(VIDEO) JAVIO SE PREŽIVJELI IZ USTAŠKOG LOGORA: ‘Doživio sam horor! Djecu su bacali u septičke jame! Živio sam na Baniji’!

Autor: N.K

U emisiji Novo jutro televizije Pink gostovao je Slavko Kepčija (90) koji tvrdi kako je preživio strahote logora u Staroj Gradiški.

Ispričao je kako je rođen u Bliskom Kutu između Siska i Sunje. Tvrdi kako su ustaše došle u njegovo selo i polovinu ljudi iselili u Srbiju. Oni su imali sreće kaže. Doselili su zagorce i ljude iz Čučerja. Kazao je kako su zagorci pravi Hrvati dok su ovi ostali bili prekršteni srbi.

“Doveli su i svećenike koji su došli kako bi nas prekrstili, meni su dali ime Slavko, a bratu Stevi, Stjepan”, ispričao je Kepčija.

“Jedan svećenik koji nas je trebao pokatoličiti rekao nam je da smo mi to što jesmo i da bježimo iz sela jer će nas sve poklati ustaše”.

Kaže kako su mu nakon toga oca odveli u Norvešku, a da je on s majkom i bratom odveden u logor u Staroj Gradiški. Tražio sam ga 58-e godine u Oslu, ali saznao sam da je umro ubrzo po dolasku.

“Ni 10 dana nije prošlo, ustaše su nas pokupile i stavile na vlak. Stariji od 60 odmah su išli na klanje”, ispričao je Kepčija.

Kepčija tvrdi da kada je stigao u Staru Gradišku da su zidovi bili krvavi jer su logoraše tukli, a da tko god bi upao u septičku jamu, da bi tamo i ostao.
“Jedno dijete je ukralo malo kukuruza, ustaša ga je samo gurnuo u septičku jamu”, prisjetio se Kepčija.

“Dodao je kako su on, brat i majka nakon toga prebačeni u njemački logor.

“Tamo smo bili slobodni, živjeli smo u zgradi… Stalno su pristizali paketi. Kada smo tamo stigli, dočekali su nas s vilicama i noževima. Toga ni kod mene u selu nije bilo”, rekao je Kepčija.
Nadodao je kako Daru iz Jasenovca nije gledao. “Nisam imao snage pogledati”, rekao je Kepčija.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.