(VIDEO) EVO ŠTO JE TUĐMAN REKAO O HOS-u! Milanović Tuđmanovim riječima odgovorio braniteljima!

Autor: Dnevno

Na jučerašnjoj komemoraciji u Jasenovcu na kojoj je bio nazočan cijeli državni vrh posebnu je buru izazvala izjava predsjednika Zorana Milanovića kako ploču HOS-a koja se nalazi u Novskoj treba negdje maknuti i baciti i da to nema veze s Domovinskim ratom. Uslijedile su žestoke reakcije i osude  od braniteljskih udruga, pripadnika HOS-a, saborskih zastupnika, Hvidre pa i od majke poginulog pripadnika HOS-a u Vukovaru Francuza Jeana Michela Nicoliera čiji posmrtni ostaci još uvijek nisu pronađeni.

Danas se na sve napade na svom Facebook profilu osvrnuo i predsjednik Zoran Milanović. Objavio je i jednu zanimljivu snimku u kojoj predsjednik Franjo Tuđman govori o HOS-u.

Njegovu objavu prenosimo u cijelosti:

“Kad sam jučer u Jasenovcu izjavio da treba maknuti spomen-ploču s uklesanim ustaškim pokličem, ni na koji način nisam htio obezvrijediti ili umanjiti žrtvu poginulih pripadnika HOS-a čija su imena na toj ploči: njihova hrabrost i nesebičnost zaslužuju duboko poštovanje i našu trajnu zahvalnost. Ono što jesam htio, i na čemu neću prestati ustrajavati, jest prokazivanje onih likova koji politički i neljudski zloupotrebljavaju poginule branitelje da bi relativizirali zločinački karakter NDH te da bi se narugali žrtvama ustaškog terora i u Jasenovcu i širom Hrvatske.

Neću šutjeti pred onima koji misle da su u poginulim pripadnicima HOS-a pronašli sredstvo za slobodno veličanje ustaštva te za neometano širenje mržnje i laži. Neću ustuknuti pred javnom agresivnošću političkih štetočina koji misle da mogu dovijeka parazitirati na afirmaciji NDH, najstrašnijeg moralnog i političkog posrnuća u modernoj hrvatskoj povijesti. Pozivam Hrvatski sabor da zakonom zabrani i propiše sankcije za veličanje ustaštva kao što su to učinile druge demokratske i civilizirane europske države. Siguran sam da u Hrvatskom saboru danas postoji potrebna većina za donošenje takvog zakona i siguran sam da će i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković to podržati”.

I za kraj: evo kako se počast braniteljima HOS-a može odati i bez ustaškog pokliča, ako se to želi: ploča na Trgu Francuske Republike u Zagrebu, tik uz Trg dr. Franje Tuđmana postavljena prije desetak godina.
A ovako je o istome govorio predsjednik Tuđman 1992. godine:




HOS-OVCI ODGOVORILI MILANOVIĆU: Naš suborac poginuo je sa 17, gdje si tada bio?




 

Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.