Sarajevo - Velike poplave

(VIDEO) BENZINSKU PUMPU SKORO ODNIJELA RIJEKA, I DALJE PRIJETI URUŠAVANJE: Jesu li vlasnici sami krivi?

Autor: M.P.

Nabujala rijeka Željeznica već dva dana prijeti objektima koji se nalaze u njenoj blizini, no posebno je interesantno kako je najviše ugrožena benzinska pumpa SAS, čiji su vlasnici izgradili mini hidroelektranu (MHE), koja je pridonijela poplavama u ovom području, piše Klix.ba.

Ekološki pokret već nekoliko mjeseci upozorava nadležne kako bi sve veća sječa šuma, konverzija staništa i promjena rijeka mogli dovesti do poplava.

No Stojanović, Gavrić i nadležni su se oglušili na vapaje Ekološkog pokreta Krupac, a rezultati ignoriranja postali su vidljivi krajem ovog tjedna, kada je rijeka Željeznica uslijed obilnih padalina počela nositi sve pred sobom.

Posebno je interesantno kako je rijeka značajno ugrozila benzinsku pumpu SAS, koja pripada Stojanoviću i Gavriću, te kako prijeti da je u potpunosti proguta.

‘Krčenje šume formiralo prirodnu branu koja je pukla’

“Građevinski izvođač radova na ovoj MHE je firma Radis d.o.o., koja također sudjeluje u izgradnji MHE Samar na Kasindolskoj rijeci. Aktivisti već neko vrijeme upozoravaju da je tijekom izgradnje MHE Samar prokrčena šuma što je u gornjem koritu rijeke formiralo prirodnu branu koja je sada pukla – što je uzrokovalo poplave na Kasindolskoj rijeci”, rekla je aktivistica Lejla Kusturica.

Kusturica dodaje kako poplave nisu uzrokovane samo gradnjom MHE, ali kako MHE predstavljaju dio problema.
“Toliko ljudi širom BiH se pobunilo i apeliralo predstavnicima vlasti da se zabrani daljnja gradnja i da se raskinu koncesivni ugovori koji nisu realizirani, da se više od stotinu MHE stavi pod kontrolu rada… Naša poruka je uvijek ista, stavite točku na MHE. Proizvode zanemarivu količinu energije, a zaista su ekološka katastrofa. Isušuju rijeke, a onda kada imamo obilne padavine dešavaju se materijalne štete. Što kad bi došlo do ljudskih žrtava?”, kaže.

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.