Foto: AP Photo/Marcio Jose Sanchez, File, Guliver Images

(VIDEO) NA POMOLU PAKAO U SAD-u? Rođak suosnivačice pokreta Black Lives Matter je mrtav! Objavljena stravična snimka

Autor: Dnevno.hr

Rođak suosnivačice pokreta Black Lives Matter, Patrisse Cullors, umro je samo nekoliko sati nakon što je losanđeleska policija u više navrata na njemu upotrijebila elektrošoker.

Učitelj i otac Keenan Anderson (31) preminuo je u bolnici u Santa Monici, piše BBC.


Policijska uprava Los Angelesa (LAPD) objavila je snimke tjelesnih kamera susreta 3. siječnja u kojima se vidi kako Anderson moli za pomoć dok ga policajci drže. U jednom trenutku može se čuti kako govori da ga pokušavaju ubiti kao Geogea Floyda, što je referenca na ubojstvo crnca u Minneapolisu kojega su u svibnju 2020. ubili policajci.

Još uvijek nije službeno utvrđen uzrok smrti Keenana Andersona, koji je živio na području Washington DC-a i bio u posjetu Los Angelesu,

Nakon objave snimke, povećan je pritisak na losanđelesku policiju, koja je u manje od tjedan dana zabilježila smrt tri muškarca tamne boje kože.

Bježao s mjesta nesreće

Policija koja je ubila Andersona elektrošokerom je pozvana na mjesto događaja oko 15 sati po lokalnom vremenu kao odgovor na dojavljenu prometnu nesreću.

Šef policije Michael Moore je na tiskovnoj konferenciji u srijedu rekao da je Keenan Anderson skrivio prometnu nesreću i bježao s mjesta nesreće pokušavajući “ući u automobil druge osobe bez njezina dopuštenja”.

Sudeći po snimci, Anderson je već po dolasku policije bio u rastrojenom stanju govoreći policajcu kako ga netko pokušava ubiti, iako se na snimci ne vidi nikakva vidljiva prijetnja.

U početku je slušao naputke policije, da bi nakon dolazaka još policajaca istrčao na ulicu ignorirajući zahtjeve da stane.
Pištolj za omamljivanje isprva je korišten na Andersonu oko 30 sekundi nakon što ga je policajac više puta upozorio da se prestane opirati uhićenju ili ću ga udariti batićem. Pri tome su ga držali drugi policajci. Opet ga napadaju elektrošokerom još otprilike pet sekundi. Video uhićenja Kenana Andersona možete pogledati ovdje.

Umro u bolnici nakon srčanog zastoja

Hitna pomoć stigla je oko pet minuta nakon što je Andreson bio napadnut elektrošokerom, rekla je policija. Odmah je odvezen u lokalnu policiju gdje je umro oko četiri i pol sata kasnije nakon srčanog zastoja.

Toksikološko izvješće koje je izradila LAPD pokazalo je da je Andersonon bio pozitivan na kanabis i kokain. Ured mrtvozornika okruga Los Angeles napravit će zasebno izvješće.

Andersenova smrt opet je pokrenula ponovne pozive aktivista za reformu policije, od kojih neki vjeruju da policajci s oružjem ne bi trebali biti angažirani u prometnim nesrećama.

Patrisse Cullors, suosnivačica Black Lives Matter i sestrična gospodina Andersona, rekla je za Guardian: “Moj rođak je tražio pomoć, ali nije je dobio. Moj bratić bio je uplašen za svoj život. Proveo je posljednjih 10 godina svjedočeći pokretu koji je osporavao ubijanje crnaca. Znao je što je u pitanju i pokušavao se zaštititi. Nitko nije bio spreman zaštititi ga”, rekla je Cullors.
 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.