarskog prostora i članovima njihovih obitelji, s Nacrtom konačnog prijedloga zakona (EU)

7.         Nacrt prijedloga nacionalnog strateškog okvira protiv raka do 2030.
8.      Prijedlog odluke o oslobađanju obveze plaćanja zakupnine i naknade za korištenje poslovnih prostora u vlasništvu Republike Hrvatske za zakupnike i korisnike kojima je obustavljen rad temeljem Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske

9.         Prijedlog odluke o sudjelovanju u financiranju izgradnje Memorijalnog centra “Josip Jović”

10.       Prijedlog odluke o donaciji medicinskih kompleta prve pomoći iz strateških robnih  zaliha Hrvatskom Crvenom križu

11.       a)         Prijedlog odluke o davanju suglasnosti društvu Hrvatske autoceste d.o.o. za kreditno zaduženje kod banaka: Hrvatska poštanska banka d.d., Zagreb,  Zagrebačka banka d.d., Zagreb i Hrvatska banka za obnovu i razvitak, radi refinanciranja dva kredita kod KfW IPEX-Bank GmbH, Frankfurt na Majni, u svrhu provedbe postupka pripajanja društva Autocesta Rijeka-Zagreb d.d.  društvu Hrvatske autoceste d.o.o.
b)       Prijedlog odluke o  davanju državnog jamstva u korist banaka: Hrvatska poštanska banka d.d., Zagreb,  Zagrebačka banka d.d., Zagreb i Hrvatska banka za obnovu i razvitak, za kreditno zaduženje društva Hrvatske autoceste d.o.o., radi refinanciranja dva kredita kod KfW IPEX-Bank GmbH, Frankfurt na Majni, u svrhu provedbe postupka pripajanja društva Autocesta Rijeka-Zagreb d.d.  društvu Hrvatske autoceste d.o.o.
c)         Prijedlog odluke o davanju prethodne suglasnosti na usuglašeni konačni prijedlog Ugovora o pripajanju društva Autocesta Rijeka-Zagreb d.d. društvu Hrvatske  autoceste d.o.o.

12.       Prijedlog odluke o upućivanju financijske potpore za provedbu reformi, oporavak i obnovu u Libanonskoj Republici

13.       Prijedlog odluke o imenovanju EU koordinatora i njihovih zamjenika

14.       Prijedlog zaključka o prihvaćanju Nacrta Berlinske deklaracije o digitalnom društvu i vrijednosno utemeljenoj digitalnoj upravi

15.       Prijedlog zaključka u vezi s objavom Javnog poziva za prijavu kandidata za jednog člana Nacionalnog vijeća za sport

16.     Prijedlozi zaključaka o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana drugih predlagatelja
17.       Izvješće o provedbi službene razvojne pomoći Republike Hrvatske inozemstvu za 2019.

18.       Prijedlozi za prihvaćanje pokroviteljstva Vlade Republike Hrvatske nad:

a)        obilježavanjem 150. obljetnice Rakovičkog ustanka
b)       poslovnom konferencijom “The Economist: Svijet u 2021.”

Dnevni red zatvorenoga dijela sjednice

1.         Prijedlozi stajališta Republike Hrvatske za sastanke Vijeća ministara nadležnih za:

a) zapošljavanje i socijalnu politiku , 3. prosinca 2020.
b) telekomunikacije , 7. prosinca 2020.
c) vanjske poslove , 7. prosinca 2020.
d) europske poslove , 8. prosinca 2020.
e) promet , 8. prosinca 2020.

2.         Prijedlozi odgovora Republike Hrvatske na pisma službene obavijesti Europske komisije:

a)         broj 2020/0433, u vezi s upućivanjem radnika u okviru pružanja usluga

b)         broj 2020/0434, u vezi s otpadnom električnom i elektroničkom opremom

c)         broj 2020/0435, u vezi s odlagalištima otpada

d)        broj 2020/0436, u vezi s otpadom

e)         broj 2020/0437, u vezi s ambalažom i ambalažnim otpadom

3.         Izvješće o provedbi Nacionalnog programa reformi 2020. za mjesec studeni 2020.

4.         Kadrovska pitanja

5.         Informacije, pitanja i prijedlozi.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.