fbpx
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

‘VIĐENI SU NA ZAGREBAČKIM ULICAMA!’ Oštre prozivke politike koju provodi velika sila, oni sve poriču: ‘Patroliraj i uvjeri’

Autor: L.B.

“Peking je uspostavio više od 100 takozvanih prekomorskih policijskih stanica širom svijeta, uključujući Hrvatsku, kako bi pratio, uznemiravao i u nekim slučajevima vraćao kineske državljane koji žive u egzilu”, tvrdi u nedjelju CNN.

Dodaju kako Kinezi koriste “bilateralne sigurnosne sporazume sklopljene sa zemljama u Europi i Africi kako bi dobili široku međunarodnu prisutnost”.

Grupa za ljudska prava Safeguard Defenders sa sjedištem u Madridu kaže da je pronašla dokaze da “Kina upravlja s 48 dodatnih policijskih stanica u inozemstvu otkako je grupa prvi put otkrila postojanje 54 takve stanice u svibnju”.


‘Patroliraj i uvjeri’

Novi izvještaj nazvan “Patroliraj i uvjeri” fokusira se na razmjere mreže i ispituje ulogu koju su zajedničke policijske inicijative između Kine i nekoliko europskih zemalja, uključujući Italiju, Hrvatsku, Srbiju i Rumunjsku, odigrale u širenju kineskih prekooceanskih stanica.

Među novih tvrdnjama koje je iznijela grupa je da su kineskog državljanina natjerali na povratak kući operativci koji su radili na tajnom zadatku u kineskoj prekomorskoj policijskoj stanici u predgrađu Pariza, izričito regrutiranih za tu svrhu, uz ranije otkriće da su još dva Kineza prisilno vraćena iz Europe – jedan u Srbiji, drugi u Španjolskoj.

“Kina je sklopila sporazume o zajedničkim policijskim patrolama s Hrvatskom i Srbijom između 2018. i 2019. kao dio sve većeg strateškog utjecaja nacije, kako je zacrtano u vanjskopolitičkim prioritetima Kine”, piše CNN te dodaje da su “kineski policajci viđeni u zajedničkoj patroli s hrvatskim kolegama na ulicama glavnog grada Zagreba u srpnju ove godine.

Službenik zagrebačke policije s kojim je razgovarala kineska novinska agencija Xinhua rekao je da su patrole ključne za “zaštitu i privlačenje stranih turista”.

‘Kinezi nisu imali ovlasti za uhićenja’

Reutersov izvještaj iz 2019. kaže da su se kineski policajci pridružili srpskim policajcima u patroliranju u Beogradu kako bi pomogli u rješavanju priljeva kineskih turista. Jedan srpski službenik rekao je da Kinezi nisu imali ovlasti za uhićenja.

Safeguard Defenders, koji pretražuje javno dostupne službene kineske dokumente, tražeći dokaze o kršenjima ljudskih prava, naveo je da je identificirao četiri različite policijske jurisdikcije kineskog Ministarstva javne sigurnosti aktivne u najmanje 53 zemlje, obuhvaćajući sve četiri strane svijeta, navodno radi pomoći iseljenicima iz Kine s njihovim potrebama u inozemstvu.
Nevladina organizacija tvrdi da je Italija ugostila 11 kineskih policijskih stanica, uključujući Veneciju i Prato, blizu Firence.

Peking demantirao neprijavljene policijske snage izvan svog teritorija

Peking je demantirao da ima neprijavljene policijske snage izvan svog teritorija, a njegovo Ministarstvo vanjskih poslova reklo je za CNN u studenom: “Nadamo se da će relevantne strane prestati pretjerivati kako bi stvorile napetosti. Korištenje ovoga kao izgovora za blaćenje Kine je neprihvatljivo”.

Kina je tvrdila da su objekti administrativna središta, uspostavljena kako bi pomogla kineskim iseljenicima u zadacima poput obnove njihovih vozačkih dozvola. Također su rekli da su stanice odgovor na pandemiju covida-19, zbog koje su mnogi građani ostali u drugim zemljama i nisu mogli obnoviti osobne dokumente.
Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da u prekomorskim stanicama rade volonteri, ali u međuvremenu se pokazalo da se u nekim slučajevima radi o ljudima zaposlenima na višegodišnjim ugovorima. Neprijavljene konzularne aktivnosti izvan službenih diplomatskih misija zemlje vrlo su neuobičajene i nezakonite, osim ako država domaćin nije dala svoj izričiti pristanak, navodi CNN.

Sugestija da postoji široka represija nad kineskim građanima u stranim zemljama dolazi u ključnom trenutku za naciju koja se bori s vlastitim nemirima kod kuće, usred umora od restriktivne politike zemlje u borbi protiv covida, dok treći mandat vođe Xi Jinpinga na vlasti počinje, piše CNN.

Oglasili se iz MUP-a

“Hrvatska policija nema informacija o postojanju niti djelovanju ilegalnih policijskih postaja Kine u Zagrebu ili Hrvatskoj”, objavilo je ministarstvo unutarnjih poslova u nedjelju, nakon teksta CNN-a.

U ministarstvu kažu da su u Hrvatskoj boravili samo kineski policajci radi lakše komunikacije s kineskim turistima, a suradnju s Kinom ocijenjuju kao profesionalnu i pozitivnu.

“Ravnateljstvo policije niti iz vlastitih saznanja, a niti iz saznanja agencija s kojima surađuje, ne raspolaže s podacima o postojanju niti djelovanju ilegalnih policijskih postaja u Zagrebu ili Hrvatskoj”, rekla je Hini glasnogovornica MUP-a Jelena Bikić.

Dodala je da su na temelju bilateralnih sporazuma u Hrvatskoj boravili kineski policajci “s ciljem da hrvatskim kolegama olakšaju komunikaciju s turistima iz Kine, u trajanju od jednog mjeseca”.

Kineski policijski službenici od 2018. tijekom ljetnih mjeseci sudjeluju u hrvatskom projektu „Sigurna turistička destinacija”. Tada je u Hrvatskoj ukupno boravilo šest kineskih policijskih službenika, a godinu kasnije njih osam. Tijekom 2020. i 2021. kineski policajci nisu boravili u Hrvatskoj, a ove godine ih je bilo osam, kažu u MUP-u.

Osim toga, suradnja hrvatske policije se, po potrebi, ostvaruje putem kineskog izaslanika pri kineskom veleposlanstvu u Zagrebu zaduženog za vojnu i policijsku suradnju.

“Cjelokupnu suradnju možemo opisati kao profesionalnu i pozitivnu”, rekla je Bikić.

Autor:L.B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.