fbpx
Foto: Dragan Matic / CROPIX

(VIDEO) BILO JE DRAMATIČNO, FRANCISKOVIĆ OSTAJE U PRITVORU: Privedeno pet njegovih sljedbenika, policija im našla nož i suzavac

Autor: Dnevno.hr

Na općinskom sudu u Zagrebu jutros se održalo ročište o optužnici Marka Franciškovića koji je osumnjičen za javno pozivanje na terorizam tijekom anti COVID prosvjeda prošle godine.

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda je odlučilo da Francisković ostaje u pritvoru, a nova rasprava zakazana je za 18. listopada.

Jutro pred sudom nije prošlo mirno s obzirom na to da se prije ročišta tamo okupila skupina Franciskovićevih pristaša s golemim plakatom na prikolici automobila na kojem je pisalo “Politički progon jedine opozicije” i “Sloboda za Marka”.


Foto: Dragan Matic / CROPIX

Pauk je uklonio automobil, a policija je privela najmanje pet osoba. Kod nekih je pronađen nož te suzavac. Prosvjednici su bubnjali i uzvikivali Markovo ime.

Optužno vijeće raspravljalo o opravdanosti optužnice protiv Franciškovića

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda raspravljalo je o opravdanosti optužnice protiv Marka Franciškovića nakon što je tužiteljstvo zatražilo dodatni rok kako bi se očitovalo na prigovor obrane o nezakonitosti dokaza organizatora prosvjeda koji je optužen za javno poticanje na terorizam.

Sudsko optužno vijeće moglo je potvrditi, odbaciti ili vratiti optužnicu tužiteljstvu na doradu. Obrana je upozorila da u spisu nedostaje jedan zapisnik o pretrazi pa stoga smatra da je optužnica protiv Franciškovića neosnovana.
Tereti ga se za poticanje na terorizam

Tužiteljstvo tereti Franciškovića za dva kaznena djela javnog poticana na terorizam, a njegovu suprugu Lanu i Natka Kovačevića za po jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam. Svo troje tereti se da su postupali sa ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti.

Francišković tereti da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvedenim radi suzbijanja pandemije covida.

Potom je izrađivao videosnimke tih istupa, namijenjenih javnom objavljivanju na društvenim mrežama, na kojima je pozivao građane na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja. Te su snimke objavljivane na internetu.
Tužiteljstvo tereti Kovačevića da je 28. studenog 2021., zajedno s Franciškovićem, sudjelovao na neprijavljenom javnom okupljanju na kojem su pozivali građane na mobilizaciju i napade na članove državnog vrha, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu vlasti, kao i na ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Također, Francišković i njegova supruga optuženi su i da su od 16. do 22. prosinca u Zagrebu i Zadru postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura.

Pritom je Francišković, koji je tada već bio u istražnom zatvoru, koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom i diktirao joj javne pozive građanima “na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura”, koje je ona potom javno objavljivala na internetu.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.