Foto: Screenshot / twitter

(VIDEO) OVO JE KRUNSKI TRENUTAK U ISTRAZI! Bivši načelnik uprave SOA-e otkriva ključnu figuru: On je važan da kaže što ga je taj momak pitao, zašto ga nije primio

Autor: Dnevno.hr

Bivši načelnik uprave za operacije SOA-e Ante Letica analizirao je slučaj nestanka 27-godišnjeg Splićanina Mateja Periša u Beogradu.

Smatra, srpska policija je poduzela sve što se može u ovakvim situacijama, sve je ‘by the book’, a surađuju i s hrvatskom policijom, što je iznimno važno.

Dodaje, nažalost se događa da se podaci istraga neovlašteno daju drugim osobama što je vrlo štetno za daljnji tok istrage.

“Ovdje se tragovi prate dok su vrući i svaki, najmanji trag se mora pratiti do kraja. Tako neodgovorna istupanja iz istrage mogu sakriti taj trag. I zato se policija, srpska, ali i hrvatska, ne očituje službeno dok nije gotovo”, govori Letica za N1.

Krunski trenutak istrage je da se nađe taksist

Na jednoj od snimaka s kamera može se vidjeti kako jedan mladić, a spekulira se da bi se moglo raditi o Mateju, trči beogradskom ulicom, prilazi taksistu i s njim razmjenjuje nekoliko rečenica, pokušavajući ući u vozilo.

“Ovo je jedan od krunskih trenutaka u istrazi, da se nađe taksist i da kaže što ga je taj momak pitao, zašto ga nije primio u taksi… Mislim da je i ovo ispitivanje društva nestale osobe, što su konzumirali, kakvo je bilo raspoloženje, vrlo važan trag. Bilo bi sigurno bolje da su oni nestanak prijavili prije”, smatra Letica. “U ovakvim situacijama bitno je vrijeme i bitna su prva 24, 48, 72 sata. Nakon toga i pažnje i koncentracija pada, tragovi se hlade i puno je teže neke stvari doznati.”

Lokacija mobitela

Bivši načelnik uprave za operacije SOA-e smatra da sigurno ima nekih stvari, primjerice, materijalnih dokaza, koje policija nije podijelila s medijima.




“Taj mladić je s hrvatskim mobitelom bio na srpskom teleoperateru. Oni mogu izlistati njegovu lokaciju, poruke. Podaci se mogu rekonstruirati i pronaći. Telefon se je sigurno u nekom trenutku javio nekoj najbližoj baznoj stanici i nestao. Tu se negdje dogodilo nešto zašto je mobitel prestao raditi. Od onog trenutka kad se registrirao na bazu u vašoj ustanovi. Tu ga ima, prisutan je i onda se gasi. Može se to napraviti”, kaže. Smatra, policija je vjerojatno u tijeku istrage u obzir uzela i druge teze poput otmice ili nestanka, no pitanje je koje od njih su najviše vjerojatne.

Teško je prognozirati dokle će trajati istraga

Letica kaže da će istraga trajati dok ljudi koji  rukovode istragom ne odluče da je prošlo toliko vremena da se ne može osoba pronaći na taj način ili dok se ne pronađe osoba. “Teško je reći, ali i u istrazi i u postupcima vrijeme je obrnuto proporcionalno uspjehu”, kaže.

O Vučićevoj izjavi

O izjavi srpskog predsjednika Aleksandra Vučića da ima skicu događaja kaže: “Vučić želi pokazati drugi lice i reći ‘To je Srbija, a ne ono što se o Srbiji govori’. Vučić ima apsolutnu vlast u Srbiji, i nad medijima i nad policijom, i sigurno da ga policija izvješćuje što i kako se radi. Ovo je bila poruka Vučića prema hrvatskoj strani. Uobičajeno je ili nije, ali sigurno da političari ne bi trebali, nemaju ni vremena na kraju, baviti se detaljima istrage. Ali, sigurno da je on obaviješten i da je u tijeku. Sigurno mu to, na kraju krajeva, i odgovara.”

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.