Foto: Wochit / Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images

(VIDEO) NASILJE NA ULICAMA BRUXELLESA: Policija upotrijebila suzavac i vodene topove

Autor: Dnevno.hr

Belgijska policija upotrijebila je u nedjelju suzavac i vodene topove kako bi rastjerala prosvjednike, koji su bacali kamenje i pirotehnička sredstva tijekom prosvjeda protiv mjera koje su vlasti donijele protiv covida-19.

Nekoliko tisuća prosvjednika mirno je koračalo kroz centar belgijskog glavnog grada do četvrti u kojoj se nalaze sjedišta institucija Europske unije, gdje su demonstracije i završile.

No skupina prosvjednika s crnim kapuljačama u toj je četvrti vikala „sloboda” i počela bacati kamenje u smjeru policije, koja je odgovorila suzavcem i vodenim topovima.

Povod prosvjedu bila su pravila uvedena u listopadu, prema kojima ljudi moraju pokazati svoje covid potvrde kako bi ušli u barove i restorane.




„Ne podnosim bilo kakav oblik diskriminacije, a sada imamo propusnicu za cijepljene koja je diskriminatorna, sankcije za (necijepljene) njegovatelje koje su također diskriminatorne, a sprema nam se i obavezno cijepljenje”, rekao je prosvjednik Alain Sienaort, trener borilačkih vještina.

„To je sve diskriminacija i stoga se protiv nje moramo boriti. Ne želimo diktaturu”, dodao je.

Prosvjed je uslijedio nakon novih mjera najavljenih u petak, čija je svrha suzbiti jednu od najvećih stopa zaraze u Europi a uključuje obavezno nošenje maski za većinu osnovnoškolske djece te produženje školskih praznika.




Mnogo veća skupina prosvjednika nasilno se sukobila s policijom krajem studenog u Bruxellesu, što je dovelo do nekoliko desetaka uhićenih, nanošenja ozljeda policijskim službenicima i oštećenja imovine.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.