(VIDEO) Aladrović: ‘Mirovine su sigurne, a naše ministarstvo nije glomazno, ima samo 170 zaposlenih’

Autor: dnevno

Nakon ministra Zdravka Marića, koji je gostovao u prvoj epizodi Raiffeisen Future Boost serijala na Večernji TV, u goste je došao još jedan ministar. U posljednjoj epizodi prije ljetne stanke Ivan Šarić, putem zoom aplikacije, razgovarao je s ministrom Josipom Aladrovićem. Ministar Aladrović javnosti je postao poznat kada je 2017. godine bio imenovan ravnateljem Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. U srpnju 2019. godine, nakon velike rekonstrukcije Vlade, premijer Andrej Plenković imenovao ga je za ministra rada i mirovinskog sustava.

Josip Aladrović rođen je 10. ožujka 1985. u Požegi, gdje je završio gimnaziju. Diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. Karijeru je započeo u Croatia osiguranju 2012., kao savjetnik za prodaju korporativnim klijentima, a kroz narednih pet godina napredovao je do pozicije regionalnog direktora za korporativne klijente. S te je pozicije imenovan za šefa HZMO-a.

Ministar Aladrović objasnio je kako se Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava prvenstveno brine o zaposlenima i nezaposlenima te o mirovinskom sustavu što uključuje brigu o visini mirovina, načinu isplate i održivosti cijelog sustava. Ustvrdio je kako njegovo ministarstvo nije „glomazno“ te kako je u njemu zaposleno oko 170 ljudi od čega se njih 100 bavi europskim fondovima. Komentirao je mogućnost spajanja s Ministarstvom za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te rekao kako je smanjenje broja ministarstava dio stranačkog programa. „To je potrebno i to čini sustav efikasnijim i lakše upravljivim“, tvrdi i dodaje kako ovo nije prvi put da se takva opcija spajanja pojavila.

„Česte su europske prakse da su ta ministarstva socijalnih politika spojena“, tvrdi.

Objasnio je da je „Moja mirovina“ projekt REGOS-a, jedne od institucija unutar njegova ministarstva. Projekt je pokrenut zbog diferenciranosti hrvatskog mirovinskog sustava koji je mješovit s tri stupa. „Nedostaju nam jedinstvena mjesta gdje možemo dobiti informacije prvom, drugom i trećem stupu, o našim ulaganjima i potencijalima naših ulaganja“, tvrdi i dodaje: „Smisao je da pod okriljem Regosa otvorimo četiri mirovinska informativna centra u najvećim hrvatskim gradovima“.

Na pitanje jesu li mirovine u Hrvatskoj sigurne bez razmišljanja odgovara: „Jesu“. Tvrdi kako u protekle četiri godine nije bilo niti dana kašnjenja u isplati, a „prema naplati doprinosa smo u europskom vrhu“.

Zaključio je kako trenutni mješoviti mirovinski sustav ima smisla te kako je on najbolje rješenje za Hrvatsku.




 




Autor:dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.