(VIDEO/FOTO) ‘OSIJEK NA UDARU BRUTALNE AGRESIJE’: Heroji Osijeka vas pozivaju na multimedijsku izložbu

Autor: Dnevno

Multimedijska izložba „Osijek na udaru brutalne agresije“ autora Zlatka Dernaja, ratnog Načelnika inženjerije i predsjednika braniteljske udruge Heroji Osijeka sastoji se od 26 panela s 40 fotografija, zajedno s 8-minutnim dokumentarnim filmom autora Branka Peka, ratnog izvjestitelja HRT-a. Sve skupa čini kolaž individualnih priča o ratnom razaranju graditeljske i kultune baštine, kazališta, crkvi, bolnica, škola, vrtića, stambenih zgrada, industrije, pa čak i sportskih objekata i groblja grada Osijeka u nametnutom ratu i brutalnoj agresiji 90-tih.

Radi se o izuzetno uspješnoj izložbi koju su, kako kažu, predstavili u Bruxellesu u Europskom parlamentu na poziv hrvatskog zastupnika komodora Ivica Tolića. Izložba je otvorena na prigodnoj svečanosti 09. travnja 2019. uz nazočnost brojnih uzvanika i zastupnika Europskog parlamenta.

Brutalnom agresijom na grad Osijek oštećeno je 129 gospodarskih tvrtki, 38 industrijskih objekata, brojni javni, kulturni, sakralni objekti, škole, bolnica, zdravstvene ustanove i više od 18.500 stambenih objekata, a ukupna šteta se procjenjuje na 2.175.000.000 eura. Za usporedbu, državni proračun RH za 1992. godinu bio je oko 5 milijardi eura, iz čega se može zaključiti koliko je zapravo bio velik gubitak počinjen agresijom Srbije i JNA. Tijekom obrane grada poginulo je 1724 građana i to 1327 branitelja i 397 civila.

Izložba pored promicanja domoljubnih vrijednosti i obrane hrvatske države tijekom Domovinskog rata, izvanredno je sredstvo dijaloga i educiranja o razarajućim posljedicama rata, važnosti održavanja mira te šalje snažne antiratne poruke i svojevrsni je podsjetnik i upozorenje za buduće generacije na zaustavljanje svih agresija, neciviliziranosti i zločina.

Ovom velikom, reprezentativnom izložbom želi se potaknuti hrvatsku mladež na pijetet i poštovanje žrtve, koju su građani Osijeka i Republike Hrvatske podnijeli za obranu civilizacijskih vrijednosti Domovine i slobode.

U katalogu  autor izložbe je napisao slijedeće:

“Multimedijska izložba potiče na razmišljanje o domoljubnim vrijednostima koje su, pored neslomljivog duha, ljudskih života i velike materijalne štete, imale i imaju u povijesti presudnu ulogu za očuvanje identiteta hrvatskog naroda, područja i države.

Izložba šalje jasno artikulirane poruke o apsurdnosti i strahotama rata, educira o razarajućim posljedicama i ukazuje na važnost održavanja mira i izgradnje mirne budućnosti za sve građane”.

Multimedijska izložba „Osijek na udaru brutalne agresije“ postigla je izvanredan uspjeh postavljanjem u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Izložba je otvorena na prigodnoj svečanosti 09. travnja 2019. uz nazočnost brojnih uzvanika i zastupnika Europskog parlamenta.

Svečanost otvorenja izložbe u hrvatskoj metropoli Zagrebu, prigodnim glazbenim programom uveličat će hrvatska glazbena legenda Krunoslav Kićo Slabinac, uz pratnju gitarista Mirana Glinca.

Na svečanosti otvorenja očekuje se dolazak ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, Gradonačelnika Grada Zagreba Milana Bandića, Predsjednika Skupštine Grada Zagreba Drage Prgometa, saborskih zastupnika, vijećnika zagrebačke skupštine, uzvanika iz političkog, kulturnog, vjerskog i javnog života, predstavnika udruga iz Domovinskog rata i domoljubnih građana.

 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.