Antonio Ahel/ATAImages

(VIDEO) KAOS U BEOGRADU Nakon nekoliko sati žestokih sukoba policija rastjerala prosvjednike, štete se zbrajaju

Autor: Dražen Krajcar

Policija je, nakon šestosatnih prosvjeda i sukoba s demonstrantima, uspostavila kontrolu u središtu Beograda, dok društvenim mrežama kruže snimke ekstremne policijske brutalnosti nakon izjave ministra policije da su policijske snage bile žrtvom nasilnih prosvjednika.

Prosvjedi su počeli u srijedu oko 18 sati, a postali su nasilni nešto poslije 20 sati kad su skupine ekstremnih prosvjednika počele bacati baklje, boce i limenke na policajace raspoređene ispred stubišta i oko zgrade Skupštine Srbije.

Policija je vrlo brzo uzvratila suzavcem i potisnula prosvjednike prema Bulevaru kralja Aleksandra, Terazijama i Domu omladine u središtu grada.

U Bulevaru se nekoliko tisuća demonstranata suočilo s jakim snagama policije i kordonima, dodatno ojačanim vozilima Hummer, koji su ih potisnuli ka bočnim ulicama.

U Ulici kralja Milana policija je blokirala promet nedaleko od zgrade u kojoj je ured predsjednika Srbije, rasporedivši kordone u oba smjera, dodatno ih prateći džipovima.

Snimke ekstremne policijske brutalnosti




Upravo je Ulici kralja Milana, jednoj od središnjih gradskih prometnica, nastala i video-snimka ekstremne policijske brutalnosti na kojoj se vidi kako policajci palicama i nogama naizmjence udaraju sustiglog prosvjednika iako već leži oboren na tlo, da bi ga potom nekoliko policajca samo podiglo i sklonilo u stranu kako bi ulicom prošli frontalno raspoređeni policijski džpovi.

Snimka se vrlo brzo proširila društvenim mrežama, na kojima je objavljen i napad policije i obaranje mladića koji je jednom od središnjih novosadskih ulica tijekom prosvjeda vozio bicikl.

Poslije niza izravnih sukoba prosvjednika i policije, ali i nekoliko primjera uzajamnog uvažavanja i izbjegavanja napada, nakon ponoći prostor ispred zgrade srbijanskog parlamenta je potpuno ispražnjen od demonstranata, dok je jedan policijski kordon ostao raspoređen u Takovskoj ulici, prema zgradi Radio-televizije Srbije.

Na izvanrednoj konferenciji za novinare srbijanski ministar unutarnjih poslova Nebojša Stefanović nazvao jer prosvjede održane u srijedu navečer i dan ranije u Beogradu “potpuno ogoljenim nasiljem” i “pokušajem da se nasiljem i fizičkim obračunom nasilno preuzme vlast, bez volje naroda i izbora”.

‘Ozlijeđeno najmanje 10 policajaca’

Stefanović je priopćio da je tijekom sukoba u srijedu navečer ozlijeđeno najmanje 10 policajaca, od kojih jedan teško, jer su mu slomljene obje noge nakon naguravanja niz stubište.

“Možete zamisliti koliko su bile teške minute u kojima su (policajci) trpjeli pokušaj linča samo zato da bi netko došao na vlast mimo volje naroda”, rekao je Stefanović novinarima.

Za sada nema pouzdanih podataka koliko je točno ozlijeđenih na obje strane te koliko je prosvjednika uhićeno.

Tijekom prosvjeda u srijedu navečer ozlijeđeni su i glumac Sergej Trifunović, inače predsjednik Pokreta slobodnih građana te Boško Obradović, vođa konzervativnog pokreta Dveri i jedan od čelnika oporbenog Saveza za Srbiju.

Oporba: Vlast na prosvjede poslala huligane da izazovu kaos i sukobe

Dvojica oporbenih čelnika – Dragan Đilas (SSP) i Vuk Jeremić (Narodna stranka) optužili su u odvojenim porukama vlast da je na prosvjede poslala huligane čiji je zadatak da napadnu vođe oporbe, naprave kaos i izazovu sukobe među građanima.

“Imamo i svjedoke koji su ih čuli. Sve to očekujemo i spremni smo i na gore stvari u borbi od koje nećemo odustati”, poručio je na Twitteru vođa Stranke slobode i pravde i bivši gradonačelnik Beograd Dragan Đilas.

Sličnu poruku uputio je čelnik Narodne stranke Vuk Jeremić, ocijenivši kako, praveći kaos i izazivajući sukobe među ljudima, huligani hoće natjerati ljude “da jedni druge zamrzimo”.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić je, komentirajući ranije prosvjede najavljene za srijedu navečer, poručio da prosvjednicima to ne bi savjetovao.

Prosvjedi i u Nišu, Novom Sadu i Kragujevcu

“Šta će da urade? Ništa, kao i obično”, rekao je Vučić i ocijenio da se neće desiti scenarij od utorka navečer jer će svi koji lome i pale biti uhićeni i da im “to ne bi savjetovao”.

Pojedini beogradski portali objavili su u srijedu da su u Beograd upućene dodatne snage policije i žandarmerije iz Niša i Novog Sada, gradova u kojima su, uz Beograd i Kragujevac, u srijedu navečer također održani prosvjedi.

Prosvjedi su počeli u utorak navečer nakon što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio pooštravanje epidemioloških mjera i ponovno uvođenje policijskog sata.

Vučić je na konferenciji za tisak u srijedu popodne, braneći policiju, ocijenio da su jučerašnji prosvjedi bili “najbrutalnije političko nasilje” te da je cilj bio oslabiti Srbiju, u što su, kako je ustvrdio, umiješani regionalni i vanjski faktori.

Ozlijeđeno najmanje četvero novinara

Dvije novinarke portala Nova.rs policija je napala dok su izvještavale s prosvjeda, javio je taj portal, navodeći da je jednu od njih policajac udario palicom po prstima i izbio joj telefon iz ruke, dok je drugu odgurnuo.

“Obje su se novinarke legitimirale policajcima, ali ih to nije interesiralo i nastavili su ih gurati i napadati”, navodi Nova.rs.

Portal je objavio i snimku za koju se tvrdi da je dokumentiran napad policije na jednog njihovog reportera koji se također legitimirao.

Slično je prošao i izvještač agencije Beta, unatoč tomu što je jasno pokazao novinarsku iskaznicu.

NEREDI U SRBIJI: Taksi pokušao probiti policijski kordon, ogromna količina suzavca bačena na prosvjednike

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.