MORH

(VIDEO) Novih 110 hrvatskih vojnika ispraćeno u misiju u Afganistan

Autor: Dnevno

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” na Plesu danas je održan svečani ispraćaj 11. hrvatskog kontingenta u misiju potpore miru “Odlučna potpora”, koji ima ukupno 110 pripadnika, od toga sedam žena. Zapovjednik 11. hrvatskog kontingenta je brigadir Dragan Basić.

U toj misiji u Afganistanu sudjeluje 39 država, od toga 27 članica NATO-a, i to s ukupno 17 tisuća vojnika. Svečanom ispraćaju, uz obitelj i prijatelje, nazočili su izaslanik predsjednika Vlade,  potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik i savjetnik predsjednice RH Zrinko Petener, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general-zbora Mirko Šundov, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, vojni izaslanici partnerskih zemalja te ostali predstavnici MORH-a i OS RH.

Na početku, minutom šutnje odana je počast nedavno preminulom skupniku Josipu Briškom, pripadniku 10. hrvatskog kontingenta koji je stradao u napadu u Afganistanu.

Ministar obrane Damir Krstičević iskazao je zahvalnost svim pripadnicima Hrvatske vojske te njihovim obiteljima na podršci koju su im pružile: “Hvala vam na razumijevanju i potpori koju imate za vojni poziv svojih najmilijih. Važnost vaše podrške je nemjerljiva, stoga vas ohrabrujem i potičem da kao i do sada budete potpora članovima svoje obitelji tijekom njihova boravka u Afganistanu”.

Ministar se s pripadnicima kontingenta sastao u pripremnom kampu, rekavši kako se zajedno s načelnikom Glavnog stožera uvjerio u njihovu spremnost za odlazak u misiju. “Zajedno smo se složili da smo spremni za zadaću te da je naša dužnost i dalje predstavljati Republiku Hrvatsku i pridonositi miru i sigurnosti”, istaknuo je Krstičević.

Naglasio je kako se okolnosti sudjelovanja u ovoj misiji konstantno mijenjaju te kako je situacija u Afganistanu složena: “Kao ratni zapovjednik znam kako je izgubiti vojnika i, vjerujte mi, nema težeg osjećaja. Upravo zbog toga, moramo biti svjesni okolnosti i okruženja u kojemu se nalazimo te biti fokusirani na zadaću. Ova Vlada prati trenutnu situaciju i spremni smo donositi adekvatne i pravovremene odluke!”

Naposljetku, ministar je svim pripadnicima poželio sretan put, sigurnu misiju s puno uspjeha i na koncu sretan povratak obiteljima.

Zrinko Petener je poručio: “Sudjelovanjem u multinacionalnim operacijama Hrvatska vojska brani naše interese i zajedno sa saveznicama suočava se s prijetnjama sigurnosti našoj domovini prije no što stignu na našu granicu”.

Mirko Šundov rekao je kako od svih pripadnika očekuje profesionalno izvršavanje zadaća, vojničko ponašanje, međusobno uvažavanje te dosljedno pridržavanje sigurnosnih procedura i postupaka. “Uvjeren sam da ćete svojim radom pomoći afganistanskim snagama sigurnosti da preuzmu odgovornost za stanje u svojoj zemlji te da budu u stanju osigurati mir i sigurnost za svoj narod”, poručio je general zbora, zahvalivši se pripadnicima i njihovim obiteljima.

Zapovjednik Dragan Basić naglasio je kako su pripadnici kontingenta nakon dugog i zahtjevnog ciklusa prikladne obuke i ocjenjivanja dostigli potrebnu razinu spremnosti za upućivanje u misiju: “Pripadnike 11. kontingenta krasi visoka razina obučenosti, psihofizičke spremnosti, hrabrost i odgovornost, što je garancija za uspješno izvršavanje svih postavljenih zadaća”.

Pripadnici 11. hrvatskog kontingenta bit će raspoređeni u Zapovjedništvu za obuku, savjetovanje i pomoć u Mazar-e Šarifu i Zapovjedništvu misije RS – HQ RS u Kabulu, gdje će preuzeti dužnosti od prethodnog 10. kontingenta. Također, obnašat će i dužnost savjetnika pripadnika Afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga, dužnosti zaštitnih snaga savjetnika i savjetničkih timova, medicinske i vojno-policijske dužnosti. U sklopu 11. HRVCON-a je i 38 pripadnika oružanih snaga partnerskih zemalja, od kojih 27 pripadnika Vojske Crne Gore, sedam Armije Sjeverne Makedonije, dva OS Albanije te dva pripadnika OS Bosne i Hercegovine.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.