Photo: Patrik Macek/PIXSELL

(VIDEO) Državna tajnica najavila izgradnju novih domova za starije i nemoćne, sredstva se očekuju iz EU

Autor:

Nakon jučerašnjeg burnog dana, danas se nastavlja sjednica Hrvatskog sabora.

Zastupnici će raspravljati o dopuni Zakona o socijalnoj skrbi kojim se uređuje obavljanje djelatnosti u ustanovama i kod pružatelja usluga socijalne skrbi u slučaju izvanrednih okolnosti, katastrofa i epidemija većih razmjera, a s kojima Ministarstvo ima sklopljen ugovor.

Na početku je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao kako će u petak ujutro u 9,30 biti izjašnjavanje o amandmanima, a nakon toga glasanje.

Opomenuo je predstavnicu Vlade, Mariju Pletikosa, državnu tajnicu u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike da sljedeći put ne kasni u Sabor jer ju “saborski zastupnici čekaju”.

Ona je, među ostalim, govorila o situaciji epidemije koronavirusa u domovima za starije i nemoćne osobe te istaknula kako “unatoč teškoj situaciji, svi djelatnici daju najviše od sebe u svom poslu i skrbi o ljudima u domovima”.
“S ciljem provođenja posebnih mjera, neophodno je na poseban način urediti radno vrijeme zaposlenih osobito onih koji skrbe o ljudima iz domova i ostalih socijalnih ustanova jer se i sami mogu zaraziti. Predlaže se da Hrvatski sabor donese dopune Zakona o socijalnoj skrbi”, naglasila je Marija Pletikosa.

Nikola Grmoja iz Mosta je u replici rekao da se državna tajnica “gotovo pohvalila time da virusa gotovo i nije bilo u domovima koji su pod državnom upravom” te ju zapitao što misli o tome “tko je odgovoran da je virus ušao u dom u Splitu te aludira li da je za to odgovorna lokalna uprava ili samouprava”.

Na to je Marija Pletikosa odgovorila kako “ne može znati tko je odgovoran za to” i dodala kako smo za to “svi odgovorni”.
“U Domovima za starije i nemoćne nalazi se oko 15 tisuća korisnika. Oni su od 25. ožujka pod mjerom zaštite njih samih odnosno zabranjena im je posjeta. Je li bilo moguće da se od tada do sada razmisli o tome da se osigura prostorija za posjete tim ljudima te da se na takav način spriječe njihova mentalna stanja”, upitala je Barbara Antolić Vupora.

Državna tajnica je odgovorila da su to i napravili tamo gdje je to bilo moguće.

“U novom Zakonu predviđa se rekonstrukcija ustanova za starije i nemoćne. Sve ono što nije dobro, popravit će se”, rekla je Marija Pletikosa. Dodala je kako je u planu Vlade, izgradnja novih domova te “upravo rade na tome da se dobiju sredstva uz Europske unije”.

 
Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.