NAJVEĆI PROPUST HRVATSKE POLICIJE IKAD? Nigerijske studente pokupili i izbacili u šumu u BiH?

Autor: Dnevno

Bosanskohercegovački portal Žurnal objavio je priču o dvojici studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija, prema pisanju portala, otela i ilegalno protjerala u Bosnu i Hercegovinu.

Osamnaestogodišnji student Abia Uchenna Alexandro i njegov kolega Eboh Kenneth Chinedu su iz Nigerije doputovali u Hrvatsku da bi sudjelovali na petom Svjetskom međusveučilišnom prvenstvu u Puli, piše Žurnal. Predstavljali su Federalno sveučilište tehnologija Owerri na natjecanju iz stolnog tenisa.

Po završetku natjecanja, 17. studenoga, doputovali su u Zagreb, smjestili se u hostel i izašli u šetnju gradom. Iz Zagreba su trebali letjeti za Istanbul, a iz Istanbula za Lagos. No, na let nikad nisu stigli jer ih je na ulasku u tramvaj u Zagrebu zaustavila i privela policija, piše Žurnal.

“Policajac mi je rekao da će me upucati ako se ne pomaknem”

Prema pisanju portala, hrvatska policija odvezla ih je u šumu u blizini Velike Kladuše i natjerala da prijeđu na teritorij Bosne i Hercegovine.

“Na ulasku u tramvaj zaustavila nas je policija. Odvezli su nas u policijsku stanicu. Pokušali smo im objasniti tko smo i da su nam dokumenti u hostelu. Nisu obraćali pažnju na ono što govorimo, kazao je za Žurnal Eboh Kenneth Chinedu.

“Ne znamo koliko je sati bilo, ali bio je mrak… Izveli su nas iz stanice i stavili u kombi. Odvezli su nas na nepoznato mjesto. Dvojica policajaca rekli su nam – idete u Bosnu. Ja nikada nisam bio u Bosni. Došao sam avionom u Zagreb, rekao sam im da ne znam Bosnu. Rekli su nam – ne, vi idete u Bosnu. Nakon nekog vremena kombi je stao i gurnuli su nas u žbunje. Odbio sam ići u šumu, onda mi je policajac rekao ako se ne pomaknem, da će me upucati, kaže Eboha Kenneth.

Od tada su studenti, prema pisanju Žurnala, smješteni u kampu Miral u Velikoj Kladuši.

“Naše putovnice i sve stvari ostale su u Zagrebu. Uspio sam iz kampa pozvati kolegu koji je zajedno s nama bio na natjecanju, da nam pošalje putovnice. Ne znamo što da radimo, viza za Hrvatsku ističe nam danas”, kaže Kenneth Chinedu.

Tko je odgovoran?

Kampom Miral upravlja Međunarodna organizacija za migracije. Za Žurnal su kratko kazali da su o slučaju nigerijskih studenata, nakon potvrde od organizatora natjecanja da je zaista riječ o studentima s uredno izdanim vizama, obavijestili organizaciju ‘Vaša prava’ iz Sarajeva koja će preuzeti njihov slučaj. Iz te organizacije nisu odgovarali na pozive iz redakcije Žurnala.

“Na natjecanju ih je snimala hrvatska televizija”

I Međusveučilišni sportski odbor, organizatora svjetskog prvenstva u Puli, tvrde da su obaviješteni o slučaju. U razgovoru za Žurnal predstavnik Komiteta Alberto Tanghetti kaže da je bilo ukupno pet sudionika iz Nigerije – četiri studenta i profesor – te da su svi imali uredne vize.

“Ta dva studenta bila su na natjecanju, imali su hrvatsku vizu, povratne avionske karte iz Zagreba za Istanbul i iz Istanbula za Lagos. Znači, imali su vizu da dođu na natjecanje, imali su povratne karte… Na natjecanju ih je snimala hrvatska televizija.

U nedjelju 17. studenog putovali su u Zagreb jer su u ponedjeljak imali let za istanbul. Sedam dana kasnije primio sam poziv iz kampa da se kod njih nalaze dvojica studenata iz Nigerije koje je hrvatska policija odvela u BiH. Ne razumijem kako se to dogodilo jer je policija u Puli bila obaviještena da su tu”, kazao je Thanghetti za Žurnal.

Poručio je i da će kontaktirati Sveučilište u Puli, obavijestiti MUP Hrvatske i vidjeti kako mogu pomoći studentima.

Imena studenata su na ljestvici

Da je riječ o studentima koji su sudjelovali na spomenutom natjecanju, pokazuje i rang ljestvica natjecanja u stolnom tenisu, dostupna na ovoj poveznici.

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.