(VIDEO) BIJESNA RULJA UPALA U ARMENSKI PARLAMENT: Premijer želi predati rat! Pretukli i predsjednika parlamenta!

Autor: Valneo Kosić

Prosvjednici u glavnom gradu Armenije Erevanu (Yerevanu) upali su u zgradu parlamenta porazbijavši sve oko sebe. Preko stotinu ljudi razbilo je prozore i inventar, skinulo ploču s ureda premijera s njegovim natpisom i nažalost pretuklo predsjednika parlamenta Ararata Mirzoyana. On je pretučen i navodno je u teškom stanju bez svijesti.

Povod nasilju je objava premijera Nikola Pashinyana da će potpisati mirovni sporazum s Azerbejđanom i Rusijom kako bi se okončao rat u kojem se vodi borba za regiju Nagorno-Karabakh.

Prosvjednici smatraju kako je zemlja tim činom izdana. Situacija i bijes prosvjednika eskalirali su nakon nakon nekoliko tjedana borbe u kojoj je sudjelovalo oko 100.00 ljudi. U borbama su navodno ubijene tisuće ljudi, a Azerbejđan je proglasio pobjedu u strateški važnoj enklavi u kojoj se nalazi i drugi najveći grad, Shusha. Sporazum predviđa povlačenje armenske vojske s teritorija izvan granica Nagorno-Karabakh, uključujući istočnu regiju Agdam koja nosi veliku simboličnu vrijednost Azerima zbog toga što je tamošnji glavni grad potpuno uništen. Jedino što još uvijek tamo stoji je džamija, piše The Guardian.

Armenci bi također trebali predati Lachin regiju u kojoj se nalazi glavna cesta koja povezuje Armeniju i Nagorno-Karabakh. Prema sporazumu, osigurao bi se takvozvani Lachin koridor koji bi ostao otvoren, ali i čuvan od strane 1,960 ruskih čuvara reda. 




Ruske snage navodno su već na putu u Nagorno-Karabakh kako bi nadgledali povlačenje armenske vojske.

“Donio sam tešku odluku za sebe i sve nas”, rekao je Pashinyan u izjavi opisujući prekid vatre “nevjerojatno bolnim za njega i naše ljude”.

Opozicija zaziva njegovu ostavku predlažući da se ustanovi prijevremeno tijelo koje bi držalo vlast sve dok borbe ne prestanu.

Ove vijesti potvrdio je i Azerbejđanski predsjednik Ilham Aliyev koji je se naravno zalaže za ovaj trilateralni sporazum. Na online sastanku s Vladimirom Putinom rekao je kako je ovaj sporazum krucijalni moment u smirivanju sukoba, a Putin je rekao kako je vjerovao da bi sporazum mogao osigurati uvjete za dugotrajno i potpuno rješenje ove krize. Arayik Harutyunyan, vođa regije Nagorno-Karabakh rekao je kako je dao suglasnost da se rat završi što prije.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.