fbpx
Foto: Profimedia

VELIKOSRPSKI PATRIJARH RUŠI ĐUKANOVIĆA: Srbi se odazvali pozivu da ‘obrane svetinje’

Autor: D.R.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović i mitropolit crnogorsko-primorski Srpske pravoslavne crkve Amfilohije dvije su najspominjanije osobe uoči tamošnjih parlamentarnih izbora premda ni jedan ni drugi nisu sudionici istih.

No, u njima se utjelovljavaju dvije opcije za budućnost ove države. Jedna koja vodi prema Zapadu i druga koja vodi prema Beogradu.

Ogromna izlaznost govori o tome koliki je ulog igri, stoga se i ovi izbori nazivaju povijesnim. Međutim, nazivati izbore u Crnoj Gori gotovo da je pravilo još od referenduma za neovisnost države iz 2006., kada je ‘za’ bilo 55,5 državljana Crne Gore, a za ostanak u državnom savezu sa Srbijom 44,5 posto. Slični omjeri bilježe se i na svim drugim izborima, što je jasan odraz podjela unutar države. A one, podjele, buknule su lani kad je u Skupštini Crne Gore usvojen Zakon o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica.


Do tada je Amfilohije bio relativno suzdržan prema Đukanoviću – ako ništa, nije dolijevao ulje na vatru nakon proglašenja crnogorske neovisnosti ili nakon pokušaja državnog udara 2016. godine. No, nakon 27. prosinca 2019. i usvajanja Zakona Amfilohije ‘skida rukavica’ i Srpska pravoslavna crkva započinje s masovnim prosvjedima skrivajući se iza krinke molitvenih litija koje je – samo privremeno – zaustavila tek korona. Razlog je s jedne strane je financijski jer zakonom država Crna Gora preuzima sve vjerske objekte nastale prije 1918. godine (osim ako crkva ne dokaže suprotno), a s druge strane tu su i nacionalni prijepori između srpske zajednice u Crnoj Gori i vlasti radi novoobnovljene Crnogorske pravoslavne crkve podržane od strane Đukanovića koja teži autokefalnosti.

Srpsku opciju, koja ima neospornu podršku Amfilohija, na izborima će pokušati progurati prosrpski blok “Za budućnost Crne Gore”. Velika izlaznost, huškaju Vučićevi mediji u Srbiji, trebala bi spomenutom bloku dati šanse da umanje Đukanovićevu prednost. Premda je u Crnoj Gori zabranjeno objavljivanje anketa u posljednja dva tjedna izbora, sve govori da Đukanović ima 10-ak posto prednosti. Treća opcija prema popularnosti je građanska koalicija “Mir je naša nacija“ koja bi mogla uzeti više od 15 posto glasova, ali koja je tek “promatrač” u ovom obračunu.

Naravno, legitimni cilj prosrpskih političkih stranaka je približavanje Beogradu, sve dok se poštuje pravni poredak Crne Gore. A veliki prosvjedi sve više sve podsjećaju na kraj 80-ih i početak 90-ih u bivšoj Jugoslaviji. S obzirom da je Crna Gora članica NATO-a rat se, srećom, isključuje, no to ne znači da velikosprske težnje treba ignorirati.

Uostalom, Amfilohije je prijateljevao s ratnim zločincima, primjerice, Badnjak 1992. je provodio s Željkom Ražnatovićem Arkanom, govorio je da će “Slobodan Milošević ostati zapisan zlatnim slovima u istoriji Crne Gore i Srbije, srpskoga naroda, kao čovjek koji je do posljednjeg svog izdisaja sebe žrtvovao”, Vojislava Šešelja je odlikovao Zlatnim likom svetog Petra II Lovćenskog Tajnovica za ‘kosovsko rvanje’. Jasno, imao je Amfilohije i preteznije prema Hrvatskoj, njegova je izjava da je “Dubrovnik bio sastavni dio Crne Gore”, a priznao je i da je guslao na dubrovačkom ratištu kako bi bodrio borce za srpstvo.

A  takve bodri i na današnjim izborima, bez ikakovog skrivanja. “Pozivam sve da glasamo za odbranu svetinje Božje tvorevine i svetinja koje su Božje svetinje koje su danas na udaru upravo u Crnoj Gori od strane onih koji ne znaju šta je svetinja. Daj Bože da ta obrana i uspije, za budućnost svih žitelja Crne Gore. Dakle, svi na izbore u odbranu svetinja“, poručio je glasačima.

Crna Gora: održavaju se nikad napetiji parlamentarni izbori
IZBORI U CRNOJ GORI: Do podne izašlo preko 45 posto birača, glasao i Milo Đukanović
Autor:D.R.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.