Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

(VIDEO) BULJ: ‘Gospodine predsjedavajući pretvorili ste Hrvatski sabor u robote, rugate se s hrvatskim narodom i ovim domom’

Autor:

Četvrta sjednica Hrvatskoga sabora nastavlja se danas izjašnjavanjem zastupnika o podnesenim amandmanima.

Sjednica počinje u 9,30 sati.

Podsjetimo, ovoga tjedna zastupnici su usvojili državni proračun za 2021. godinu i raspravljali o izmjenama Ovršnog zakona. Novi Ovršni zakon trebao bi se usvojiti na proljeće sljedeće godine.

Početak sjednice počeo žustro i s tenzijama. Oporba se pobunila protiv vladajućih i predsjedavajućeg Željka Reinera.

“Pretvorili ste gospodine predsjedavajući Hrvatski sabor u robote. Rugate se s hrvatskim narodom i s ovim domom”, rekao je Miro Bulj, zastupnik Mosta predsjedavajućem.
Na dnevnom redu je rasprava o amandmanu na Ovršni zakon.

“Dnevni red je promijenjen 12 sati prije rasprave, ovo nije bilo na dnevnom redu, materijale smo dobili tek prije pola sata”, negodovala je Sandra Benčić, zastupnica Možemo.

Tulio Demetlika, zastupnik IDS-a rekao je da se ne može pripremiti za raspravu ako materijale dobije u pola noći na e-mail ocijenivši ponašanje vladajućih nepristojnim i neprimjerenim.
Hrvoje Zekanović, zastupnik HRAST-a ustvrdio je da promjena nije napravljena na stranicama Sabora i da je napravljena proceduralna pogreška.

Predsjedavajući Željko Reiner pojasnio je da je izjašnjavanje o amandmanima najavljeno u srijedu navečer i da je objavljeno na stranicama Sabora, da je to uobičajena praksa i da je sve jasno rečeno.

“Pogledajte e-mail , u utorak ste dobili sve amandmane, a na završetku sjednice jučer najavio sam da ćemo o tome raspravljati, nikakva pogreška nije napravljena”, istaknuo je Reiner.

Ante Bačić, zastupnik HDZ-a rekao je da su amandmanu ubačeni na dnevni red kao bi se o izmjenama Ovršnog zakona moglo glasati u petak. Dogovorena je hitna procedura i sad je problem što je to na dnevnom redu, dodao je.
Nakon stanke i smirivanja strasti, vladin predstavnik odbio je sve oporbene amandmane na izmjene Ovršnog zakona osim jednog SDP-ovog kojeg je prihvatio djelomično, a prihvatio je sve HDZ-ove i Odbora za zakonodavstvo.

SDP predložio je da u okolnostima epidemije uzrokovane Covidom-19 Vlada može donijeti odluku o zaustavljanju ovršnih postupaka najdulje na 6 mjeseci, a Vlada predlaže da od zastoja ne budu obuhvaćene ovrhe nad novčanim sredstvima na računima koje provodi Fina i provedba ovrha na plaći i drugim stalnim novčanim primanjima.

Od HDZ-ovih prihvaćen je amandman da se ovršni postupak na temelju vjerodostojne isprave pokreće podnošenjem prijedloga nadležnom sudu putem informacijskog sustava, kao i amandman kojim se proširuje popis primanja koja će biti izuzeta od ovrha (sindikalne pozajmice, terenski dodatak, pomorski dodatak, naknada za pričuvnike, nagrade učenika te sportske stipendije sportaša s invaliditetom).

Amandmani Odbora za zakonodavstvo uglavnom su tehničke prirode.

 

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.